Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Keerwanden als fundering van geluidsschermen langs de RijnlandRoute
De RijnlandRoute is een grootschalig infrastructuurproject dat is opgezet om de doorstroming te verbeteren en zo te zorgen voor een betere leefbaarheid, bereikbaarheid en economische ontwikkeling in de regio Holland Rijnland.

Keerwanden als fundering van geluidsschermen langs de RijnlandRoute

Steeds vaker wordt Bosch Beton benaderd voor het leveren van keerwanden voor geluidsschermen langs de snelweg. Zo ook voor de realisering van de RijnlandRoute, waarvoor Bosch Beton op aanvraag van Holland Scherm BV 280 m aan prefab keerwanden heeft geleverd als fundering voor nieuwe geluidsschermen.  

Verbeterde doorstroming

De RijnlandRoute is een grootschalig infrastructuurproject dat is opgezet om de doorstroming te verbeteren en zo te zorgen voor een betere leefbaarheid, bereikbaarheid en economische ontwikkeling in de regio Holland Rijnland. De geavanceerde wegenconstructie bestaat uit meerdere deelprojecten, waar het project aan de Tjalmaweg één van is. De Tjalmaweg bestaat uit meerdere rijstroken en is deels verdiept aangelegd. De keerwanden en geluidsschermen langs de weg zijn voorzien van duurzame houten lamellen en beplanting, samen met de verdiepte ligging zorgen deze ervoor dat de weg opgenomen wordt in de omgeving. 

De keerwanden en geluidsschermen langs de weg zijn voorzien van duurzame houten lamellen en beplanting.

Maatwerk 

Voor de werkzaamheden aan de Tjalmaweg werd Boskalis gekozen als aannemer. In opdracht van en samenwerking met Boskalis was Holland Scherm BV verantwoordelijk voor de aanleg van geluidsschermen. Hiervoor kozen zij om gebruik te maken van keerwanden van Bosch Beton als fundering voor de geluidsschermen. In totaal zijn er 140 keerwanden geleverd die verdeeld over twee fases geplaatst zijn. Voor een deel van de keerwanden langs de Tjalmaweg was er sprake van maatwerk om zo een sterke fundering te kunnen garanderen. Zo zijn er meerdere keerwanden geproduceerd waarin extra wapening is verwerkt en verstekken en uitsparingen zijn gerealiseerd.

Efficiëntie van keerwanden

Doorgaans wordt er voor de aanleg van geluidsschermen een paalfundering toegepast. Op deze fundering wordt vervolgens beton gestort waar kolommen op gesteld worden. Bij dit project is de betonnen paalfundering echter vervangen door prefab keerwanden met een hoogte van 3,5 m. Hierdoor heeft de fundering een grondkerende functie gekregen waarmee het hoogteverschil aan de achterzijde van de constructie opgevangen is. Bovendien zorgden de prefab keerwanden voor een veel snellere en efficiëntere plaatsing, waardoor het slechts 4 dagen kostte om de fundering voor de geluidsschermen te leggen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?