Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Kwaliteitscontrole stortklaar beton uitgebreid naar verhuurbedrijven

Kwaliteitscontrole stortklaar beton uitgebreid naar verhuurbedrijven

Stortklaar beton is in de betoncentrale al aan kwaliteitscontrole onderworpen. Omdat ook het transport en de levering op de werf van cruciaal belang zijn voor de kwaliteit van het eindproduct kunnen sinds vorig jaar ook verhuurbedrijven een BENOR-certificaat bekomen. Het expertisecentrum BE-CERT heeft al 72 certificaten uitgereikt

Sinds 1 oktober 2018 kan het BENOR-merk op stortklaar beton enkel nog behouden blijven tot op de werf mits het beton geleverd wordt door eigen werknemers/materieel van de BENOR-gecertificeerde betoncentrale, of door BENOR-gecertificeerde verhuurbedrijven. De eigenschappen van beton kunnen nog beïnvloed worden gedurende het transport of de levering, omdat het zich nog in vloeibare toestand bevindt. Daarom is het belangrijk dat de chauffeur zich bewust is van de impact van zijn acties zoals het beoordelen van de verwerkbaarheid en het correct mengen van het verse beton. Onwetendheid en een gebrek aan opleiding zijn meermaals de oorzaak van het degraderen van een in se kwaliteitsvol product.

Betoncentrales ontlasten
“De certificatie is er gekomen op vraag van de sector”, legt Pascale De Kesel, certificatie-expert bij BE-CERT, uit. “De eigen chauffeurs van de betoncentrales zijn al langer opgeleid en zitten vervat in het kwaliteitssysteem van de betoncentrale, maar sommige centrales werken ook met veel onderaannemers. Een externe opleiding was al langer verplicht voor deze chauffeurs, maar het kwaliteitsgebeuren errond was niet optimaal georganiseerd. Betoncentrales moesten iedere keer nagaan welke chauffeur door het verhuurbedrijf gestuurd werd, of hij een opleiding had gevolgd, over het geschikte materieel beschikte… Om die druk weg te nemen bij de betoncentrales, hebben wij het certificatieproces opgestart. Wanneer zij nu beroep doen op een gecertificeerd bedrijf, kunnen ze erop vertrouwen dat de chauffeur de nodige opleiding genoten heeft en dat het ingezette materieel geschikt is.” 

Kwaliteitsniveau omhoog
BE-CERT heeft een deel PL geschreven voor het reglement TRA 550 over stortklaar beton, waarin de eisen waaraan een BENOR-verhuurbedrijf moet voldoen, omschreven staan. De verhuurbedrijven moeten de opleiding en bekwaamheid van de chauffeurs kunnen aantonen en over het juiste materieel beschikken. Verder moeten de opdrachten traceerbaar zijn en afwijkingen en klachten moeten opgevolgd worden. Dit document is raadpleegbaar op de website van BE-CERT. 

Begin november waren reeds 72 verhuurbedrijven gecertificeerd. 51 verhuurbedrijven hebben bovendien een ontvankelijk dossier en bekomen hun BENOR-certificaat wellicht op korte termijn. “Momenteel betreft de certificatie alleen verhuurbedrijven die chauffeurs en/of (beton)mixers ter beschikking stellen. De bedoeling is om dit op een later tijdstip uit te breiden naar bedrijven die ook kipwagens, betonpompen en (beton)pompbedienaars ter beschikking stellen”, aldus Pascale De Kesel.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details