Dankzij diverse prefabbeton producten is waterdoorlatend verharden wel degelijk mogelijk. Het komt er enkel op aan om de juiste keuzes te maken op maat van de mogelijkheden. “Een ideale infiltratie bestaat uit een combinatie van bovengrondse en ondergrondse infiltratiemogelijkheden”, vertelt Raf Pillaert, Productmanager Infrastructuur bij FEBE, de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten.
Door de klimaatopwarming worden onze zomers veel droger, waardoor ons grondwaterpeil sterk zakt en lange tijd nodig heeft om zich te herstellen. Raf Pillaert: “Als het daarentegen regent, dan regent het vaak veel intenser dan vroeger. Onze traditionele riolen en onze waterlopen kunnen zo’n plotse grote hoeveelheden hemelwater echter niet aan, waardoor lokaal wateroverlast kan ontstaan. Beide problemen kunnen gemakkelijk worden opgelost door o.a. bovengrondse en ondergrondse infiltratiesystemen te plaatsen. Hierdoor kan het hemelwater infiltreren in de ondergrond. Ook kan het overtollige water tijdelijk gebufferd worden in de ondergrondse voorzieningen vooraleer het wordt afgevoerd. Prefabbeton biedt heel wat oplossingen die hierbij kunnen helpen.”
Ondergrondse oplossingen zijn bijvoorbeeld poreuze betonbuizen, infiltratieputten en infiltratiekolken. Bovengronds zijn waterdoorlatende betonstraatstenen, betonstraatstenen met infiltratie-openingen of verbrede voegen, poreuze grachtelementen en traditionele grasbetontegels die voor parkings of ribbelstroken worden gebruikt een optie. Raf Pillaert: “Bovendien bestaan er ook heel wat esthetisch mooie prefabbeton producten die kunnen worden gebruikt in particuliere tuinen, terrassen, opritten en de openbare ruimte. Zo zijn vandaag alle mogelijke formaten en kleuren van poreuze stenen of stenen met infiltratieopeningen of verbrede voegen beschikbaar. In die zin is de term ‘ontharden’ die gebruikt wordt in het kader van de bouwshift niet helemaal correct Je kan dankzij prefab beton het comfort van een verharding combineren met een waterdoorlatende oplossing. In andere gevallen zijn er prefabproducten die inspelen op buffering met vertraagde afvoer.”
“Een ideale infiltratie bestaat uit een combinatie van bovengrondse en ondergrondse infiltratiemogelijkheden. Zo kan bij overvloedige regenval het overtollige water dat bovengronds niet kan infiltreren dat ondergronds wel nog deels doen. Maar alles hangt natuurlijk ook samen met het oppervlak dat je wil verharden en de mogelijkheden van de ondergrond. Daarnaast is het belangrijk dat de hele structuur waterdoorlatend is. Het heeft weinig zin om poreuze betonstraatstenen te leggen op een onderliggende structuur die niet waterdoorlatend is”, besluit Raf Pillaert.