Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Klimaatrobuuste waterinstallaties om overlast te beperken
Aquafontal ontwerpt, bouwt en onderhoudt slimme waterpartijen met een publiek karakter, voor maximale waterbeleving.

Klimaatrobuuste waterinstallaties om overlast te beperken

Waterschaarste en langdurige periodes van hitte en droogte enerzijds, stortregens en overstromingsgevaar anderzijds. De weersomstandigheden laten zich steeds meer in extremere vormen voelen. Een klimaatrobuuste openbare ruimte is vandaag dan ook geen luxe, maar een noodzaak. De waterinstallaties van Aquafontal zijn klimaatrobuust en dus uitermate geschikt voor de uitdagingen die het veranderend klimaat met zich meebrengen. 

Aquafontal ontwerpt, bouwt en onderhoudt slimme waterpartijen met een publiek karakter, voor maximale waterbeleving. Van het ontwerp en de uitvoering tot het onderhoud van kwaliteitsvolle waterinstallaties. De waterpartijen van Aquafontal zijn uitgerust met slimme technologie voor een optimale waterbeleving en -behandeling. Bij het ontwerpen van fonteinen speelt Aquafontal in op het veranderende klimaat. Zo gaat het de negatieve effecten van de klimaatverandering tegen zoals hitte, droogte en overstromingen.

Overlast beperken

“Publieke waterinstallaties bevinden zich meestal in een sterk verharde omgeving (pleinen, straten, gebouwen) waar de waterinstallaties kunnen ingezet worden om de overlast te beperken”, vertelt Sam Storme, zaakvoerder van Aquafontal. “Bij hitte fungeren ze als microkoelte-eiland, uiteraard vooral als je er in wandelt of speelt en het water in contact komt met je huid. Bij wateroverlast kunnen de grote waterreservoirs die voor de waterinstallaties werden gebouwd ingezet worden om water te bufferen en het publieke rioleringsnet tijdens deze kritieke periodes te ontlasten.” 

Bij wateroverlast kunnen de grote waterreservoirs die voor de waterinstallaties werden gebouwd ingezet worden om water te bufferen en het publieke rioleringsnet tijdens deze kritieke periodes te ontlasten

De uitgebreide pompinstallatie kan ingezet worden om gebufferd regenwater te infiltreren in groenzones of wadi’s. Sam Storme: “Zo blijft het regenwater lokaal en voedt het de bodem en bij uitbreiding de groenzones die op hun beurt verkoeling door schaduw en evapotranspiratie verlenen. Het is ons doel om het water bij extreme wateroverlast te bufferen, nadien te filteren en in te zetten tijdens hitteperiodes.”

Beleving

Er is ook een ander wijzigend ‘klimaat’, met name de stijgende vraag naar entertainment en beleving in de publieke ruimte. “De publieke ruimte wordt steeds bewuster aangelegd als ontmoetingsplaats met eyecatchers en recreatiemogelijkheden. Een waterpartij werkt als een magneet, in het bijzonder voor kinderen die dan ook andere mensen aantrekken. Waterpartijen geven een extra dimensie aan de publieke ruimte en het biedt kansen aan ontwerpers om hiermee creatief aan de slag te gaan. Water is dan de kers op de taart”, besluit Sam Storme.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details