Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
KoTRec BIO van Koers: sterk, esthetisch en milieuvriendelijk
Met KoTRec BIO lanceerde Koers enkele jaren geleden een milieuvriendelijk mengsel waarbij een natuurlijke uitstraling en een grote draagkracht hand in hand gaan.

KoTRec BIO van Koers: sterk, esthetisch en milieuvriendelijk

Koers produceert al ruim 25 jaar halfverhardingen en geldt vandaag als een gerenommeerde speler in de Benelux en Duitsland. Ondertussen werden al duizenden vierkante meters Koersmix – de gekende mengsels van de Nederlandse fabrikant – aangelegd in Nederland en België. Met KoTRec BIO lanceerde Koers enkele jaren geleden een milieuvriendelijk mengsel waarbij een natuurlijke uitstraling en een grote draagkracht hand in hand gaan. “KoTRec BIO is uitermate geschikt voor paden, opritten, parken … waar zowel een bepaalde draagkracht als een mooie look vereist zijn”, aldus Nicole Schoutens, accountmanager bij Koers.

Onder de noemer Koersmix ontwikkelt Koers duurzame en milieuvriendelijke halfverhardingen voor recreatieve omgevingen zoals (natuur)parken of in het bos. Maar het wordt ook steeds vaker toegepast als alternatief voor beton en asfalt in dorpen en steden. De mengsels KoMex, KoMex BIO, DurEko-mix en DurEko-mix BIO zijn intussen een vaste waarde op de Nederlandse en Belgische markt. En sinds enkele jaren biedt Koers ook KoTRec BIO aan, een innovatief mengsel dat zich qua sterkte tussen halfverharding en beton/asfalt nestelt en gebonden wordt met plantaardige verbindingen en een cementloos bindmiddel. 

Op de campus van de KU Leuven werd een breed wandelpad dat in slechte staat was, heraangelegd met KoTRec BIO.

KoTRec BIO

KoTRec BIO bestaat voor circa 60 % uit schone, hergebruikte bouwstoffen. Het heeft een beige tot zachtgele kleur en een natuurlijke uitstraling. Het is vooral geschikt voor situaties waar asfalt en beton niet is gewenst, maar waar wel hoge eisen gesteld worden aan de sterkte en de draagkracht, Het mengsel is wel minder slijtvast dan asfalt of beton en niet geschikt voor hoge snelheden. KoTRec BIO is vooral geschikt voor toepassingen, waarbij een natuurlijke uitstraling zoals die van een halfverharding gewenst is. Nicole Schoutens: “KoTRec BIO is een speciale samenstelling voor toplagen van toegangswegen, wandel- en fietspaden, (private) opritten, parken, parking, terrassen, golfterreinen … En het mengsel is vooral harder dan onze gekende halfverhardingen KoMex en DurEko-mix. Doordat KoTRec BIO voor een groot deel uit hergebruikt materiaal bestaat is het ook een bijzonder duurzaam product. Bovendien worden er enkel organische verbindingen en een cementloos bindmiddel gebruikt. Dankzij deze eigenschappen beschikt KoTRec BIO over een milieutechnische verklaring.”

Lage initiële kosten, een hoge duurzaamheid, geschikt voor zwaardere belasting, onderhoudsvriendelijk, de vele toepassingsmogelijkheden … De voordelen van KoTRec BIO zijn ruim.

Veel voordelen

Lage initiële kosten, een hoge duurzaamheid, geschikt voor zwaardere belasting, onderhoudsvriendelijk, de vele toepassingsmogelijkheden … De voordelen van KoTRec BIO zijn ruim. Vier uur na het aanbrengen van de top­laag is licht verkeer al mogelijk en na 48 uur is ook zwaarder verkeer toegelaten. Dankzij de lichte, natuurlijke kleuren is er ’s avonds en ’s nachts bovendien weinig verlichting nodig is. Nicole Schoutens: “KoTRec BIO is ook uitermate geschikt voor plaatsen waar er behoorlijk wat reliëf is. Bijvoorbeeld in parken of in Wallonië, waar je best steile hellingen vindt. Door de hoge vastheid van het mengsel zal het veel minder uitspoelen. Terwijl de DurEko-mix en KoMex halfverhardingen geschikt zijn voor hellingen tot 8 procent, kan je met KoTRec BIO nog steiler gaan omdat het een stabieler en compacter product is. En toch blijft het zijn natuurlijke uitstraling behouden, zonder heel erg te stuiven bij droog weer. Wat de ondergrond betreft vereist KoTRec BIO wel een bepaalde fundering. Om erosie te vermijden is voldoende draagkracht en stabiliteit aangewezen.”

KoTRec BIO bestaat voor circa 60 % uit schone, hergebruikte bouwstoffen.

Wandelpad KU Leuven

In tegenstelling tot DurEko-mix en KoMex, verkrijgbaar in zowel gewone als BIO-uitvoering, wordt KoTRec enkel BIO aangeboden. “Simpelweg omdat het zo’n milieuvriendelijk product is, dankzij de plantaardige verbindingen en het cementloos bindmiddel. Het mengsel werd uitvoerig getest en viel ruim binnen de milieunormen. In Nederland wordt KoTRec BIO al verschillende jaren toegepast en we merken dat de vraag toeneemt. Zeker ook in België, waar het product aan bekendheid wint en we al enkele mooi projecten konden realiseren. Zo werd op de campus van de KU Leuven een breed wandelpad dat in slechte staat was, heraangelegd met KoTRec BIO. Het pad moest veilig zijn, maar bestand tegen veel passage. Het resultaat is een stevig, maar mooi zandkleurig wandelpad. Absoluut een mooi referentieproject in België”, besluit Nicole Schoutens.       ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details