Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
MBG and STADSBADER CONTRACTORS starten constructie tank voor groenste ethaankraker in Europa

MBG and STADSBADER CONTRACTORS starten constructie tank voor groenste ethaankraker in Europa

MBG en STADSBADER CONTRACTORS zijn gestart met de bouw van een 200.000 m³ koude opslagtank voor TGE GAS ENGINEERING in de haven van Antwerpen. De tank is een belangrijk onderdeel van INEOS Project ONE, de ethaankraker met de laagste koolstofvoetafdruk in Europa. 

Vrijwel tien jaar na de succesvolle realisatie van een ethyleentank voor INEOS bundelen TGE, MBG en STADSBADER CONTRACTORS opnieuw hun expertise voor de bouw van een nieuwe ethaantank met een capaciteit van 200.000 m3. 

De nieuwe ethaankraker van Project ONE vestigt een nieuwe maatstaf in de industrie, met een koolstofvoetafdruk die minder dan de helft bedraagt van de beste vergelijkbare Europese kraakinstallaties. De installatie heeft bovendien het potentieel om te evolueren naar net zero aangezien het voor zijn energievoorziening vandaag reeds gebruik maakt van de waterstof die vrijkomt als bijproduct uit het kraakproces en dit kan opdrijven naar 100% zodra voldoende externe waterstof ter beschikking komt. 

Zowel MBG als STADSBADER CONTRACTORS hebben reeds hun strepen verdiend in de bouw van tanks, waardoor ze de nodige knowhow hebben om dit multidisciplinaire project met hoge veiligheids- en duurzaamheidseisen te realiseren. De tank, met een diameter van 95 meter en een hoogte van 50 meter, heeft wanden van 80 centimeter dikte voor een optimale veiligheid. Hij rust op 603 funderingspalen met een diameter van 1 meter en een drijvende vloerplaat die 1,8 meter boven de grond uitsteekt. 

“We zijn ervan overtuigd dat we, met onze gecombineerde expertises en geschiedenis van sterke samenwerking, dit uitdagende project met succes zullen afronden. We zijn verheugd om onze industriële klanten te helpen bij hun transitie en het creëren van een nieuwe standaard in de sector”, aldus Jan Folens, Executive Director van STADSBADER CONTRACTORS en Luc Stuyck, General Director van MBG. 

Chris Cnudde, Area Project Manager INEOS Project ONE, verklaarde: 

“Op basis van de succesvolle samenwerking in de vestigingen van INEOS in Zwijndrecht (België), Grangemouth (Verenigd Koninkrijk) en Rafnes (Noorwegen), hebben we er alle vertrouwen in dat TGE, als toonaangevende speler in het ontwerp en de bouw van full containment cryogene tanks, samen met zijn lokale partners, ook dit project tot een goed einde zal brengen.” 

Begin april 2023 zijn de werken aan de tank op de werf opgestart. De voltooiing van het volledige Project ONE complex is gepland voor april 2026. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details