Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Levenscyclusplannen en onderhoudsprogramma’s voor rioolstelsels

Levenscyclusplannen en onderhoudsprogramma’s voor rioolstelsels

De laatste jaren is er binnen de rioleringssector, naast het aanleggen van nieuwe riolen, steeds meer aandacht voor het inventariseren van de bestaande rioolstelsels en het opmaken van de nodige levenscyclusplannen en onderhoudsprogramma’s. Dit zorgt voor  een budgettaire verschuiving van (ver)nieuwbouw- naar asset management-programma’s. Een groot aandeel hiervan gaat naar het renoveren van bestaande stelsels.

Steinzeug-Keramo is al decennia lang één van de grootste producenten in Europa voor gres rioleringssystemen en probeert proactief op deze ontwikkelingen in te spelen door een renovatieoplossing aan te bieden die naadloos aansluit bij haar reeds bestaande activiteiten. Die renovatielijn van Steinzeug-Keramo komt uit onder de naam DURA en heeft als doel om een duurzame, hoogwaardige oplossing te bieden voor verouderde of in verval geraakte mantoegankelijke riolerings- of andere afwateringssystemen. De oplossing bestaat uit schelpen – de zogenaamde cunettes – of volledige schaaldelen in vrijwel eender welke vorm uit polymeerbeton. 

De renovatie van het moerriool kreeg in 2018 de NSTT-No-Dig Award prijs.

Kwarts

Net zoals men klei gebruikt als natuurlijke basisgrondstof voor de keramische Steinzeug-Keramo gresbuizen, gebruikt men ook voor DURA een minerale grondstof, namelijk kwarts. Deze kwarts wordt verlijmd door middel van een hars, waardoor het eindproduct eenvoudig geproduceerd kan worden door het ingieten in een mal, met interessante levertermijnen als gevolg. Voor de wat grotere en zwaardere constructies worden oplossingen op maat aangeleverd voor het inbrengen van de elementen in de bestaande leidingen. De grootte van de elementen wordt aangepast aan de toegangsmogelijkheid tot het te renoveren kanaal. “Hierdoor kan DURA aangewend worden om oude rioleringssystemen snel, eenvoudig en op maat te renoveren, met als resultaat een nieuw performant en duurzaam afvoerkanaal met een zeer lange levensduur”, klinkt het bij Steinzeug-Keramo.

Flexibiliteit en kwaliteit

Oude bestaande riolen hebben vaak een specifieke, niet gestandaardiseerde en onregelmatige vorm. Doordat de DURA-producten een uitzonderlijke flexibiliteit bieden op het vlak van mogelijke vormen, is het product erg geschikt voor dit soort toepassing. Verder biedt het product een brede waaier aan afwerkingsmogelijkheden, doordat het paneel gemakkelijk voorzien kan worden van ankerpunten voor het fixeren van de panelen of injectiepunten voor het aanbrengen van grout. Door zijn rigide lichaam en groot pH-bereik biedt het tevens een grote mechanische en hoge chemische resistentie aan het gerenoveerde riool.

Knowhow en service

Steinzeug-Keramo treedt op als exclusieve verdeler voor het grootste deel van de Europese markt. “We beperken ons echter niet tot de distributie van deze oplossing”, klinkt het. “Steinzeug-Keramo verleent ook de nodige kwaliteitsvolle technische ondersteuning, zowel in de voorbereiding van als tijdens de uitvoering van een project. Ondertussen zijn er ook in de Benelux al enkele mooie grote en kleine projecten succesvol opgeleverd, zoals de Sint-Stevensstraat in Zelzate en het moerriool in Arnhem. De renovatie van het moerriool kreeg in 2018 zelfs de NSTT-No-Dig Award prijs.

“Onze projecten in Arnhem en Zelzate hebben bewezen dat we met DURA een snelle en eenvoudige oplossing kunnen aanbieden aan de rioolbeheerders, waarbij we hen een enorme flexibiliteit kunnen aanbieden en projecten op maat kunnen afhandelen, volledig afhankelijk van de wensen en vereisten van de klant” aldus Dieter Schreurs, sales engineer voor regio Benelux. “Verder zien we ook een toenemende interesse voor structurele renovaties van inspectieputten. Dit is vaak één van de meest kritische plaatsen als gevolg van de aanwezige chemische reagentia. Met het DURA-assortiment kunnen we echter een nieuwe, rigide putwand creëren als duurzame en chemisch resistente oplossing, zodat de levensduur van de inspectieput substantieel verlengd kan worden in vergelijking met andere technieken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details