Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Natuursteen doet centrum Aalter schitteren

Natuursteen doet centrum Aalter schitteren

Met de heraanleg van de bovenbouw van de Markt, richting Brouwerijstraat, hebben de verfraaiings­werken in het centrum van Aalter de laatste fase bereikt. Alle riolerings- en wegeniswerken zijn in handen van hoofdaannemer Koch-Ockier. Beltrami Natuursteen stond in voor het bestratingsmateriaal. “De gekozen materialen bewandelen mooi de middenweg tussen functionaliteit en esthetiek”, aldus projectmanager Vincent Mottrie van Beltrami.

De verfraaiingswerken in Aalter kaderen in het verhogen van de verkeersveiligheid in het centrum door ingrepen op het vlak van mobiliteit. In het centrumgedeelte optimaliseert het gemeentebestuur  de verkeersveiligheid dankzij de aanleg van voetpaden en fietsvoorzieningen, de herinrichting van kruispunten en nieuwe types van wegenis. Het betreft een volledige centrumvernieuwing, inclusief de gedeeltelijke vervanging van de riolering door een gescheiden rioleringsstelsel. Ook de nutsvoorzieningen werden vervangen en aangepast. De straatverlichting steekt in een nieuw kleedje en de beplanting is vernieuwd.

De rijweg is zeer vlak en daardoor akoestisch zeer aangenaam en comfortabel voor zowel fietsers als wandelaars.

 

Basalt en graniet

Met de heraanleg van de wegenis en de vernieuwing van de openbare verlichting wordt het centrumgevoel versterkt. Ter hoogte van de Markt en de nabije omgeving zal gevelverlichting een groter effect van gezelligheid creëren, terwijl natuursteen voor voetpaden, parkeerplaatsen en rijwegen een extra meerwaarde creëren voor de gebruikers. “Het gemeentebestuur en het studiebureau Group D kozen voor materialen waarbij functionaliteit en esthetiek primeren binnen de vooropgestelde prijsvork voor Chinese graniet type Pepperino Dark voor de rijwegen, Vietnamese basalt type Vinabasalt voor de parkeerplaatsen en Spaanse graniet type Rosa Porrinho voor de voetpaden”, vertelt Timothy Beuselinck
van Beltrami Natuursteen.

Vincent Mottrie licht verder toe: “Als expert in natuursteen zijn we voorstander van ontwerpen die de gulden middenweg nastreven tussen esthetiek en functionaliteit. Deze middenweg hebben we teruggevonden in Aalter. Onze referentie in Kortrijk, namelijk de aanleg van de Leieboorden, is een niet onbelangrijk voorbeeldproject.”

Kort op de bal spelen

Naast het streven naar het leveren van kwalitatief hoogwaardige materialen, probeert Beltrami Natuursteen ook steeds een grote flexibiliteit aan de dag te leggen bij het uitleveren van de materialen en het eventuele opvangen van aanpassingen in hoeveelheden, materialen… Vincent Mottrie: “Wij weten bijvoorbeeld perfect welke kleuren geschikt zijn en welke afmetingen en diktes haalbaar zijn.”

Met de heraanleg van de wegenis en de vernieuwing van de openbare verlichting wordt het centrumgevoel versterkt.

 

Zowel trading als productie

Een groot voordeel van Beltrami is dat het niet enkel als trading- maar ook als productiefirma opereert. “Het partnership met Brachot-Hermant (Beltrami maakt sinds 2017 deel uit van de Brachot-Hermant Group) laat ons toe om mee te denken op productieniveau”, verduidelijkt Vincent Mottrie. “Terwijl de concurrentie de markt afschuimt, kan Beltrami vanuit de groeve zelf creëren. Zo kunnen we snel en makkelijk inspelen op speciale vragen. Dat is een grote troef, net als onze eigen transportfirma waardoor we dagelijks aan de noden op de werf kunnen voldoen. Zo kunnen we bijvoorbeeld leveren afhankelijk van het vorderen van de werken.”

Dankzij de verfraaiingswerken beschikt het centrum van Aalter over een nieuw elan. De voetpaden blinken uit in duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Ze zijn tevens gebruiksvriendelijk en veilig dankzij de zeer vlakke, maar tevens stroeve tegelverharding. Ook de rijweg is zeer vlak en daardoor akoestisch zeer aangenaam en comfortabel voor zowel fietsers als wandelaars, die van de rijweg gebruik maken tijdens de braderie, kermis of wekelijkse markt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details