Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Multidisciplinaire spooraannemer wil zich steviger verankeren in België
Naast veiligheid staan ook duurzaamheid, innovatie en digitalisatie hoog op de prioriteitenlijst van Swietelsky Rail Benelux.

Multidisciplinaire spooraannemer wil zich steviger verankeren in België

Als onderdeel van het Oostenrijkse familiebedrijf Swietelsky AG is Swietelsky Rail Benelux sinds 2010 uitgegroeid tot een allround spooraannemer in de Benelux met erkenningen op het gebied van bovenbouwvernieuwing, bovenleiding, energievoorziening, treinbeveiliging en kabels & leidingen. Met het Nederlandse Oisterwijk als uitvalsbasis wil Swietelsky Rail Benelux zich nog steviger verankeren in de Benelux met weldra een nieuwe vestiging in België. 

Swietelsky AG is sinds 1936 actief in spoorwegvernieuwing, civiele bouw en wegenbouw. Tegenwoordig heeft de internationale speler vestigingen en dochterondernemingen in 22 landen, waaronder sinds 2010 Swietelsky Rail Benelux. Sinds 2020 breidt het bedrijf haar activiteiten uit richting nieuwe markten, zoals LightRail en grote integrale bouwprojecten. In Nederland en Luxemburg is Swietelsky Rail Benelux al een gerenommeerde speler en ook in België wordt een steeds grotere voet aan de grond gezet. Waar de Belgische spoorbeheerder Infrabel vroeger alle spoorvernieuwingen zelf deed, worden vandaag bijvoorbeeld al de efficiënte machines van Swietelsky Rail Benelux ingezet om het spoor snel, makkelijk en met minder oponthoud te vernieuwen. In Luxemburg werden innovatieve oplossingen geïntroduceerd, zoals de 3D-Scanner van Smart Dimensions en de Leveler van Hamer Infra, om spoorvernieuwing slimmer, eenvoudiger, en accurater uit te voeren.

Met het Nederlandse Oisterwijk als uitvalsbasis wil Swietelsky Rail Benelux zich nog steviger verankeren in de Benelux met weldra een nieuwe vestiging in België. (Beeld: Stefan Verkerk Fotografie)

Projectmanagement

De focus van Swietelsky Rail Benelux ligt op projectmanagement. Gertjan van Niftrik, Manager Internationaal bij Swietelsky Rail Benelux: “We staan gekend voor onze innovatieve spoormachines en multidisciplinaire projecten. Naast deze twee prioritaire pijlers dragen we ook veiligheid bijzonder hoog in het vaandel. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de partners waarmee we samenwerken. Swietelsky heeft de focus op de totaalaanpak van projecten, vanaf enginering en de techniek, tot en met de productie en (veilige) oplevering. Zo focussen we ons vanaf de prille beginfase al op het risicomanagement, zodanig dat we vóór projectaanvang al zoveel mogelijk risico’s kunnen managen. We brengen het project volledig in kaart, met alle details.”

Ook in België is Swietelsky Rail Benelux beslist geen onbekende. Gertjan van Niftrik: “We willen graag onze focus ook verleggen naar België. Wij geloven in samenwerkingen die resulteren in projectrealisatie op een innovatieve en duurzame manier. Daarom kijken we momenteel heel hard uit naar mogelijkheden om ons in België te vestigen. Samen met lokale Belgische partners hebben we al veel mooie projecten gerealiseerd, in diverse samenwerkingsvormen. Door ons in België te vestigen, en die afdeling te bevolken met mensen uit de regio, wil Swietelsky stabiel en betrouwbaar meebewegen in de Belgische markt.” 

De focus van Swietelsky Rail Benelux ligt op projectmanagement. (Beeld: Stefan Verkerk Fotografie)

Interne opleiding

Uitbreiden betekent ook op zoek gaan naar nieuwe collega’s. Een opdracht die gezien het tekort op de arbeidsmarkt niet evident is. Gertjan van Niftrik: “Toen ik zeven jaar geleden bij Swietelsky Rail Benelux begon, was ik de 30e medewerker. Vandaag zijn we al met 130! Er lopen veel ervaren potentiële collega’s rond, maar ook jonge enthousiaste mensen zonder ervaring in de spoorwereld. Ervaren of minder ervaren, we hebben een eigen opleidingsafdeling waarin onze medewerkers via een ontwikkelplan alle mogelijkheden krijgen om zowel horizontaal als verticaal te groeien.”

Swietelsky beschikt steeds over het nieuwste materieel om projecten zo efficiënt, snel en kwaliteitsvol mogelijk uit te voeren.

Duurzaamheid, innovatie en digitalisatie 

Naast veiligheid staan ook duurzaamheid, innovatie en digitalisatie hoog op de prioriteitenlijst van Swietelsky Rail Benelux. “Duurzaamheid zit in vele aspecten. We trachten bijvoorbeeld steeds om onze CO2-footprint te verlagen. Van duurzaamheidsmaatregelen in het kantoorgebouw, alsook de Zero Emissie bouwplaats op een project en natuurlijk ook de geavanceerde spoormachines die Swietelsky bezit. Daarnaast staat bij Swietelsky ook de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers centraal. Onderdeel van dit programma is SWIET (Swietelsky, Welzijn, Inzetbaar, Energiek en Toekomst), waar we periodiek activiteiten organiseren om de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers onder de aandacht te brengen en verbondenheid binnen de organisatie te promoten.”

Omdat innovaties essentieel zijn voor een gezonde toekomst, werkt Swietelsky Rail Benelux op diverse vlakken aan innovaties in de railsector. Swietelsky beschikt steeds over het nieuwste materieel om projecten zo efficiënt, snel en kwaliteitsvol mogelijk uit te voeren. Ook zijn al onze machines uitgerust met sproei-installaties om stofvorming te voorkomen en dus veiliger te bedienen voor ons personeel. Daarnaast is het werken met spoormachines een veilige en efficiënte manier van spoorvernieuwing waarbij alle aan- en afvoer van de materialen via het spoor verlopen. Dit resulteert in minimale (over)last voor de omgeving van het project. 

We besteden ook veel aandacht aan digitalisering. Projecten worden digitaal – en dus papierloos – uitgevoerd. Real Time machine tracking en Real Time data opvolging van machines, het digitaal vastleggen en keuren van het bouwproces en 365 graden foto opnamen zijn enkele voorbeelden hiervan. Digitalisering is niet alleen in de uitvoering volop in ontwikkeling, ook het intern werken in een cloud-omgeving is een grote stap om de gehele organisatie verder te digitaliseren”, besluit Gertjan van Niftrik.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details