Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Kostenbesparend en duurzaam alternatief voor traditionele liggers

Kostenbesparend en duurzaam alternatief voor traditionele liggers

Logistieke hinder, hoge kosten, beperkte ontwerpmogelijkheden,… De toepassing van traditionele voorgespannen liggers, onder andere in de utiliteitsbouw en bij kunstwerken in de GWW-sector, verloopt niet altijd even vlekkeloos. Als alternatief voor die traditionele liggers heeft Martens prefab beton de productie en verkoop van BEBO boogelementen aan haar pakket toegevoegd. “Door de speciale vorm kunnen we een groot aantal gewenste overspanningen leveren op een eenvoudige en duurzame manier”, aldus Lode Witteveen, manager special projects bij Martens prefab beton.

De BEBO boogelementen zijn op diverse werken toepasbaar. Naast tunnels en viaducten zijn de elementen ook geschikt voor onder andere ondergrondse gebouwen, overkluizingen, culverts en stads- of parkbruggen. “En de voordelen tegenover de traditionele liggers zijn duidelijk”, vertelt Lode Witteveen. “De prefab boogconstructies zijn uitermate geschikt voor een eenvoudige en snelle installatie die wegafsluitingen en wegomleggingen aanzienlijk verkort. Ook aanleg- en onderhoudskosten worden bespaard door het ontbreken van onder andere dure voegovergangen en oplegblokken of schade aan onderliggende constructies bij renovaties van het wegdek.”

Martens prefab beton

Met een boogconstructie wordt optimaal gebruik gemaakt van de materiaaleigenschappen en de krachtverdeling van het beton.


Duurzaam en circulair
Ook op het vlak van duurzaamheid en circulariteit scoren de BEBO boogelementen hoog. Door de slanke, sterke constructie wordt stevig bespaard op grondstoffen en de elementen zijn na afloop herbruikbaar als betongranulaat. Lode Witteveen: “Daarnaast bieden de elementen ook de nodige ontwerpvrijheid aan de architect. De grote variatie aan bogen en de diverse mogelijkheden voor de afwerking van de frontmuren kunnen de kunstwerken de juiste uitstraling geven.”

Boogvormen
Het BEBO-assortiment bestaat uit cirkel- en ellipsvormige elementen met overspanningen van 3,6 tot en met 30 meter en meer. BEBO is ontwikkeld voor diverse toepassingen en overspanningen en is geschikt voor alle soorten belastingen. Naast de elegantie van de boogconstructie is al eeuwen bekend dat het ook een sterke vorm betreft. De slanke constructie haalt zijn sterkte uit de interactie tussen de betonschil en het aangevuld, laagsgewijs verdicht, zandpakket. Met een boogconstructie wordt optimaal gebruik gemaakt van de materiaaleigenschappen en de krachtverdeling van het beton.”

Martens prefab beton

De prefab boogconstructies zijn uitermate geschikt voor een eenvoudige en snelle installatie die wegafsluitingen en wegomleggingen aanzienlijk verkort.


Verschillende brugtoepassingen
Steeds vaker worden bij nieuwbouwlocaties of bij herinrichting van woonwijken stads- en parkbruggen ingetekend. Met enerzijds aandacht voor het esthetische en anderzijds ook voor lage aanleg- en onderhoudskosten. “BEBO boogbruggen voldoen aan deze wensen”, verduidelijkt Lode Witteveen. “Door hun vorm geven ze het resultaat een sierlijk uiterlijk. Daarnaast zijn de boogbruggen in elke natuurlijke omgeving in te passen. Denk naast stads- en parkbruggen, aan gracht- of beekbruggen, fiets- of voetgangersonderdoorgangen en autobruggen.”

Martens prefab beton

Ook aanleg- en onderhoudskosten worden bespaard door het ontbreken van onder andere dure voegovergangen en oplegblokken.


Totaalproject
Zowel de productie, de levering als de plaatsing zijn in handen van Martens prefab beton. “Niet alleen ontwerp, (systems) engineering en productie hebben onze aandacht”, aldus Lode Witteveen. “Ook het transport en de montage op de bouwplaats kunnen we als optie voor onze rekening nemen. Het totale traject wordt gecoördineerd, gerealiseerd en vakkundig afgerond door onze bekwame projectbegeleiders.”

De traditionele aanbesteding maakt steeds meer plaats voor nieuwe contractvormen. Dit biedt extra kansen voor ontwerper, aannemer en leverancier en daarom wil Martens prefab beton graag in een vroeg stadium betrokken worden. “Door het inzetten van de kennis en de kunde van onze medewerkers komen we tot de meest efficiënte vorm en indeling. Vanaf het eerste plan, via definitief ontwerp, detailengineering, productie tot en met de levering en montage, werken we samen aan de realisatie van grote en kleine projecten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details