Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuws

Innovatief slim retentie- en infiltratiesysteem voor Kerelsplein in Roeselare

“Ons retentie- en infiltratiesysteem versnelt bovendien de bouwtermijn en doet zo de bouwkost aanzienlijk dalen”, vertelt Oliver Femont, zaakvoerder van...

1 oktober 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

In samenwerking met Aquafin en de stad Roeselare zal Aggéres een innovatief stedelijk retentie- en infiltratiebekken bouwen op het Kerelsplein, een stedelijk sport- en speelplein met verschillende faciliteiten aan de rand van Roeselare. Door water vast te houden, te hergebruiken en te infiltreren combineert het bekken meerdere functies. “Ons retentie- en infiltratiesysteem versnelt bovendien de bouwtermijn en doet zo de bouwkost aanzienlijk dalen”, vertelt Oliver Femont, zaakvoerder van Aggéres.

Aggéres

“Het is een innovatief en zeer efficiënt systeem. Bovendien kan het op een zeer korte termijn geplaatst worden.”

 

Aggéres zag het levenslicht in 2010 toen Oliver Femont en zijn broer besloten om een antwoord te vinden voor mensen die regelmatig te maken krijgen met overstromingen en wateroverlast. Oliver Femont: “De toenmalige zware overstromingen rond de Dendervallei zette ons aan het denken. Er moest toch een beter hulpmiddel bestaan dan – te laat – zandzakken uitdelen? Op dat moment bleek in de Benelux geen enkel bedrijf zich te specialiseren in een efficiënte oplossing voor particulieren. We zijn dan vanaf nul gestart.”

Zelfsluitende waterkering & bluswaterbarrières

Al snel kwam Aggéres met een uniek, gelicentieerd product: een zelfsluitende waterkering. “Kort samengevat een muur die uit de grond komt opdrijven, zonder elektrische hulp of mankracht”, verduidelijkt Oliver Femont. “Als het water te hoog staat vult het bassin zich en komt de muur omhoog. Voor Rijkswaterstaat in Nederland realiseerden we zo reeds de langste flexibele waterkering ter wereld en in Antwerpen aan de Royersluis gaan we binnenkort een nog langere bouwen voor de Oosterweelverbinding. Met onze zelfsluitende waterkering kunnen we particulieren helpen met een schotje voor de voordeur, maar ook overheden van dienst zijn voor gigantische dijkverhogingsprojecten.”

Aggéres

Er wordt een ondergrondse betonnen kelder van 500 m³ gebouwd.

 

Als je water kan buitenhouden, dan kan je het ook binnenhouden, dacht Oliver Femont. En zo ontwikkelde Aggéres een vijftal jaar geleden bluswaterbarrières, die verplicht zijn om in de chemische industrie en in bepaalde opslagloodsen bij de brandblusinstallatie te plaatsen. Oliver Femont: “Wanneer de blusinstallatie aanslaat bij een brand, dan worden alle poorten automatisch gebarricadeerd door de barrières. Onze bluswaterbarrières leverden we onder andere al bij H. Essers en Coca Cola.”

Retentie- en infiltratiebekken

De derde – en meest recente – pijler waar Aggères op steunt is die van een innovatief retentie- en infiltratiebekken. Oliver Femont: “Dat wateroverlast gepaard gaat met de droogteproblematiek deed ons opnieuw nadenken. Het was de aanzet tot de ontwikkeling van een systeem dat enerzijds wateroverlast vermijdt en anderzijds infiltratie stimuleert. Het doel is om geen enkele druppel regenwater nutteloos te lozen en alles ter plaatse te houden. We ontwikkelden een uniek bekken dat automatisch zal infiltreren wanneer het bekken te vol is. En het wordt nog vernuftiger want dankzij een slimme sturing kan het bekken zware stormen voorspellen en zo proactief infiltreren en enkel in uiterste noodzaak lozen. Zo creëert het bekken een buffervolume én wordt de geïnfiltreerde grond voorbereid op de zware regenval.”

Aggéres

Kerelsplein

In het voorjaar van 2019 werd dit systeem met succes gepitcht bij Aquafin, dat met het Kerelsplein in Roeselare een ideaal proefproject vond. Daar wordt volgend jaar de wateroverlast in de omgeving van de Collievijverbeek aangepakt door het regenwater – met een verharde oppervlakte van ca 11.000 vierkante meter – volledig te ontkoppelen van de beek. Oliver Femont: “Er wordt een ondergrondse betonnen kelder van 500 m³ gebouwd. Die kelder heeft normaal gezien twee zones, een opslag- en een infiltratiezone, maar gezien de zeer droge grond op de site kiezen we wat de infiltratie betreft voor drainagebuizen die onder het voetbalveld een gigantisch infiltratieveld vormen. Het gestockeerde water zal ook worden hergebruikt in de sportzaal, feestzalen, andere lokalen en voor het besproeien van het voetbalveld. Verder is er ook het plan om een educatieve waterspeeltuin aan te leggen.”

Het totaalplaatje dat in Roeselare gerealiseerd zal worden – de start van de werken staat gepland in het voorjaar van 2021 – is een primeur. “Het is een innovatief en zeer efficiënt systeem. Bovendien kan het op een zeer korte termijn geplaatst worden, wat de bouwkost aanzienlijk doet dalen. In Roeselare verwachten we op een drietal weken helemaal klaar te zien. Ik ben ervan overtuigd dat voor België en bij uitbreiding heel Europa een mooi referentieproject kan zijn”, besluit Oliver Femont.      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%