Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Is gres het antwoord op de ecologische uitdagingen van de Vlaamse regering?

Is gres het antwoord op de ecologische uitdagingen van de Vlaamse regering?

De voorbije Vlaamse regering heeft de ambitie uitgesproken dat alle overheidsopdrachten tegen 2020 100 % duurzaam moeten zijn. Daarom is het nu het moment om resoluut te kiezen voor een circulaire economie en zo zelfbewust voor oplossingen te kiezen die de minste impact hebben op het milieu. Kan gres – een in Vlaanderen geproduceerd keramisch rioleringsmateriaal dat reeds sinds vele decennia wereldwijd ingezet wordt in de rioleringssector – de huidige en volgende regering helpen om haar doelstellingen te bereiken? 

Steinzeug-Keramo is ervan overtuigd dat de beste oplossingen geïnspireerd en ondersteund worden door de natuur. Want als er natuurlijke en duurzame toepassingen voorhanden zijn, is het dan niet vanzelfsprekend dat die de voorkeur hebben boven materialen die schade berokkenen aan het milieu, nodeloos afval creëren en enkel moeilijk chemisch te recycleren zijn? Zo kiezen we tegenwoordig in de winkel bewust voor natuurlijke makkelijk recycleerbare of composteerbare bordjes en rietjes.

De basisgrondstoffen voor gres zijn klei, water en chamotte: drie materialen die hun oorsprong in de natuur vinden en – doordat klei onbeperkt voorradig is en dus ook voor toekomstige generaties meer dan beschikbaar zal zijn – een duurzame oplossing bieden. Voor chamotte, dat gemaakt is van gerecycleerd keramisch materiaal, wordt niet enkel de eigen uitval uit productie gebruikt, maar wordt er ook uitval van andere keramische industrieën mechanisch gerecycleerd. Waardevolle op ruwe aardolie gebaseerde grondstoffen bewijzen hun nut beter in toepassingen waarbij natuurlijke alternatieven niet mogelijk zijn, zoals in de farmaceutica, veiligheid of isolatie. 

Recycleren is goed, vermijden is beter
Niet alleen zijn de grondstoffen natuurlijk, ook de productie van rioleringsmaterialen in gres is een voorbeeld op het vlak van duurzaamheid. Zo gebeurt de aanvoer van de klei via waterwegen en wordt via biomassa-installaties gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen en groene stroom. De rioleringsmaterialen zijn dan ook niet voor niets erkend met het cradle to cradle-certificaat, waarbij een gesloten productiecyclus centraal staat. Een systeem dat toelaat om duurzame materialen oneindig te hergebruiken, zonder in te boeten aan kwaliteit of onderhevig te zijn aan downcycling, een probleem dat de duurzaamheid van kunststofmaterialen op lange termijn helaas nog steeds enorm beperkt.

Of de overheid in 2020 haar doel zal bereiken om enkel 100 % duurzame projecten uit te voeren, is onduidelijk. Maar de sector heeft alles in handen om de regering bij te staan en nu resoluut te kiezen voor circulaire economie. En dan bieden ‘nature-based solutions’ als gres absoluut een antwoord op de economische en ecologische uitdagingen van een veranderde maatschappij.

Gres

Ook in moeilijke omstandigheden waar een goede verdichting moeilijk te verwezenlijken is, is de stabiliteit van de leiding op lange termijn gegarandeerd.

Voorkomen is beter dan genezen
Door het starre karakter van gresbuizen nemen ze de bovenhand op de plaatsing. Ook in moeilijke omstandigheden (kruisende leidingen, zeer natte gronden…) waar een goede verdichting moeilijk te verwezenlijken is, is de stabiliteit van de leiding op lange termijn gegarandeerd door de hoge mechanische sterkte van de buis zelf. Er zijn daardoor geen uitvoeringsvertragende randvoorwaarden zoals ovalisatiemetingen en lengteprofielmetingen vereist om een stabiele leiding en rechtlijnig stroomprofiel te verkrijgen. Samen met de 2,5 m lengte van de Steinzeug-Keramo buizen leidt dit ertoe dat het plaatsingsrendement en dus ook de kosten voor een verzorgde plaatsing van gres vergelijkbaar zijn met die van betonbuizen, en ook van kunststofbuizen waarbij de buislengte voor hoofdriolen ook op 3 m lengte beperkt wordt om een onregelmatig lengteprofiel zoveel mogelijk te vermijden.

Asset management
Gres rioleringsstelsels hebben een onevenaarbare levensduur en passen perfect in een doordacht asset management: door het rechtlijnige stroomprofiel en de harde, gladde wand worden waterstagnatie en sedimentatie vermeden en zijn ze goed bestand tegen hoge spoeldrukken. Wortelingroei en zowel in- als exfiltratie zijn door het hoog-performante dichtingssysteem geen bezorgdheid meer. 

Gres

Met salessupportengineer Dieter Schreurs en technisch en commercieel verantwoordelijke voor Antwerpen en Oost-Vlaanderen Jens Barbieur verwelkomde Steinzeug-Keramo twee nieuwe krachten.

Nieuwe, jonge gezichten
Steinzeug-Keramo verzekert niet alleen de duurzame toekomst van de rioleringsstelsels, maar ook die van het bedrijf zelf. Zo werden recent 2 jonge krachten aangeworven om het sales- en technisch team te versterken. Dieter Schreurs is de nieuwe salessupportengineer voor de Benelux. Hij is master in de chemie met een brede, multi-disciplinaire achtergrond door zijn ervaringen opgedaan tijdens zijn doctoraat. Hij zal voor een diepgaande technische ondersteuning zorgen als spilfiguur tussen zowel de markt, het salesteam als de interne studiedienst van Steinzeug-Keramo. 

Jens Barbieur is sinds kort het nieuw technisch en commercieel gezicht van de firma voor de regio Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Hij heeft ervaring in de wegenbouwsector als werfleider en als ontwerper bij een bekend studiebureau. Deze recente versterkingen kaderen in het verder uitbreiden van onze activiteiten in heel Europa. Zij hebben tegelijkertijd als doel de deskundige begeleiding van projecten tijdens zowel ontwerp, uitvoering als de nazorg te intensiveren, en op die manier een maximale klantentevredenheid te bereiken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details