Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Monitoring damwanden van Nieuwe Sluis

Monitoring damwanden van Nieuwe Sluis

De werken aan de Nieuwe Sluis in Terneuzen, in opdracht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie en uitgevoerd door consortium Sassevaart, zijn momenteel volop aan de gang.  Voor de monitoring van de damwanden wordt beroep gedaan op de service van Laser Control. “Via twee zorgvuldig gekozen meetsystemen, een eigen ontwikkelde communicatiebox en een gepersonaliseerde analyse kan onze klant de situatie nauwgezet in de gaten houden. En dit met een unieke prijs-kwaliteitsverhouding”, vertelt zaakvoerder Jeroen Gees.

In 2040 zullen er naar verwachting 96.000 schepen passeren in de Nieuwe Sluis, die een van de grootsten ter wereld wordt. De sluis moet zorgen voor een betere toegang en vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. In 2022 maakt het eerste schip zijn doorvaart. Cruciaal bij de creatie van de sluis, die binnen het bestaande sluizencomplex en met zo min mogelijk hinder voor de scheepvaart wordt gebouwd, is monitoring van geluid, trillingen en waterpeil. 

“Om het buitenhoofd van de sluis ‘op het droge’ te kunnen bouwen wordt een tijdelijke bouwkuip gecreëerd”, aldus Jeroen Gees van Laser Control. “De tijdelijke wanden voor die kuip zijn geplaatst en worden nu aangevuld met zand en hoogovenslakken. Het is uiteraard van cruciaal belang dat de damwanden niet weggeduwd worden. Er werd gekozen voor twee gerobotiseerde totaalstations van Geomax, in combinatie met een tablet met de nodige software.”

Hardwired
Om alle data te verzamelen heeft Laser Control een eigen communicatietool ontwikkeld. Jeroen Gees: “Hardwired, omdat een bekabeld systeem veel stabieler is in alle omstandigheden. En met een voeding en een noodvoeding zodat alles zelfstandig kan draaien. De software waar het systeem op draait is de intuïtieve software X-PAD. Na het uitvoeren van een nulmeting worden continu punten ingemeten om te kijken of er verschillen zijn. Dankzij de software kan je de resultaten van alle meetsessies meteen uploaden naar een ftp-server of doorsturen naar een mailbox. Eventuele problemen of afwijkingen kunnen zelfs via sms gealarmeerd worden.”

Nieuwe Sluis

Er werd gekozen voor twee gerobotiseerde totaalstations van Geomax, in combinatie met een tablet met de nodige software.

 

Dataverwerking
Naast directe toegang tot de resultaten, krijgt de klant van Laser Control ook nog een gepersonaliseerde analyse. “Dat is een van onze sterktes”, aldus Jeroen Gees. “Voor THV Sassevaart bewerken we de data met formules en projecteren we de resultaten in een overzichtelijk en gepersonaliseerd excelbestand voor de projectleider en de landmeters, maar ook voor de mensen die op de werf actief zijn. Zij moeten weten wanneer ze teveel druk uitoefenen op de wanden. Wij voorzien een directe lijn en zorgen dat er kort op de bal gespeeld kan worden. Voor Laser Control is dit project, toch een van de grootste sluizen van de wereld, een heel mooie referentie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details