Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
LANCERING VAN EEN PRIMEUR IN DE BETONWERELD
Lithocoat

LANCERING VAN EEN PRIMEUR IN DE BETONWERELD

Op de VLARIO-dag, de beurs voor water- en riolering die 28 maart plaatsvond, lanceerde LITHOBETON onder grote belangstelling voor het eerst de LITHOCOAT buis. Deze innovatie combineert de gekende voordelen van betonnen buizen met de chemische bestendigheid tegen BZA-aantasting. 

Het hoeft geen betoog dat de besturen, de bouwheren en de gebruikers de betonnen buis graag in hun rioleringsontwerpen en – uitvoeringen zien toegepast worden. Deze zijn gemaakt van natuurlijke materialen, hebben sterke mechanische eigenschappen, zijn handig om mee te werken, zijn 100 % recycleerbaar en hebben hun duurzaamheid in het verleden al volop bewezen.

Echter blijkt dat niettegenstaande het gebruik van SR-cementen de aantasting van de cementsteen onvermijdelijk is als er onvoldoende ontgassing is van de riool of als er een te hoge concentratie is van zuren.

LITHOCOAT is de eerste betonbuis die beschermd wordt met een BENOR-gecertificeerde coating die getest werd onder de strengste Europese normen dan ook BENOR-gecertificeerd is (BENOR CERTIFICAAT NR BB-562-2775-0123-001 – PTV 562 / EN 1054-2  2775).

PREFAB BETONNEN BUIZEN

Tom Bulcke, zaakvoerder van LITHOBETON, vertelt dan ook met trots: “LITHOBETON heeft geïnvesteerd in een geautomatiseerde proceslijn om betonbuizen te coaten waarbij alles in het werk is gesteld om de kwaliteit en afwerking te garanderen. De betonbuis én de epoxycoating zijn kwalitatief gedekt door het BENOR-certificaat maar ook het aanbrengen van de epoxy-coating moet in een gecontroleerd kader uitgevoerd worden. Deze volautomatische productielijn zorgt door het gebruik van gerobotiseerde tools en bewerkingen met ingebouwde controles voor onder meer laagdikte en hermetische dekking van het beton. Zo kan de klant in volle vertrouwen onze gecoate buizen gebruiken.”

BEHANDELING VAN AANGETASTE DWA-STELSELS 

Labo Magnel heeft inmiddels testen uitgevoerd van de epoxy op (chemisch) aangetaste beton in een vochtig milieu wat ertoe heeft geleid dat de BENOR-certificatie is uitgebreid voor toepassingen in werken in situ (hechtsterkte van > 1,5 Mpa zonder blaasvorming, scheurvorming of afschilfering). Hierdoor kan LITHOCOAT aangebracht worden op bestaande rioleringsstelsels die reeds aangetast zijn. Het zeer grote voordeel echter is dat de bovenbouw niet meer dient opengebroken te worden, wat een aanzienlijke kostenbesparing met zich meebrengt! Een eerste proefproject werd uitgevoerd in Beersel met veelbelovende resultaten als gevolg.

VOLLEDIG RECYCLEERBAAR 

LITHOCOAT kan opgenomen worden in het circuit van de betonrecyclage (zowel primair als secundair). LITHOCOAT (epoxy) is een inert materiaal. Deze worden aangebracht op buizen (diameter 300 tot 1000) op een laagdikte van 1 à 3 mm of gemiddeld 1,5% van de totale massa (beton + LITHOCOAT).      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details