Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Maris Natuursteen laat oerdegelijke Belgische kasseien de markt opnieuw innemen
Maris Natuursteen is een vooraanstaande speler in de wereld van natuursteen.

Maris Natuursteen laat oerdegelijke Belgische kasseien de markt opnieuw innemen

Gebruik maken van bestratingsmaterialen in natuursteen die al een eerder leven geleid hebben? Met die duurzame gedachte in het hoofd groeide het familiebedrijf Maris Natuursteen uit Heist-Op-den-Berg uit tot de Belgische marktleider op het vlak van de recuperatie van kasseien.

Maris Natuursteen is ondertussen een vooraanstaande speler in de wereld van natuursteen, zowel voor particuliere als voor openbare werken. In het assortiment zitten meer dan 100 steen-variëteiten die snel leverbaar zijn. Daarmee leggen ze opritten, paden en terrassen aan, maar ook straten, pleinen, markten en andere omgevingswerken. De pater familias van Maris Natuursteen gaf de fakkel intussen door aan zijn zoon Peter. En met Cedric Maris zette ook de derde generatie al de eerste stappen in het familiebedrijf.

Maris Natuursteen maakt gebruik van bestratingsmaterialen in natuursteen die al een eerder leven geleid hebben.

Marktleider én duurzame ondernemer

Als marktleider in recuperatie van kasseien beseften ze bij Maris Natuursteen al snel dat daar de toekomst lag. “Er is een grote vraag naar hergebruik van Belgische materialen zoals boerenkassei, Belgische porfier, Belgische grès, oude platinnes, Rossekoppen …”, zegt zaakvoerder Peter Maris. 

“Ons Belgische porfier heeft al meer dan 100 jaar zijn diensten bewezen.  Porfier is de hardste en meest degelijke natuursteen die je voor bestrating kan gebruiken. Dit schitterend materiaal is beter dan gelijk welke andere natuursteen die elders ontgonnen wordt en we hebben het hier in grote hoeveelheden ter beschikking.” Op die manier wil Maris Natuursteen inzetten op duurzaam ondernemen want de natuursteen moet niet ontgonnen worden en ook het transport vanuit verschillende buitenlandse groeves valt weg. Reken uit de winst voor de natuur en het milieu. Een sterk staaltje van duurzaam ondernemen.

Onderstaande tabel spreekt voor zich.

Terug naar oerdegelijke materialen van eigen bodem

Gezien de huidige situatie blijkt de keuze voor recyclage de juiste weg om te volgen. “De prijzen van het transport van de containers zijn enorm gestegen”, zegt Peter Maris. “Dit heeft grote gevolgen voor de kost van natuursteen die vanuit andere continenten geïmporteerd wordt.” De oerdegelijke Belgische kasseien, die Maris nu ook verzaagt en ze als comfortabele vlakke keien aanbiedt, worden op hun beurt opnieuw een mooi alternatief. Terug van en naar eigen bodem, dus. Daarenboven is gerecupereerde natuursteen waarschijnlijk het meest ecologische materiaal dat kan gebruikt worden voor bestrating en dit zowel voor openbare werken als voor privé-werken. 

Er is een grote vraag naar hergebruik van Belgische materialen.

Water, energie en geluid

Ook op de eigen terreinen doet het familiebedrijf er alles aan om duurzaam te ondernemen. “Wij beschikken bijvoorbeeld over een hemelwaterbufferbekken van ongeveer 750 m³”, legt Peter Maris uit. “Het water wordt gerecycleerd zodat het meermaals in het productieproces kan ingezet worden. We gebruiken het trouwens ook om het opvliegend stof van onze voorraad recuperatiekeien te reduceren. We zijn bezig met de bouw van een nieuwe bedrijfshal en ook daar wordt een bufferbekken voor hemelwater voorzien. We willen ook niet dat er geluidsoverlast is, dus die nieuwe bedrijfshal waar onze zaagmachines komen, absorbeert het geluid. Verder hebben we net zonnepanelen geplaatst op onze daken, daarmee kunnen we jaarlijks 70.000 kW opwekken. En we scheiden ons afval volledig. Het wordt naar erkende recyclagecentra in de buurt getransporteerd. Zo creëren we een transparante afvalstroom waar recuperatie van alle materialen van primordiaal belang is.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details