Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Luxueus woonproject aan het Oosthoekplein te Knokke, voorheen Moeder Siska

Luxueus woonproject aan het Oosthoekplein te Knokke, voorheen Moeder Siska

Al twee generaties lang spitst Lameire uit Eeklo zich toe op fundering en beschoeiing. De firma weet in elke opdracht de juiste techniek toe te passen en op een zo efficiënt mogelijke manier tot het meest stabiele resultaat te komen. Zo ook in het project Edition Zoute, een exclusief appartementencomplex in de gelijknamige mondaine badplaats. “We voerden 220 m soilmixwand uit tot op een diepte van 11 m”, zegt gedelegeerd bestuurder Lameire Yves.

Opgericht in 1969 als loonwerkbedrijf voor de landbouw, evolueerde Lameire doorheen de jaren tot een specialist op het vlak van diepfunderingen en beschoeiingstechnieken voor particuliere bouwheren, de industrie en burgerlijke bouwkundeprojecten. Voortdurende investeringen in nieuwe technologieën zorgen ervoor dat de klanten steeds op de meest kostenefficiënte manier worden geholpen. Lameire, dat ondertussen een 45-tal mensen tewerkstelt, heeft de ambitie door te groeien tot Belgisch marktleider in zijn segment.

220 meter soilmixwand
Een van de referentieprojecten van het bedrijf is Edition Zoute, een realisatie van Ghelamco in het gelijknamige oostelijke deel van Knokke. Het woonproject, gelegen naast het Zwin, bestaat uit luxueuze appartementen waarvan de bewoners zich in een boetiekhotel wanen, onder meer dankzij de aanwezigheid van een welness- en fitnesscentrum, handelszaken, een exclusieve conciërgeservice en een vijfsterrenlobby. Lameire voerde er in opdracht van Bouwonderneming Christiaens een soilmixwand van 220 m uit tot op een diepte van 11 m, plaatste 130 trekpalen en realiseerde ter bescherming van een rioleringsbuis een berlinerwand van 70 m in de bouwput. Dat laatste vormde de grootste uitdaging, want de rioleringsbuis met een diameter van 800 mm kruiste de werf op twee plaatsen en moest in dienst blijven tot de soilmixwand geplaatst was. 

Om het bemalen tot een minimum te herleiden, werd beslist om een horizontaal injectieveld door middel van waterglas te voorzien. Om dat te realiseren zijn er 3.500 injectiebuisjes ‘ingetrild’ tot op een diepte van 10 m. Aangezien Lameire alle benodigde technieken in huis heeft en dus niets diende uit te besteden, kon het de werf binnen de vooropgestelde termijn afwerken.

Lameire

Lameire plaatste een soilmixwand van 220 m tot op een diepte van 11 m, plaatste 130 trekpalen en een berlinerwand van 70 m in de bouwput.

 

Indrukwekkende referenties
Met dit exclusieve woonproject voegt Lameire een nieuwe referentie toe aan zijn indrukwekkende palmares. Enkele andere grootschalige realisaties die op de erelijst prijken: de R11-tunnel onder de luchthaven van Deurne, Hippodroom in Laken, de brug over de Tijarm op de E40 in Merelbeke en de Handelsbeurs in Antwerpen. Voor de tunnel onder Antwerp International Airport voorzag Lameire een dubbele rij secanspalen als beschoeiing, zodat die veilig kon worden uitgegraven. De palen hadden ook een dragende functie (lees: de dakplaat van de tunnel ondersteunen). Voor de duurzame wijk in Laken plaatste Lameire twee gesloten waterkerende soilmixwanden, zodat er twee kelders van respectievelijk twee en drie ondergrondse bouwlagen konden worden gerealiseerd. De brug over de E40 in Merelbeke rust op 140 secanspalen met een diepte van 15 m, en in het project dat moet leiden tot een herbestemming van de Antwerpse Handelsbeurs realiseerde Lameire een palenwand van 150 m met verankering als beschoeiing. Werken midden in de stad binnen een omgeving van beschermde gevels en gebouwen vormde daar een grote uitdaging, maar het schrikte Lameire allerminst af. Zo wist het zich probleemloos toegang tot de werf te verschaffen via een opening in de beschermde gevel van de Pruynenstraat.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details