Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Openbare ruimte

Innovatieve kleiklinker maakt waterdoorlatende verhardingen mogelijk

Kleiklinkers-kunnen-gemakkelijk-worden-opgenomen-en-ergens-ande
Kleiklinkers kunnen gemakkelijk worden opgenomen en ergens anders terug worden hergebruikt als tuinverharding of bestrating.

Tekst | Wouter Polspoel

Beeld | Wienerberger

25 januari 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Gezien de problematische stand van ons grondwater klonk de roep naar waterdoorlatende verhardingen de laatste jaren steeds luider. Met de Passaqua beantwoordt Wienerberger die lokroep. De sterke en duurzame kleiklinker is multifunctioneel want naast ecologische voordelen biedt de Passaqua ook een esthetische meerwaarde. 

De Passaqua verzekert dankzij zijn afstandshouders voegen van 6 millimeter breed tussen de klinkers. Langs die voegen kan het water eenvoudig infiltreren in de ondergrond. De klinker op zich is niet waterdoorlatend, maar dus ‘waterpasserend’. Om de stempel van waterdoorlatende verharding te krijgen, moet het verhardingsproject een voegaandeel bezitten van 10%. Traditionele klinkers worden doorgaans geplaatst met voegen van 1 tot 3 millimeter, waardoor het niet mogelijk is om dat percentage te behalen. De Passaqua van Wienerberger daarentegen is een kleiklinker van 200 x 63 x 80 millimeter met afstandshouders voor voegen van 6 millimeter breed en haalt dat minimaal vereist percentage wel. 

De Passaqua verzekert dankzij zijn afstandshouders voegen van 6 millimeter breed tussen de klinkers. Langs die voegen kan het water eenvoudig infiltreren in de ondergrond.

Infiltratievoorziening overbodig

Via verharde oppervlaktes kan het water niet meer doordringen in de bodem, waardoor het rechtstreeks wegstroomt via het rioleringsstelsel, dat niet voorzien is op dat toenemend waterdebiet. Om watertekorten en overstromingen te vermijden, zijn er daarom regionale en ook stedenbouwkundige voorschriften om regenwater op te vangen en te gebruiken of te laten infiltreren in de grond. De Vlaamse regelgeving verplicht bijvoorbeeld de aanleg van een infiltratievoorziening bij percelen groter dan 250 m². De Passaqua is in die context dan ook interessant, want een waterdoorlatende verharding moet niet in rekening gebracht worden bij het begroten van de hemelwaterput en infiltratievoorziening. Een terras of oprit met de ‘waterpasserende’ Passaqua is dus een eenvoudige manier om aan de regelgeving tegemoet te komen.

De Passaqua is verkrijgbaar in vier kleuren: Doris, Lotis, Eros, Magma.

Vier kleuren

De Passaqua heeft naast de ecologische voordelen de grondwatervoorraad op peil te houden en het overstromingsrisico te beperken, ook esthetische troeven. Zo is de klinker verkrijgbaar in vier kleuren, Doris (bruin), Lotis (grijs), Eros (zwart) en Magma (rood) en heeft hij net zoals de standaard kleiklinkers een authentieke uitstraling die met de jaren nog mooier wordt. Bovendien zorgt de waterdoorlatende voeg, die moet worden opgevuld met ongebonden steenslag en natuurlijk niet mag worden ingezand of gecementeerd, ervoor dat de kans op de groei van algen, mossen en onkruid enorm slinkt. Hij is ook heel makkelijk te onderhouden.

De Passaqua kleiklinker in het gamma van Wienerberger is door zijn sterkte en intrinsieke duurzaamheid zowel geschikt voor terrassen en opritten van particuliere woningen, als voor verharde evacuatiewegen voor de brandweer en verhardingen van openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld parkings, pleinen, voet- en fietspaden.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details