Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Investeerder en ontwikkelaar Invesis mikt op voortrekkersrol in de energietransitie
Het project ‘Liefkenshoek-spoorverbinding’ omvat de aanleg en het onderhoud van de civiele infrastructuur voor een nieuwe spoorweg van 16,2 km.

Investeerder en ontwikkelaar Invesis mikt op voortrekkersrol in de energietransitie

Als onafhankelijk investeerder en ontwikkelaar investeert Invesis in duurzame infrastructuur voor toekomstige generaties. Door te groeien van klassieke infrastructuurprojecten naar projecten gericht op de energietransitie wil Invesis levens veranderen, nu en in de toekomst.

Invesis staat internationaal bekend als betrouwbaar investeerder in en ontwikkelaar van infrastructuurprojecten als (spoor)wegen en water en maritieme infrastructuur, maar ook ziekenhuizen, scholen en overheidsgebouwen. Allemaal projecten die waardevol erfgoed opleveren voor toekomstige generaties. Invesis maakt zich dan ook sterk voor een duurzame toekomst. 

Bij elk project is Invesis van begin tot eind betrokken. Dit betekent dat het deskundige team actief alle aspecten van een investering beheert, van ontwikkeling en financiering tot ontwerp, bouw, onderhoud en exploitatie, tot en met de teruggave. Hierbij wordt de Total Cost of Ownership (aankoopprijs, uitvoeringskosten, acquisitie, onderhoud, enz.) zo goed mogelijk vastgelegd. Uit ervaring blijkt ook dat deze beheersbaarder wordt door tijdens het ontwerp van een project de onderhoudsbedrijven meer inspraak te geven.

Het ‘Brabo 2’-project moet via het openbaar vervoer zorgen voor een vlotte, hoogwaardige verbinding met het noorden van de stad en het Eilandje.

Van klassiek naar energie en digitaal

Invesis levert de expertise en diensten om de transitie naar een koolstofvrije toekomst te maken en heeft zich nu ten doel gesteld als investeerder en ontwikkelaar toonaangevend te worden op het gebied van de energietransitie. Om die reden verbreedt Invesis haar horizon, van het ontwikkelen van klassieke infrastructuurprojecten naar digitale netwerken en projecten rond hernieuwbare energie en oplossingen voor het tegengaan van de gevolgen van de klimaatverandering.

Invesis ziet heel duidelijk kansen om te investeren in hernieuwbare energiebronnen, zoals biomassa, wind op zee, zonne-energie, waterstof als energiebron en energie uit afval. Het spreekt voor zich dat dit met een significante meerwaarde komt, zowel voor hun klanten als de volledige maatschappij. De vraag naar energie-producerende projecten neemt ook toe, wat goed zichtbaar is in de cijfers. In onze thuismarkten groeide het aantal energietransitie-projecten van 87 in 2018 tot 218 en het aantal digitale projecten van 4 in 2017 naar 26 in 2021. Wij kiezen zorgvuldig de beste opportuniteiten in deze sectoren om zo verder te bouwen aan een duurzame toekomst.

Brabo 2 omvat de heraanleg van de Noorderleien en het Operaplein, alsook een nieuwe tramverbinding op de Noorderlaan tot aan de Havanastraat en op het Eilandje.

Uitdagingen nieuwe markten

Maar met nieuwe markten komen ook nieuwe uitdagingen. Regelgeving verschilt per land en vaak zelfs per regio, waardoor projecten meer tijd kosten dan noodzakelijk. Zo is in Nederland dit jaar de wet met betrekking tot warmtenetten aangepast, wat investeren belemmert. En doordat een technologie vaak nieuw is, kunnen er ook vraagtekens worden gezet bij de betrouwbaarheid ervan. Bijvoorbeeld bij drijvende windturbines is er nog veel onduidelijk over de levenscyclus en onderhoudskosten. Dergelijke onzekerheden hebben een directe impact op de financierbaarheid van de projecten. 

Bij het investeren in en ontwikkelen van dergelijke projecten stellen de experts van Invesis zich dan ook steeds de volgende vragen: Is er voldoende afzetmarkt? Is de bron in voldoende mate aanwezig? Zo toetst Invesis elk project en elke sector op rendement, risico’s en aannames.

Dankzij de opening van de Liefkenshoekverbinding kregen goederentreinen een rechtstreekse toegang en werd ook een bestaand knelpunt in de Kennedytunnel weggewerkt.

Knowhow en ontwikkelingsrol

Met alle in-house ervaring met projectmanagement en financiële en juridische kennis is Invesis als geen ander gewapend om de uitdagingen in deze nieuwe markten aan te gaan en elke businesscase zo aan te passen dat de risico’s evenwichtig kunnen worden verdeeld. Senior Business Development Manager Eric de Sauvage: ‘We weten exact hoe projecten financieel gestructureerd moeten worden en we contracten zo kunnen schrijven dat ze financierbaar zijn. Hierdoor hebben we de juiste oplossingen om projecten te versnellen. Door technologische mogelijkheden, maatschappelijke voorwaarden en investeringsvereisten bij elkaar te brengen, creëren we volop kansen.’     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details