Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Leopold II-tunnel in één zomervakantie asbestvrij gemaakt

Leopold II-tunnel in één zomervakantie asbestvrij gemaakt

Alvorens de eigenlijke renovatie van de Leopold II-tunnel van start kon gaan, diende eerst het asbest verwijderd te worden. Dat zat voornamelijk vervat in de verflaag aangebracht op de wanden. Tijdens de sluiting van de tunnel de voorbije zomervakantie is de tunnel volledig asbestvrij gemaakt. Het consortium Circul 2020 deed hiervoor beroep op De Meuter. 

Bij inspecties naar aanleiding van de renovatie van de tunnel, is ontdekt dat er asbest aanwezig was, niet uitzonderlijk voor een bouwwerk uit de jaren tachtig. Omdat het om gebonden asbest ging, vormde dit geen gevaar, maar diende het wel verwijderd te worden alvorens de renovatie van start kon gaan. De Meuter uit Ternat is gespecialiseerd in asbestverwijdering en grond- en afbraakwerken. Aan ervaring geen gebrek dus. “Het grootste deel van het asbest bevond zich in een verfcoating, die bij de bouw van de tunnel was aangebracht op de betonstructuur”, vertelt Frederic De Medts, verantwoordelijke van de afdeling asbestverwijdering bij De Meuter. “De coating was aangebracht over de hele lengte van de tunnel, langs weerszijden, op een hoogte van 1 meter.”

Asbestvrij

De verwijdering is grotendeels gebeurd met behulp van een schuurmachine.

Hermetische zone
Het asbest werd verwijderd met de techniek van hermetische zone. “Dit houdt in dat we de zone volledig afsluiten, in onderdruk plaatsen en de verf afschuren. In totaal gaat het om 12.000 m2: naast 2,7 kilometer tunnel, hebben we ook alle in- en uitritten aangepakt”, zegt Frederic De Medts. 

Dé uitdaging bij de renovatie van de Leopold II-tunnel waren de beperkte werktijden. De Meuter kreeg een zomervakantie de tijd om de volledige tunnel asbestvrij te maken. “We hebben de hermetische zone gebouwd en alles afgeschuurd op minder dan twee maanden tijd. We moesten klaar zijn tegen 15 augustus. De laatste twee weken van de maand waren nodig om de tunnel terug in dienst te stellen. We hebben 75.000 m2 plastic gebruikt, dat is niet niks. We hebben er continu gewerkt met een omvangrijk team van gespecialiseerde asbestverwijderaars. Om die reden hebben we het verwijderingsproces deels gerobotiseerd. We hebben een schuurmachine met directe afzuiging gebouwd, speciaal voor dit project. Zo kon het werk veel sneller gebeuren.”

Nadat alles werd afgeschuurd en opgezogen, is het asbest in zakken gedaan en afgevoerd naar een verwerkingseenheid. “Hier wordt het asbest vermengd in cement om betonblokken van te maken, zodanig dat het asbest inert wordt en veilig kan worden gestort”, aldus Frederic De Medts. 

Asbestvrij

De tunnel is volledig in hermetische zone geplaatst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details