Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
MVO als onderdeel van het bedrijfs-DNA

MVO als onderdeel van het bedrijfs-DNA

Bouwbedrijven hebben een niet te vermijden impact op het milieu en de interne omgeving waarin ze opereren. Het belang van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) mag dan ook niet onderschat worden. Bij gespecialiseerd hoofdaannemer Group Renotec zit het begrip ingebakken in de bedrijfscultuur. “In alles wat we doen, hebben we oog voor een beter milieu en dit steeds met respect voor het welzijn van onze medewerkers en de maatschappij”, aldus Gerlinde Lauwers, directeur service units bij Group Renotec.

Wie maatschappelijk verantwoord onderneemt, kijkt veel verder dan de wettelijke eisen en streeft naar het voortdurend verbeteren van milieu, maatschappij en mens. En  dat gebeurt op een systematische manier en geïntegreerd in alle processen. Die boodschap heeft Group Renotec begrepen. “In 2006 namen wij al deel aan de Masterclass Duurzaam Ondernemen. Zeker in de bouwsector waren we één   van de pioniers op het vlak van duurzaamheid”, aldus Gerlinde Lauwers. “Ook met het huidige Voka Charter Duurzaam Ondernemen zijn we erg actief bezig. Je kan dus gerust stellen dat duurzaam ondernemen in ons DNA zit. En iedereen binnen Group Renotec zit wat dat betreft op dezelfde lijn.” 

Group Renotec

Het BEN-kantoorgebouw in Geel is de nieuwe uitvalsbasis van Group Renotec. (Beeld: Dominique Van Huffel)

Zestien projecten in 2018
Met het nieuwe BEN-kantoorgebouw in Geel als uitvalsbasis neemt Group Renotec jaarlijks heel wat initiatieven op het vlak van duurzaamheid. Gerlinde Lauwers: “In 2018 hadden we zestien projecten, waaronder een aantal rond kansarmoede. Zo trokken we met een groep medewerkers naar de Waaiburg in Geel, een organisatie voor bijzondere jeugdzorg. Daar hebben we de tuin onderhouden, gekookt en geverfd. Ook ons EcoDriving-project zag in 2018 het levenslicht. Dit project heeft als doel om onze mensen te sensibiliseren rondom het verbruik van hun wagen, camionette of vrachtwagen. Hoe efficiënt doen we onze verplaatsingen? Hoe milieubewust is onze rijstijl? We ijveren ervoor dat de gehele organisatie meedoet aan EcoDriving.”

Enthousiaste medewerkers
Een ander voorbeeld van een maatschappelijk project is de actie die Group Renotec op het getouw zette voor Avalympics. “Deze vzw organiseert sport voor jong en oud met een verstandelijke beperking en/of autismespectrumstoornis”, aldus Gerlinde Lauwers. “Voor hen organiseerden we onder andere een modeshow in onze feestzaal en zamelden we samen met de Geelse handelaars 17.000 euro in. Indien we met een overschot blijven zitten van eindejaarsgeschenken, worden deze ook  steeds verdeeld onder diverse goede doelen, zoals de vzw Moeders voor moeders. Bij onze medewerkers merken we veel enthousiasme voor onze projecten. Voor velen was onze activiteit in de Waaiburg een eyeopener. Er werd zelfs voorgesteld om voor de teambuildingsactiviteit iets in die richting te doen. Ook de actie voor Avalympics liet ons achter met een heel waardevol gevoel. Dit willen we in de toekomst blijven doen.”

Group Renotec

In de Waaiburg in Geel, een organisatie voor bijzondere jeugdzorg, hielp Group Renotec onder andere mee de tuin onderhouden. (Beeld: Renotec)

Waterproject in Afrika en biodiversiteit
De komende jaren wil Group Renotec blijven inzetten op maatschappelijke projecten. “Ook in 2019 zullen we weer rond kansarmoede werken. En we bekijken ook de optie om enkele specialisten naar Afrika te sturen om daar een waterproject op te starten. Als specialist in rioolrenovatie willen we daar graag onze knowhow ter beschikking stellen”, aldus Gerlinde Lauwers, die benadrukt dat Group Renotec in 2019 nog meer de hand wil reiken naar de toeleveranciers en extra inspanningen wil doen op de eigen terreinen. “We willen op onze nieuwe site meer biodiversiteit creëren door meer aandacht te geven aan plant en dier. Een bijenhotel, nestkastjes, klimplanten, inheemse planten… zijn maar enkele voorbeelden. Daarnaast willen we duurzaamheid nog sterker integreren in ons grondstoffenbeheer door bijvoorbeeld te snoeien in de hoeveelheid verpakking. Daar vallen op het vlak van duurzaamheid nog grote winsten te boeken.”

War for talent
Medewerkerswelzijn staat bij Group Renotec hoog op de prioriteitenlijst. Gratis verse soep en brood, sportieve evenementen op de agenda, een fitnessruimte met douches en een vrijblijvende preventiecampagne tegen roken zijn maar enkele voorbeelden. “Jaarlijks voeren wij een tevredenheidsonderzoek uit bij onze medewerkers”, vertelt Gerlinde Lauwers. “Uit het onderzoek in 2018 bleek dat onze medewerkers trots zijn op hun werk, trots zijn om voor Group Renotec te werken en van plan zijn om lang te blijven. Wij merken ook dat onze aandacht voor MVO veel jonge mensen aanspreekt. Jongeren zijn begaan met die thema’s en gezien de war for talent is dat een mooi neveneffect van ons duurzaam beleid.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details