Tramlijn 9
00:41
19-11-2018

Koning Filip rijdt nieuwe tramlijn in

De nieuwe Brusselse tramlijn 9 verbindt het multimodale station Simonis met de verschillende wijken van Koekelberg, Ganshoren en Jette via het UZ Brussel tot aan Dikke Beuk. Niemand minder dan koning Filip bestuurde begin september de eerste tram op deze nieuwe lijn.

Spooraanlegbedrijf Taveirne legde in 2015 de eerste sporen. Nu, amper drie jaar later, gaat de vier kilometer en tien haltes lange tramlijn open. Naast een nieuwe tramlijn werd ook de volledige openbare ruimte langsheen het traject aangepakt.

Tramlijn 9

Inhuldiging
Op zaterdag 1 september nam koning Filip plaats op de bestuurdersstoel om met tram 9 een lint in de Belgische driekleur door te snijden. Een van de passagiers was onder andere Brussels minister-president Rudi Vervoort. Na deze plechtigheid volgde nog een groot feest om dit nieuwe stukje mobiliteit te vieren.

Tweede fase
Tram 9 zal uiteindelijk Simonis verbinden met de Heizelvlakte. De stedenbouwkundige vergunning voor deze tweede fase tot aan Koning Boudewijn werd afgelopen zomer bekomen. Door deze fase worden Generaal Deceuninck, het Palfynplein en de Houba de Strooperlaan bediend door tram 9. De werken voor deze fase starten wellicht in 2019. De werf Lijn 9 is een ambitieus project dat gerealiseerd wordt in samenwerking met de MIVB, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Beliris en de gemeente Jette.      

Tramlijn 9

Tekst | Michel Van den Bosch  Beeld | Tom Lesaffer

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Prefab spoorwisselsMaster Builders Solutions