Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
N49 groeit verder richting volwaardige autostrade

N49 groeit verder richting volwaardige autostrade

Het kruispunt van de E34 met de Stroomstraat in Assenede is bijna verleden tijd. De brug over de E34/N49 wordt dit voorjaar afgewerkt en is een volgende stap in het proces om van de N49 een volwaardige autosnelweg te maken. Doordat het kruispunt verdwijnt, zal de E34 op- of afrijden er niet langer mogelijk zijn. De volledige wegeniswerken van a tot z zijn in handen van Willemen Infra.

De brug in Assenede en de weg er naartoe tellen één rijstrook in elke richting en aan de oostkant van de weg ligt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad. Op de brug scheidt een stootband het fietsverkeer van het gemotoriseerd verkeer. Om het wegvallen van de op- en afrit op te vangen, werd de zuidelijke parallelweg tussen de Vaartstraat en de Stroomstraat verbreed en heraangelegd voor het lokale verkeer en het openbaar vervoer. De ‘oude’ Stroomstraat sluit nu ter hoogte van het huidige kruispunt aan op de parallelwegen. 

Willemen Infra

Doordat het kruispunt verdwijnt, zal de E34 op- of afrijden er niet langer mogelijk zijn.


Veiliger
De N49, de zogenaamde expresweg tussen Antwerpen en de kust, dateert van de jaren 70. Om deze weg veiliger en vlotter te maken, besliste de Vlaamse overheid om hem om te bouwen tot een volwaardige autosnelweg. Automobilisten, fietsers en voetgangers moeten bijgevolg de E34 niet meer oversteken. Voor de bouw van de brug in Assenede deed het Agentschap Wegen en Verkeer beroep op de expertise van Willemen Infra. “Naast de heraanleg van de zuidelijk parallelweg werden in een eerste fase ook de grondmassieven opgehoogd, de brugpijlers gebouwd en de rioleringen voor de afvoer van water voorzien”, vertelt Yves Henderick, projectleider bij Willemen Infra.

Willemen Infra

Naast de heraanleg van de zuidelijk parallelweg werden in een eerste fase ook de grondmassieven opgehoogd, de brugpijlers gebouwd en de rioleringen voor de afvoer van water voorzien.


Strakke planning
De grootste uitdaging vond Willemen Infra in de strakke planning en timing van het project. Yves Henderick: “De timing was van cruciaal belang. Ook voor ons intern was het heel belangrijk om nergens vertraging op te lopen. Doordat er een grote grondtoevoer nodig was en we hierop de landhoofden moesten maken met daaronder de prefabpalen, was het van groot belang om aaneensluitend alle werken te kunnen uitvoeren. We moesten er vooral op toezien dat de betonwerkzaamheden eind 2018 afgerond konden worden.”

‘Ouderwetse manier’
Prefabbeton is vandaag een vaste waarde in grote wegeniswerken. Zo ook voor de bouw van de brug in Assenede. Maar de moderne technieken werden hier wel gecombineerd met de meer traditionele manier. “Er wordt in deze moderne tijden zoveel mogelijk prefabbeton toegepast, maar voor de predallen tussen de prefabbalken hebben we de keuze gemaakt om dit op de ouderwetse manier toe te passen en ter plaatse te bekisten”, aldus Yves Henderick. “Het feit dat iedere tak van de wegeniswerken door ons uitgevoerd kunnen worden, is zeker een grote sterkte van Willemen Infra. Op die manier hebben we alles in eigen handen en dat maakt het makkelijker om de strakke planning te volgen.”

Willemen Infra

Door de brug in twee delen te bouwen – per weghelft – bleef het verkeer op de E34 steeds in twee richtingen mogelijk en het kruispunt van de Stroomstraat met de N49 blijft tot na de winter open.


Oplevering in mei
De werken in Assende werden in maart 2018 aangevat. Door de brug in twee delen te bouwen – per weghelft – bleef het verkeer op de E34 steeds in twee richtingen mogelijk en het kruispunt van de Stroomstraat met de N49 blijft tot na de winter open. De brug had gerust in februari dit jaar klaar kunnen zijn voor gebruik, maar omdat er tot 1 maart 2019 geen asfalt als toplaag mag aangelegd worden, zal het project in mei opgeleverd worden. We zijn uiteraard erg tevreden dat we de opgelegde planning gehaald hebben”, besluit Yves Henderick.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details