Centrale plein
02:20
03-10-2018

Innovatief maatwerk als kers op de taart

Niet zo lang geleden overheerste op het centrale plein van Putte het beeld van geparkeerde wagens. Vandaag staat de kerk in de spotlights, omringd door een groene tuin die met een zitmuur in architectonisch prefab beton van Ebema is afgeboord. De bestrating in subtiel genuanceerde grijsbruine betonnen stenen zorgt voor een coherent plaatje dat door alle Puttenaars erg wordt gesmaakt.

Vorig jaar kreeg Ingenieursbureau France de vraag om het afgeleefde en weinig aantrekkelijke centrale plein om te toveren tot een levendig dorpsplein. “De aanleg moest met een maximale zorg voor duurzaamheid gebeuren”, vertelt architecte Marianne France. “Vandaar dat we een integrale bouwaanpak met een ecologisch ontwerp en doordachte materiaalkeuzes combineerden. Van meet af aan wilden we graag met Ebema werken. Architectonisch beton vormt sowieso een prima esthetisch geheel met een groen landschap. Maar de maatproducten van deze producent zorgen voor dat tikkeltje extra allure. Ebema gaat nooit een uitdaging uit de weg, waardoor je als ontwerper-architect een gigantisch potentieel aan mogelijkheden krijgt. Zowel op het vlak van vormgeving als van kleur en textuur. Uit vroegere samenwerkingsverbanden wisten we ook dat Ebema met plezier haar creatieve steentje bijdraagt. Al van in de ontwerpfase helpt deze producent actief mee met het uitdenken van grensverleggende concepten. Wat in het project van Putte nog maar eens tot een schitterend resultaat heeft geleid.”

Centrale plein
Vandaag staat de kerk in de spotlights, omringd door een groene tuin die met een zitmuur  in architectonisch prefab beton van Ebema is afgeboord.

Heel wat maatwerk
De groene tuin van de kerk werd afgeboord met een zitmuur met gepolierde zitelementen in architectonisch beton van Ebema. “Hiermee creëerden we een aangename, informele ontmoetingsplaats”, vertelt Marianne France. “Rond de zitmuur zijn een aantal rustpunten ingebouwd, met op sommige plaatsen een houten zitting. Verder onderging ook de hele bestrating een make-over. Hiertoe kozen we boordstenen en gootelementen uit het standaardgamma van Ebema. De betonstraatstenen voor de rijweg, voetpaden en parkeerzones zijn echter puur maatwerk. Door alles in eenzelfde kleurnuancering te maken, creëerden we gevoelsmatig een plein in plaats van een rijweg met voetpaden.”

Bestrating in unieke kleur
Dankzij de kleurnuancering werd dit project een unicum. De architecte wilde immers graag een genuanceerde grijsbruine kleur. “Het moest een warme en aardse tint worden die het plein een frisse en natuurlijke look geeft. Bovendien is het een geslaagd alternatief voor pakweg natuursteen of gebakken stenen met eenzelfde tint”, legt Marianne France uit. Ebema zorgde voor de gewenste straatstenen van 22 x 22 cm en 22 x 11 cm in diktes van 8 en 10 cm. “De kleur hebben we speciaal à la carte ontwikkeld” vertelt Frank Gendera, productontwikkelaar en betontechnoloog bij Ebema. “Inspiratie zochten we in de virtuele impressies die Marianne in de ontwerpfase had gemaakt. Deze virtuele beelden, onder meer van de gemeentelijke website, waar de sfeer van Putte mooi tot uiting kwam, werden door ons Colorlab in Zutendaal omgezet in een aantal stalen 541 A-B-C met verschillend grijs- en bruintinten.”

betonstraatstenen

De betonstraatstenen voor de rijweg, voetpaden en parkeerzones zijn puur maatwerk. Zelfs de kleur werd à la carte gemaakt.

De uiteindelijke versie werd door Ebema verder uitgewerkt. “In concreto hebben we het genuanceerde oppervlak van de stenen een extra glimmergranulaat gegeven”, vertelt Frank Gendera. “Hierdoor is een subtiel, maar uiterst bijzonder glanseffect ontstaan. Tijdens de definitieve productie werden de eerdere impressies nogmaals vergeleken met de werkelijke kleurstelling op de stenen zoals ze uit de machine rolden. Zo konden we de grijsbruine nuancering nog wat beter op het gewenste kleurenbeeld afstellen. Trouwens, ook de blindegeleide- en rolstoelparkingtegels werden in deze speciale kleur geproduceerd. Hierdoor is er een grote kleuruniformiteit in de toegepaste bestratingsmaterialen, hetgeen in een rustiger en aangenamer straatbeeld resulteert. En al zeggen we het zelf: het resultaat mag er zijn. Voor Ebema is het centrale plein van Putte een referentie waar we eens te meer al onze kennis en kunde konden demonstreren. Omdat we de nieuwe kleur dermate geslaagd vinden, hebben we zelfs besloten om ze in ons standaardassortiment op te nemen.” “Inderdaad, het resultaat is verbluffend”, aldus Marianne France. “De vernieuwing is voor de inwoners, bezoekers en de middenstand een enorme verbetering. Bovendien heeft Putte nu een plein dat de eigentijdse en frisse dynamiek van het gemeentebestuur uitstraalt.”  

Tekst | Els Jonckheere  Beeld | Ebema

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Herbosch-KiereCool pavements