Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Minister Lydia Peeters kondigt grote investeringen aan
Niet minder dan 41.671 bezoekers, bijna 2.000 meer dan in 2019, bezochten de beurs.

Minister Lydia Peeters kondigt grote investeringen aan

MATEXPO 2021 werd recordeditie

Van 8 tot 12 september vond in Kortrijk XPO de 39e editie plaats van MATEXPO, de gekende internationale vakbeurs voor machines en materieel voor de bouwnijverheid, de industrie en het milieu. De tweede dag van MATEXPO stond volledig in het teken van de Wegenbouw. Onder andere Vlaams minister van Mobiliteit & Openbare Werken Lydia Peeters nam het woord tijdens de Dag van de Wegenbouw. De minister had het onder andere over de vele investeringen die zullen gemaakt worden.

Exposanten, bezoekers, partners … iedereen keek reikhalzend uit naar deze bijzondere editie van MATEXPO, die volledig fysiek kon doorgaan. Het mooie weer en de drang om elkaar weer in real life te ontmoeten waren de ideale mix voor een zeer succesvolle editie. Niet minder dan 41.671 bezoekers, bijna 2.000 meer dan in 2019, bezochten de beurs. “De reacties bij exposanten waren dan ook bijna unaniem lovend: eindelijk weer dat persoonlijke contact in een sector die het moet hebben van netwerking”, klinkt het bij MATEXPO. “Corona gooide gelukkig geen roet in het eten, integendeel. De knaldrang was dan ook bij alle deelnemers aanwezig.” Ook aanwezig op dag twee: Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit & Openbare Werken. “Het is voor mij een grote eer om jullie op deze 39e editie toe te spreken”, aldus de minister, die ook een pluim bij zich had voor Kortrijk. “Deze stad schrijft een mooi verhaal. Kortrijk is een stad in transitie, met de Leiewerken als exponent. En ook als overheid moeten we volop anticiperen op onze binnenwateren. De modal shift, met minder weg- en meer waterverkeer, is dan ook volop ingezet.

Volgens ministers Peeters blijven innovatie en duurzaamheid de sleutelwoorden om een passend antwoord te bieden op alle economische, maatschappelijke, technische en klimatologische uitdagingen.


Meer tonnage

De uiteenzetting van minister Peeters stond ook bol van interessante cijfers. Zo werd aangekondigd dat vanaf begin 2022 op Vlaamse wegen, onder welbepaalde omstandigheden, transporten mogen gebeuren met een maximale toegelaten massa (MTM) tot 50 ton. “De verhoging van 44 naar maximaal 50 ton komt er na overleg met de transportsector”, zegt minister Peeters. “We verhogen hiermee de efficiëntie van het transport en verminderen de impact op het verkeer en het milieu.”


Innovatie en duurzaamheid

Volgens ministers Peeters blijven innovatie en duurzaamheid de sleutelwoorden om een passend antwoord te bieden op alle economische, maatschappelijke, technische en klimatologische uitdagingen. Minister Peeters: “De Vlaamse overheid zet als gangmaker volop in op innovatie. En dat in alle sectoren. Van essentieel belang in dat verhaal zijn onze relanceplannen. De pandemie was een wake-upcall, maar al vanaf maart 2020 zat heel de sector aan tafel om een duidelijk signaal te geven dat we het momentum moeten gebruiken om opnieuw te investeren, de economie een boost te geven en de rug te rechten.”

Uit het economisch relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ wordt ongeveer 885 miljoen euro ter beschikking gesteld voor het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken voor de jaren 2021 en 2022. Deze komen bovenop de reguliere investeringsmiddelen van ruim 2 miljard euro. Minister Peeters: “Bij aanvang van de legislatuur, eind 2019, werd aangekondigd dat we een investeringsregering zouden zijn. Die belofte willen we waarmaken en werd door de komst van het Vlaamse relanceplan naar een nog hoger niveau getild. Voor het beleidsdomein Mobiliteit & Openbare Werken betekent dit ongeziene bedragen. Het investeringsbudget wordt verdeeld over drie grote pijlers: fietsinfrastructuur, duurzaamheid en verkeersveiligheid. We moeten en zullen investeren in wegen, kruispunten, fietsinfrastructuur … De historische lijst met gevaarlijke punten dateert van begin deze eeuw en het kan niet dat er nog steeds 30 punten niet zijn opgelost. Dit moet tegen het einde van volgend jaar opgelost zijn.”

Volgens ministers Peeters blijven innovatie en duurzaamheid de sleutelwoorden om een passend antwoord te bieden op alle economische, maatschappelijke, technische en klimatologische uitdagingen.


Assetmanagement

Ook bruggen, tunnels en waterweginfra kwamen aan bod in het betoog van minister Peeters. “Onlangs werden we geconfronteerd met zeer zware overstromingen en het is van cruciaal belang dat we grondig bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden”, klinkt het. “Het Sigmaplan verder uitrollen en investeren in kaaimuren, bruggen … zijn noodzakelijk. Wat het assetmanagement van onze bruggen en andere kunstwerken betreft, hebben we vandaag nog een enorme onderhoudsachterstand. We beschikken in Vlaanderen over ruim 2.780 bruggen, tunnels, kaaimuren, keermuren … waarvan er al heel wat het einde van hun levensduur bereikt hebben. Alle assets zijn vandaag in kaart gebracht en kregen een categorie. De kunstwerken uit categorieën 4 en 5 (slecht tot heel slecht) moeten nog allemaal deze legislatuur aangepakt worden. We hebben in ieder geval meer ambitie dan ooit voor alles wat te maken heeft met mobiliteit en openbare werken. We zetten onze schouders volop onder deze sector en reiken de hand uit om samen dingen te realiseren.”

MATEXPO 2023 en Demo Days 2022 Op 3 & 4 september 2022 vindt de 3e editie van Demo Days powered by MATEXPO plaats. In 2020 hadden zorgde covid-19 voor een light-editie, maar in 2022 wordt in Boussu weer volwaardig hervat. Demo Days is een tweedaags event met doorlopende demo’s van graafmachines en ander materieel voor de bouwsector. Enkel voor operatoren en machinisten, werkplaatsverantwoordelijken, aankopers & technisch directeurs. De tweejaarlijkse beurs MATEXPO vindt opnieuw plaats in 2023. “De organisatie blikt zeer tevreden terug op MATEXPO 2021 en kijkt er nu al naar uit om van 6 tot 10 september 2023 de ongetwijfeld ook bijzondere 40e editie te mogen organiseren”, klinkt het nu al enthousiast.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details