Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Kathodische bescherming voor oude kade in Rotterdamse haven is primeur
Care4Concrete is ontstaan uit Leggedoor Betontechniek en specialiseert zich al sinds 1993 in KB.

Kathodische bescherming voor oude kade in Rotterdamse haven is primeur

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam plaatste Care4Concrete een ingenieus uitgedachte kathodische bescherming op een bestaande kade. Om te anticiperen op eventuele toekomstige schade door wapeningscorrosie, werd de bescherming preventief voorzien. Het plaatsen van een kathodische bescherming aan een kade is een primeur in Nederland en geen alledaagse klus. Zelfs niet voor een specialist als Care4Concrete. “Maar door expertise rond betonreparatie enerzijds en elektronica anderzijds te bundelen, kunnen wij het verschil maken”, vertelt CEO Jan Leggedoor.

“We beschermen beton in de breedste zin van het woord”, legt Jan Leggedoor uit. “Ontwikkelen, ontwerpen, uittekenen en onderhouden van KB-installaties is onze corebusiness. Eventueel in combinatie met de uitvoering via onze aannemerspoot. Care4Concrete is ontstaan uit Leggedoor Betontechniek en specialiseert zich al sinds 1993 in KB, dat op dat moment in zijn kinderschoenen stond. Wij hebben dus de hele digitale evolutie errond helpen ontwikkelen.” 

Via de beveiliging van de haven kan de kathodische beschermingsinstallatie actief gemonitord worden.

Twee grote uitdagingen

Care4Concrete is vandaag uitgegroeid tot een Europees opererende en toonaangevende adviseur, ontwerper en leverancier van kathodische beschermingsinstallaties om wapeningscorrosie te stoppen en te voorkomen. Het Noord-Nederlandse bedrijf is door Havenbedrijf Rotterdam ingeschakeld om de complexe kathodische bescherming te realiseren. Jan Leggedoor: “Het anodeplan werd ontworpen door een Amerikaanse firma en de haven zocht een partner om dat plan zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Er waren twee grote uitdagingen: het moest een cyberbestendige, goed gecontroleerde installatie zijn en er zou volgens het plan aan de onderkant van de kade gewerkt moeten worden.”

In opdracht van Port of Rotterdam plaatste Care4Concrete een ingenieus uitgedachte kathodische bescherming op een bestaande kade.

Creatieve oplossingen

Dat laatste was allesbehalve evident omwille van de waterslag onder de kade. Jan Leggedoor: “Het zou best gevaarlijk zijn om daaronder te werken op een bootje. Het initiële plan was om de bekabeling bovendeks door te boren, aan de onderkant te verzamelen en zo naar de meterkast te brengen. Maar wij bedachten een alternatieve methode om van bovenaf de kabels rechtstreeks tot de schakelkast te leggen. Wat de cyberbestendigheid betreft, dokterden we een manier uit om de monitoring van de kathodische beschermingsinstallatie te laten lopen via de beveiliging van het Havenbedrijf. Op die manier heeft het Havenbedrijf de veiligheid volledig in de hand en kunnen wij via hun systeem inloggen om de kathodische bescherming te monitoren. Die creatieve oplossingen vormen zeker de basis voor de keuze van Havenbedrijf Rotterdam voor Care4Concrete.”

Om te anticiperen op eventuele toekomstige schade door wapeningscorrosie, werd de bescherming preventief voorzien.

Actieve monitoring

Via de beveiliging van de haven kan de kathodische beschermingsinstallatie actief gemonitord worden. Jan Leggedoor: “Dit gaat verder dan het omzetten van informatie van a naar b. Het is een actieve monitoring met realtime contact met de bescherming. Het is de eerste keer dat in Nederland een havenkade kathodische bescherming krijgt. Het was dus voor alle partijen een leerrijk proces en momenteel evalueren we hoe we dit verder kunnen toepassen in de haven. De kades zijn eigendom van Havenbedrijf Rotterdam, maar worden verhuurd aan gebruikers. Efficiënt werken, met zo min mogelijk overlast is dan ook zeer belangrijk.”

Care4Concrete wierp zich binnen dit project op als een goede uitvoeringspartner. “Dat wij expertise in zowel betonreparatie als op elektronisch vlak kunnen combineren is een grote troef. Zeker op een bijzondere plek zoals de haven van Rotterdam”, besluit Jan Leggedoor.      ■ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details