00:55
15-03-2016

MECHELEN | Spoorbypass

Tijdelijke betonverharding bespoedigt spoorinfrastructuurwerken in Mechelen

In 2013 ging aan de achterzijde van het station van Mechelen de realisatie van een 3, 2 kilometer lange spoorbypass van start. Het project omvat de aanleg van twee extra sporen, twee nieuwe perrons en diverse kunstwerken. Om de bouw ervan zo vlot en efficiënt mogelijk te laten verlopen, maakte het aannemersconsortium gebruik van een tijdelijke betonverharding die telkens verhuisd werd naar een ander deel van de werf.

De nieuwe spoorinfrastructuur in Mechelen ligt in het verlengde van de Diabolospoorverbinding en vormt het sluitstuk van het hogesnelheidsnet in België. Tegelijk pakt de aannemerscombinatie STAMechelen – een tijdelijke handelsvereniging bestaande uit CEI-De Meyer, Jan De Nul, Besix en Franki Construct – ook de stationsomgeving aan om het station beter te ontsluiten en de Mechelse binnenring te ontlasten van doorgaand verkeer.

De bouw van de spoorbypass gaat gepaard met de realisatie van enkele enorme kunstwerken aan de rand van de Mechelse binnenstad. Verschillende brugdekken worden op een stellingconstructie naast hun uiteindelijke positie gebouwd, om ze dan nadien in hun geheel op de pijlers te plaatsen met behulp van speciale SPMT-voertuigen. De ondergrond waarop deze brugdekken geprefabriceerd én nadien vervoerd moesten worden, was echter behoorlijk instabiel. Het aannemerscollectief ging te rade bij Stelcon België, dat met zijn Stelcon-platen op korte termijn een tijdelijke verharding kon realiseren waarop de stellingconstructie gebouwd kon worden. Na realisatie van het een brugdek ‘verhuist’ Stelcon België de gehele betonvloer naar de volgende bouwplaats. Hierdoor kan STAMechelen zijn werken op een uiterst efficiënte en flexibele manier plannen. Bovendien bespaart het veel kostbare tijd en onnodige stort- en breekkosten die een traditioneel gestorte betonvloer met zich meebrengt.

Tekst: Tim Janssens       Beeld: Stelcon België

DSC_1741

GROND/WEG/WATERBOUW partners

enci-groeve maastricht