Anno 2021 is door het veranderende klimaat de nood aan infrastructuur die het regenwater ter plaatste in de bodem laat infiltreren en de bestaande waterwegen versterkt, nog groter geworden.
Het allereerste betonnen grachtelement kwam tot stand in samenspraak met het Studiebureau Jonckheere in opdracht van VMSW/VIVENDO. Het U-kanaal werd ontworpen voor een verkaveling in Brugge. Het betonnen U-kanaal is 1,95 m lang en heeft een U-vorm met volgende inwendige afmetingen: 30 cm breed en 30 cm hoog. Per element zijn er 29 ronde infiltratieopeningen voorzien om het opgevangen regenwater via de waterdoorlatende fundering in de bodem te laten infiltreren. Door de vorm, afmetingen en tand-en-groefverbinding van de U-kanalen behoudt de gracht altijd zijn strakke loop. Onderhoud kan op een eenvoudige manier gebeuren door middel van een mini-graafmachine met smalle graafbak. “Het betonnen U-kanaal is een absolute meerwaarde voor het milieu binnen een stedelijk landschap”, klinkt het bij Lithobeton.
Door de jaren heen werd het aantal modellen van U-kanalen bij Lithobeton verder uitgebreid met volgende types: U-kanaal 195x60x60, U-kanaal 195x60x100 en U-kanaal 100x18x60. De U-kanalen met een lengte van 1,95 m kunnen zonder openingen, met kale openingen of met poreuze openingen in de wanden worden voorzien. Door de verschillende mogelijkheden binnen hetzelfde product kunnen deze prefab U-kanalen voor verschillende doeleinden worden gebruikt zoals kabelgoten, grachtversterking of infiltratiebekken.
Het meest recente type, het U-kanaal 100x18x60 met poreuze openingen, is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Aquafin. Dit U-kanaal wordt toegepast in de door Aquafin ontworpen klimaatrobuuste wegopbouw. Deze innovatieve wegopbouw bestaat uit een toplaag van beton of asfalt met een permeabele fundering en onderfundering uit steenslag en zand. Het drainerend U-kanaal wordt onder de greppel geplaatst en verbonden met de infiltrerende straatkolken. Hierdoor stroomt het opgevangen regenwater in de straatkolken type A/I infiltratie 1+ die ook als filter dienen voor het vervuilde water. Het propere water loopt dan via de U-kanalen 100x18x60 in de onderfundering, waar het in de bodem kan infiltreren. Het concept is vooraf uitvoerig getest met proefopstellingen in samenwerking met het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. Het eerste project waar de klimaatrobuuste wegopbouw werd toegepast was in Staden (Roeselare).
De prefab infiltrerende U-kanalen van Lithobeton zijn duurzaam, respecteren de bestaande afwatering en helpen te voldoen aan de watertoets.