Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Micro- en macrovezels voor vuurresistente en duurzaam gewapende betoninfrastructuur
Om de bruggen te herstellen wordt het vezelversterkte beton gespoten tot de gewenste dikte.

Micro- en macrovezels voor vuurresistente en duurzaam gewapende betoninfrastructuur

Met de macrovezels Durus® Easy Shot en de microvezels Ignis® beschikt Adfil over twee topproducten om beton respectievelijk te wapenen en passief brandwerend te maken. Beide producten worden wereldwijd toegepast in betoninfrastructuur en bewijzen ook in België hun grote meerwaarde. “Durus® Easy Shot is de beste presterende spuitbetonvezel in de markt en zelfs een beperkte hoeveelheid Ignis zorgt voor een uniek vuurresistent effect”, vertelt Jeroen Smet, technical sales director bij het Oost-Vlaamse Adfil, ontwikkelaar en producent van hoog performante vezels voor de wapening van stortklaar beton, spuitbeton en prefab elementen.

Een betonsegment met een dosering van amper 1 tot 2 kg microvezels per kuub beton.

Beton is vandaag nog steeds het meest gebruikte bouwmateriaal in tunnels over de hele de wereld. Als gevolg van verschillende tunnelbranden in Europa en de toegenomen terrorismedreiging is de aandacht voor de prestaties van betonnen constructies, zowel boven als onder de grond, de voorbije jaren sterk toegenomen. Passieve brandbeveiliging die de integriteit van de constructie waarborgt, is dan ook cruciaal voor de veiligheid van iedereen. Jeroen Smet: “Onze Ignis® microvezels zorgen ervoor dat het beton vuurresistent is, wat het explosiegevaar bij blootstelling aan extreme hoge temperaturen vermijdt. Wanneer beton in bijvoorbeeld een tunnel wordt blootgesteld aan zeer hoge temperaturen, dan zet het water in het beton heel snel uit. Als die uitzetting de treksterkte van het beton overschrijdt, leidt dit tot explosief en dus zeer gevaarlijke situaties voor bijvoorbeeld de brandweer. 

Efficiënt en kostenbesparend

Door de haarfijne Ignis® microvezels toe te voegen in het beton wordt dus zelfs bij brand de betonconstructie gewaarborgd. Wim Ronsse, technical sales manager bij Adfil: “In het beton ontstaat een groot netwerk van heel fijne kanaaltjes waarlangs stoom kan ontsnappen en waardoor het beton dus veel minder opzwelt. Dit kan al bereikt worden met een dosering van amper 1 tot 2 kg microvezels per kuub beton. Bijzonder efficiënt en kostenbesparend dus. Bovendien worden de vezels tijdens de productie in de prefab betonnen elementen gestort. In tegenstelling tot bijvoorbeeld brandwerende panelen, die pas achteraf geplaatst worden. Wat tijdrovender en dus ook kostelijker is. De Ignis® microvezels zijn vele malen goedkoper dan gelijk welke andere oplossing om vuurbestendigheid te creëren.”

Structurele wapening

De macrovezel Durus® Easy Shot is op zijn beurt een meer dan gevestigde waarde als het gaat over het versterken van de betonstructuur. Durus® Easy Shot wordt toegepast als structurele wapening in tunnels, (spoorweg)bruggen, taluds … Voor spuitbeton heeft deze polypropyleenvezel bewezen een hoge mate van energieabsorptie te bereiken bij lage vezeldoseringen. Jeroen Smet: “Durus® Easy Shot is de beste presterende spuitbetonvezel in de markt. Door de toepassing van macrovezels in spuitbeton kan de stalen wapening geëlimineerd worden. Dat is niet alleen veel goedkoper wat materiaal en tijd betreft, maar ook nog eens duurzamer omdat de productie van staal nog steeds een zware ecologische voetafdruk heeft. Bovendien valt er zo ook heel wat transport weg.”

“Onze Ignis® microvezels, hier toegepast in betonsegmenten in een tunnel, zorgen ervoor dat het beton vuurresistent is, wat het explosiegevaar bij blootstelling aan extreme hoge temperaturen vermijdt.

Wereldwijd toegepast

Met een dosering van slechts 4 kg/m3 heeft de vezel zijn alternatieven voor energieabsorptie overtroffen door de kosten per Joule. Het is ook veiliger te gebruiken en te hanteren dan wapeningsstaal. Door de grotere vezellengte presteert Durus® Easy Shot bovendien beter dan staalgewapend spuitbeton. Wim Ronsse: “De vezels worden wereldwijd toegepast, zoals recent nog in de Brennertunnel in Italië. Ook in tal van andere tunnels, onder andere in Oostenrijk, werden de Durus® Easy Shot vezels toegepast in beton. Zowel voor nieuwbouw als renovatiewerken zijn de vezels bijzonder nuttig. Zo heeft Gent een aantal oude bakstenen bruggen waar dagelijks treinen over rijden. Dit leidt tot speling tussen de bakstenen en het risico van vallende bakstenen. Om de bruggen te herstellen wordt het vezelversterkte beton gespoten tot de gewenste dikte. Zodra die is bereikt, wordt het beton geëgaliseerd en uiteindelijk opnieuw afgewerkt met baksteen om weer een uniform uiterlijk te bekomen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details