Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Mooi afgewerkte balkons
In Den Helder (Noord Holland) worden maar liefst 154 appartementen – een wereldprimeur – volledig geüpgraded met 3D-geprinte betonelementen.

Mooi afgewerkte balkons

Stelring voor elke toepassing

In Den Helder (Noord Holland) worden maar liefst 154 appartementen – een wereldprimeur – volledig geüpgraded met 3D-geprinte betonelementen. Twee appartementsgebouwen aan de Baskeweg krijgen nieuwe glooiende, ronde vormen. Wyli Tension Disc draagt hieraan bij door de levering van 5177 stuks RVS verbindingen. De W&W, een excentrische ring in een excentrische ring.

Zonder de Wyli’s was het niet mogelijk geweest om de constructie op de juiste wijze te monteren.

“In de staalbouw worden gaten tot op de millimeter nauwkeurig gemaakt”, begint Erik Gerssen, directeur van Wyli Tension Disc. “In de betonbouw is dat wat meer maar er is altijd sprake van een bepaalde benodigde tolerantie. Handig bij de installatie, maar de constructeur wil liever een zo klein mogelijke tolerantie. De verschillende Wyli stelringen kunnen een speling van 14 mm terugbrengen naar 0,3 mm, hiermee zijn zowel de constructeur als de aannemer tevreden.”

Voor de installatie van de ruimere balkons worden dubbele W&W’s gebruikt.

Dubbele W&W’s

Bij het grote project van Kokon Architectuur & Stedenbouw en Helder Vastgoed worden dubbele W&W’s gebruikt voor de installatie van de ruimere balkons, die een grote wens van veel bewoners waren. Een nieuwe flexibele robot printte complete betonnen elementen in de fabriek van Bruil Prefab Printing in Veenendaal. Het bedrijf van Gerssen raakte betrokken bij de renovatie via Renovum balustrades en balkonbouw.

Een ander project waarin 750 stuks thermisch verzinkte W&W’s zijn toegepast is de Performance Factory in Enschede. Hutten Metaal Staalbouw uit Hardenberg is de staalbouwer en Aveco de Bondt uit Amstelveen constructeur. Het gaat hier om een project waarin 179 houten woonunits worden gekoppeld aan een staalconstructie waarbij een grotere montagespeling dan gebruikelijk, van groot belang is. De terugkoppeling vanuit de montage was dat het zonder de Wyli’s niet mogelijk was geweest om de constructie op de juiste wijze te monteren.

Maar liefst 750 stuks thermisch verzinkte W&W’s zijn toegepast in het project bij de Performance Factory in Enschede.

Stellen zonder apart gereedschap

Het verhaal van Wyli begon in 2013, toen de thermisch verzinkte Wyli Tension Disc op de markt kwam. Dit is een elegante manier om bollingen uit windverbanden te halen. Gerssen: “Deze gepatenteerde oplossing werkt doordat de excentriciteit van de stelring in wezen het boutgat verplaatst. Daarmee kun je vier millimeter heen en vier millimeter terug stellen, acht millimeter in totaal dus. De stelring heeft een zeskantige inkassing waar de boutkop in valt. Met dezelfde sleutel die je normaal gesproken ook gebruikt, kan eenvoudig het windverband strak gezet worden.” Zonder apart gereedschap kunnen twee Wyli’s bij een strip van zes meter een bolling van 135 mm wegwerken. Deze Wyli Tension Disc is leverbaar van M12 tot M36 en voor meerdere plaatdiktes.

Inmiddels zijn er vier type Wyli’s voor verschillende toepassingen. Naast de Tension Disc zijn dit de Wyli Shockproof Disc voor aardbevingsbestendig bouwen en een passysteem voor ingestorte betonankers. De vierde toepassing zijn de W&W’s met dubbele Wyli’s. Dit biedt een oplossing voor het realiseren van een maatvaste verbinding met toch een aanzienlijke montagespeling.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details