Ze kunnen een mooie referentielijst voorleggen als het gaat over public space of infrastructuur, de ontwerpers van VK Architects & Engineers: de Ghelamco Arena en het gelauwerde Sint-Pietersplein in Gent, het stadsplein met ondergrondse parking in Mortsel en de opvallende loopbrug van het Europees parlement in Brussel, om er maar een paar te noemen. En toch mikt het ontwerp- en studiebureau hoger. “Wij hebben de ambitie nog verder te groeien in dit marktsegment. We dwingen onszelf altijd verder te denken dan de eigenlijke opdracht, op een duurzame manier. Daarnaast hebben wij nog enkele andere belangrijke troeven in huis”, klinkt het overtuigd.
VK Architects & Engineers is een ontwerp- en studiebureau met meer dan zestig jaar ervaring en knowhow. Als interdisciplinaire onderneming, met vestigingen in Merelbeke, Roeselare, Brussel en Charleroi, biedt het een breed gamma aan disciplines binnen het ontwerp- en realisatieproces. Hoewel VK vooral bekend is omwille van zijn tientallen ziekenhuisprojecten of als engineer-partner van grootschalige projecten zoals NATO, is er ook een gespecialiseerde Infra-afdeling. Die bestudeert zowel de bovengrondse publieke ruimte als de ondergrondse infrastructuur.
Designing together
En ook in dat marktsegment kan VK enkele mooie referenties voorleggen die verder gaan dan de infrastructuuraanleg rond bijvoorbeeld de ziekenhuiscampussen die het bureau ontwerpt. De specifieke filosofie die de nadruk legt op duurzaamheid, een open geest, samenwerking en professionaliteit ligt daarbij aan de basis. “Publieke ruimte en infrastructuur belangen iedereen aan”, zegt Jan Meirhaeghe, principal bij VK Architects & Engineers. “Daarom wil je als ontwerper garant staan voor de totaalkwaliteit van het project en daarom is een gecoördineerde samenwerking met de bouwheer, één of meerdere betrouwbare partners die deelaspecten ter harte nemen en alle andere belanghebbenden ontzettend belangrijk. ‘Designing together’ is dan ook al jarenlang ons credo. Onze ontwerpers van publieke ruimte bieden samen met hun collega-ingenieurs expertise aan externe ontwerpbureaus die architectuur, landschapsontwerp, infrastructuur en publieke ruimte van uiteenlopende schaalgrootte als kernactiviteit beoefenen.”
AZ Delta
Tim De Jonge, landschapsarchitect bij VK Architects & Engineers: “Het allerbelangrijkste naast focussen op duurzaamheid, de standaard tegenwoordig, is dat je altijd verder denkt dan je opdracht en creatief probeert te zijn. Zo kan je het verschil maken. Neem bijvoorbeeld het project AZ Delta in Roeselare, dat na vijf intensieve jaren stilaan zijn einde nadert. VK leverde er alle ontwerpdiensten, gaande van architectuur, over stabiliteit en speciale en duurzame technieken tot landschapsontwerp. Daarnaast stond VK in voor het integrale infra-ontwerp van de ziekenhuiscampus met zo’n duizend bedden en 1.450 parkeerplaatsen. Omdat waterdoorlatende parkeerplaatsen er geen optie waren, moesten we waterbuffers voorzien. Door die als vijvers te integreren in het landschap kan een deel van het water de grond intrekken en kan de rest naar het regenwaternet van de stad of in de beek ernaast. Een deel van het water trekt zo de grond in en de rest gaat naar het regenwaternet van de stad of de beek ernaast. We creëerden er ook een landschapspark, geïnspireerd op de omgeving. We voorzagen uitsluitend inheemse bomen en op de meer publieke zones meer hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke beplanting. We pasten er ook het STOP-principe toe. De aandacht gaat eerst naar stappen, dan trappen (fiets), vervolgens openbaar vervoer en dan pas personenvervoer. Zo zijn er afgesloten fietsenstallingen en is er een aansluiting voor het openbaar vervoer tot aan de ingang. Tenslotte werd de nadruk gelegd op het voorplein, aangelegd in beton. Het is een echte ontmoetings- en rustplaats geworden.”
Herontwikkeling centrum Charleroi
Ook is VK heel trots op zijn aandeel in het project rond de stadskernvernieuwing in Charleroi, in samenwerking met Bureau Bas Smets. “In aansluiting op een belangrijke opwaardering van ‘la Ville Basse’ wordt momenteel ook ‘la Ville Haute’ aangepakt”, zegt Wouter Verhaegen, business development manager bij VK. “Twee van deze projecten die kaderen in de ‘Rédynamisation des Voiries’ werden gewonnen door het team rond Bureau Bas Smets en VK. Ze omvatten de heraanleg van het oude stadscentrum, waaronder Place Charles II, Place du Manège en een tweetal kilometer boulevards en centrumstraten. VK is er verantwoordelijk voor alle technische disciplines. Centraal staat het terugwinnen van een kwalitatieve publieke ruimte op het drukke verkeer dat momenteel zeer overheersend is. Place Charles II en Place du Manège worden dan ook nagenoeg volledig autovrij. De oude fontein die naast de ringweg alle overige ruimte innam, wordt opgebroken en maakt plaats voor een volledig geïntegreerde fontein. Zitelementen, banken, bomen en verlichting zorgen voor een nieuwe beleving van de vrijgekomen ruimte. De grote parking op Place du Manège verdwijnt om plaats te maken voor een open ruimte waar evenementen en de wekelijkse markt kunnen doorgaan. De verloren parkeerplaatsen worden gecompenseerd door de tunnel Solvay Roulier om te bouwen naar een ondergrondse parking in samenwerking met MDW Architecten. Daarnaast wordt de as nabij de Université du Travail omgezet in een hoogwaardige verblijfscampus.
Gespecialiseerde ingenieurs
“Hoe complex ook, bouwtechnisch kunnen wij altijd heel snel zien wat mogelijk is, doordat wij die specifieke multidisciplinaire kennis in huis hebben. Ik denk dan bijvoorbeeld aan gespecialiseerde ingenieurs op vlak van waterbeheer, wegaanleg, stabiliteit, bruggenbouw, grondmechanica, grondverzet… Zo kunnen wij niet alleen voor onze eigen ontwerpen, maar ook voor bouwpartners die geen gespecialiseerde ingenieurs in huis hebben, haalbaarheidsstudies en technische uitvoeringsstudies doen. VK Architects & Engineers heeft dan ook de ambitie om de eigen expertise maximaal in te zetten zowel rechtstreeks voor bouwheren, als voor collega ontwerp- en studiebureaus die graag terugvallen op specifieke kennis over infrastructuur-gebonden studies”, besluit Jan Meirhaeghe.