Inhuldiging fiets- en voetgangersbrug Watersportbaan
01:05
14-10-2016

Inhuldiging fiets- en voetgangersbrug Watersportbaan

Op woensdag 12 oktober werd de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug over de zijarm van de Watersportbaan officieel ingehuldigd. De nieuwe brug geeft fietsers en voetgangers een verkeersluwe en rechtstreekse verbinding met de Verenigde Natieslaan via de Yachtdreef. De werken werden uitgevoerd door waterbouwbedrijf Herbosch-Kiere.

Sport
De brug verbindt de loods van de Koninklijke Cano Club Gent in de Yachtdreef met het voet- en fietspad rond de Watersportbaan, wat heel wat voordelen voor watersportclubs biedt. Zo kunnen trainers en volgers van roeiwedstrijden dankzij de brug de boten gewoon vanop de fiets volgen langs de volledige oever.

De brug heeft ook invloed op de lopers, want ze verlengt de Finse looppiste. In 2010 werd de exacte lengte van de trimpiste opgemeten door een spin-off van de Universiteit Gent. Op basis van de resultaten van deze meting sneuvelde de stadslegende dat een rondje Watersportbaan vijf kilometer zou bedragen.

fiets- en voetgangersbrug Watersportbaan

Door het schorspad een bocht te laten maken over het gras vlak bij de brug en verder weer te laten aansluiten op het bestaande pad, wordt de piste nu 33 meter langer. Een rondje zal zo exact vijf kilometer zijn, en geen 4.967 meter zoals vroeger. De trimpiste is een realisatie van de sportserviceclub Panathlon samen met de Stad Gent.

Stadsregionaal Fietsroutenetwerk
De realisatie van de brug kadert bovendien in het streven van de Stad Gent om een uitgebreid Stadsregionaal Fietsroutenetwerk uit te rollen. Dat netwerk heeft als doel de fietsroutes in de stad en tussen stad en randgemeenten optimaal te verbinden, zodat fietsers zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen.

Werken
De realisatie van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de zijarm van de Watersportbaan startte op 15 februari 2016, op vraag van de watergebonden sportclubs die actief zijn op de Watersportbaan. De vorm van de solide betonnen brug refereert naar de vorm van een kano, een duidelijke link met de vele watergebonden (en andere) sportactiviteiten op en rond de watersportbaan. De inhuldiging gebeurde door Resul Tapmaz, schepen van Sport, en Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Atlas 350MH Tier4 Final industriemachinehoogmartens wegenbouw