Nieuwe rotonde Marktplein Sint-Lievens-Houtem
02:06
21-09-2017

Marktplein Sint-Lievens-Houtem ondergaat ingrijpende metamorfose

Sint-Lievens-Houtem, een gemeente aan de oostrand van de Vlaamse Ardennen, staat bekend om twee zaken: zijn omvangrijke Marktplein – met een oppervlakte van bijna 2 hectare de tweede grootste ‘Grote Markt’ van Vlaanderen – en de befaamde winterjaarmarkt die er steevast op 11 november plaatsvindt. Dit jaar zal het populaire evenement doorgaan in een volledig nieuw kader, met een imposante markthal en een fraaie natuursteenverharding als voornaamste blikvangers. De make-over van het Houtemse Marktplein zal definitief klaar zijn in maart 2018.

Net als zoveel pleinen in Vlaanderen was het langwerpige Marktplein van Sint-Lievens-Houtem tot voor kort een troosteloos parkeergebied. Enkel tijdens de tweedaagse winterjaarmarkt werd zijn enorme potentieel als unieke ontmoetingsplek optimaal benut. Het inspireerde de gemeente tot een grootschalige herinrichting, die sinds het einde van vorig jaar volop aan de gang is. Het gemotoriseerde verkeer wordt voortaan afgeleid via een nieuwe rotonde voor het zuidelijk gelegen gemeentehuis. Aan de noordzijde van het Marktplein zal een heuse fiets- en wandelboulevard met allerlei gezellige terrasjes verrijzen, al zal er ook plaats zijn voor (tijdelijke) parkeerplaatsen. Een centrale markthal van maar liefst 2.000 m² zal niet enkel de wekelijkse markt overdekken, maar zal zich ook lenen tot de organisatie van allerhande andere evenementen. Op die manier krijgt het Marktplein tegen volgende lente eindelijk de sociale functie die de Houtemnaren al zo lang begeerden.

Natuursteenverharding voetpaden Marktplein

Uniek project
Het ontwerp van het nieuwe Marktplein is van de hand van Sweco Belgium. Het wordt in de praktijk gebracht door Aclagro, dat opereert in opdracht van Intervia, Aquario en AWV. “Voor ons is het echt een uniek project”, vertelt projectleider Pieter De Winter. “Tot nog toe omvatte het de uitbraak van de bestaande verharding, 20.500m³ grondverzet, de plaatsing van 2 kilometer riolering en 385 soilmixpalen als fundering van bepaalde rioleringsstrengen, de aanleg van voetpaden in natuursteen (12.000 m²) en de rijweg in uitgewassen beton (7.600 m²) … De rotonde en het boulevardgedeelte zijn intussen klaar. Vlak voor het bouwverlof zijn we gestart met de bovenbouw van de nieuwe markthal, een 6 tot 8 meter hoge en 120 ton wegende staalconstructie die steunt op paalfunderingen en uitgerust wordt met een overkapping in gelaagd glas. We proberen alle verharding klaar te hebben tegen de start van de winterjaarmarkt en zullen het geheel nadien nog verder afwerken via de plaatsing van straatmeubilair, een computergestuurde fontein met 25 spuitkoppen en RGB-ledverlichting en een waterpartij. De voorbereiding, de strakke timing, de minutieuze planning, het puzzelwerk om alle onderaannemers op één lijn te krijgen: het is geen evidentie, maar wel een zeer mooie, uitdagende opdracht.”

Aanleg Marktplein Sint-Lievens-Houtem

Voetpaden in natuursteen
De markt van Sint-Lievens-Houtem zal er binnenkort dus helemaal anders uitzien. Bovendien zal niet enkel de imposante markthal tot de verbeelding spreken. Ook de natuursteenverharding op de voetpaden springt meteen in het oog dankzij haar uitgesproken kleurenpalet. “Ze is opgebouwd uit drie types natuursteen in vijf verschillende formaten: Chinees graniet in een gele tint (kleurcode 682, formaten 30x60x10 en 30x45x10), Chinees graniet in een donkere blauwgrijze tint (kleurcode 654, formaat 30x30x10) en Portugees graniet (Grey Pinhel, formaat 30x60x10 en 30x35x10)”, vertelt Peter Maris van Maris Natuursteen, dat instond voor de levering en de plaatsing van de natuursteenelementen. “Al bij al ging het om een hoeveelheid van 12.000 m². De gele tegel vertegenwoordigt de helft van dat volume. De blauwgrijze tegel is goed voor een aandeel van 15 % en keert ook terug in de parkings op de rijweg. De Portugese graniettegel, waar de boordstenen uit gemaakt zijn, neemt de resterende 35 % voor zijn rekening. Ze zijn geplaatst in een quasi willekeurig legpatroon met een speels karakter. De gele steen geef het geheel een warm, zuiders accent en doorbreekt op die manier de hedendaagse tendens om te opteren voor strakke gehelen in verschillende grijs- en zwarttinten. Om hem harmonieus te kunnen integreren in het geheel is hij gebouchardeerd in plaats van gevlamd, wat resulteert in een zachtere, lichtere kleur.”

Tekst: Tim Janssens    |    Beeld: Aclagro

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Reflecterend zebrapadNathalie Blauwblomme Uniqum advocaten