Leica Geosystems, een Hexagon-bedrijf, heeft de Leica GS18 I aangekondigd, een veelzijdige GNSS RTK-rover met Visual Positioning. De GS18 I stelt gebruikers in staat om de gewenste detailpunten van een afstand vast te leggen en punten te meten op basis van gemaakte foto’s in het veld of op kantoor. De GS18 I, die de veiligheid in het veld verhoogt en landmeten aanzienlijk vereenvoudigt, zal per direct verkrijgbaar zijn.
De visuele positioneringstechnologie en sensorfusie in de GS18 I, die GNSS, IMU en een camera combineert, stelt gebruikers in staat om voorheen ontoegankelijke of geblokkeerde punten veilig en efficiënt te meten. Visuele positionering is gebaseerd op fotogrammetrische technologie. Op de GS18 I worden de foto’s nagenoeg in real-time verwerkt, waardoor landmeters de kwaliteit van hun data-inwinning al ter plaatse kunnen controleren.
“De GS18 I en de workflow in Infinity bieden ons nog meer nieuwe mogelijkheden om situaties vast te leggen en te meten. De GS18 I kan helpen bij het invullen van de ontbrekende data, een uitdaging die veel voorkomt bij traditionele GNSS-systemen, waarbij vaak aanvullende metingen nodig zijn met een total station om een project te voltooien. Nu is er maar één apparaat nodig om verschillende meettaken in het terrein uit te voeren en besparen we tijd op apparatuuropstellingen ”, aldus Donald Smith, P.L.S., senior projectmanager en directeur bij BL Companies. “We kunnen het onderzoek efficiënter uitvoeren omdat de GNSS-operators alle details kunnen vastleggen, zelfs gebieden met beperkte toegang. Er wordt geen data gemist omdat punten later op kantoor via Infinity kunnen worden geëxtraheerd. “
De GS18 I zet het succes voort van de tilt-gecompenseerde Leica GS18 T-rover. Naast visuele positionering, erft de GS18 I alle functionaliteiten van een GS18 T, zodat gebruikers nauwkeurig punten kunnen inmeten en uitzetten met zowel een loodrechte als een gekantelde stok.
“We hebben de GS18 I ontworpen voor landmeetkundige professionals die punten moeten meten die voorheen niet gemakkelijk en nauwkeurig konden worden gemeten met GNSS, en voor diegenen die de omgeving snel willen vastleggen en later willen beslissen welke punten zullen worden gemeten”, aldus Bernhard Richter, Vice President of Geomatics bij Leica Geosystems. “Met de eerste GNSS RTK-rover ter wereld met geïntegreerde Visual Positioning Technology, brengt Hexagon GNSS-technologie ook naar nieuwe gebruikerssegmenten, en verhoogt het de veiligheid, snelheid en productiviteit.”
GS18 I-gebruikers spenderen minder tijd in het terrein en kunnen doorgaan met het meten van punten met Leica Infinity-software op kantoor, waardoor kostbare tijd op locatie wordt bespaard. Als er nieuwe meetbehoeften ontstaan, kunnen landmeters softwarematig extra punten meten op basis van de vastgelegde foto’s. De GS18 I werkt met Leica Captivate veldsoftware voor het maken van foto’s, meten in de beelden op het terrein en de directe kwaliteitsborging in het veld. Gebruikers kunnen verder gaan dan het meten van losse punten en een automatisch geregistreerde en gerefereerde 3D-puntenwolk maken van de foto’s en vervolgens eventueel verder werken in andere 3D-software.