Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Mechelse tuinwijk Otterbeek krijgt nieuw elan
In de wijk worden ook nieuwe woningen gebouwd. (Beeld: Claar / WAW architecten)

Mechelse tuinwijk Otterbeek krijgt nieuw elan

Groep Infrabo stond in voor het ontwerp van alle nieuwe infrastructuur, inclusief het belevingspark, en zal ook de uitvoering van nabij opvolgen. 

Het ontwerp van Groep Infrabo – het multidisciplinair studiebureau uit Westerlo – bouwt verder op het idee van een groene tuinwijk met een variatie aan publieke ruimte. “Eerste werk is de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel”, vertelt Philippe Verduyckt, projectverantwoordelijke bij Groep Infrabo. “Een belangrijke uitdaging hier is dat de woonwijk te allen tijde bewoond blijft waardoor het bestaande rioleringsstelsel in werking moet blijven zolang er geen alternatief is. Dat maakt dat we in ons ontwerp rekening dienden te houden met het bestaande stelsel, dat rechtstreeks aansluit op een Aquafin-collector. Ook de aansluiting van het regenwater op de aanwezige waterloop, de Otterbeek, is niet vanzelfsprekend.”

Blauwgroen karakter

Het opzet van het ontwerp van Groep Infrabo is de opwaardering van de wijk met een versterking van het blauwgroene karakter. Zo wordt de wadizone waar het regenwater gebufferd wordt, ingericht als belevingspark met speeltuigen en wordt er veel groen aangeplant. De hoofdas die leidt van de Antwerpsesteenweg richting het ziekenhuis, wordt heraangelegd. “Langs de hoofdas geven we twee pleintjes vorm aangelegd in uitgewassen beton met dezelfde granulaten als de straatstenen. Nieuwe verharding blijft beperkt tot waar ze functioneel is. We streven naar zoveel mogelijk waterdoorlatende materialen.”, aldus Philippe Verduyckt.

Het grondplan van de wijk.

Vlotte samenwerking

De realisatie wordt een traject van lange adem, gezien de gelijktijdige bouwwerken op de site. De start van de rioleringswerken is gepland voor het eerste trimester van 2021. Eens de riolering klaar is, kan er gedurende twee jaar gebouwd worden, waarna de omgevingswerken voltooid zullen worden onder het toeziend oog van Groep Infrabo.

“Als middelgroot studiebureau is het dossier wijk Otterbeek een van onze grotere projecten. In die kleinschaligheid schuilt onze sterkte, namelijk dat de communicatie-lijnen met alle betrokken partners heel direct zijn. Mede daardoor verloopt de samenwerking met zowel onze opdrachtgevers – Stad Mechelen, Woonpunt Mechelen en de VMSW – als met het AWV en het AZ Sint-Maarten heel vlot. Daarnaast bood dit project ons veel ontwerpvrijheid. Het belevingspark wordt een ware eyecatcher en zal een grote meerwaarde bieden voor de buurt”, besluit Yves Van Looy, afdelingshoofd infrastructuur, water en leefmilieu bij Groep Infrabo.     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details