Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Natuursteenpracht in Belgische steden
Recent heeft Maris Natuursteen met dit materiaal een zeer prestigieus project gerealiseerd in Mons.

Natuursteenpracht in Belgische steden

Veel van de natuursteen die in België verwerkt wordt in openbare werken, en dit specifiek voor bestrating, omgevingswerken en het inrichten van straten en pleinen, heeft op één of andere manier een link met Maris Natuursteen. Maris Natuursteen is namelijk leverancier, én gespecialiseerd aannemingsbedrijf voor plaatsing van natuursteen.

Peter Maris, zaakvoerder: “Wij zijn marktleider op het gebied van recuperatie van oude kasseien. Jaarlijks geven wij tienduizenden tonnen kasseien die reeds een leven geleid hebben een nieuwe bestemming. Wij breken kasseien op uit diverse straten en pleinen van verschillende steden en gemeenten in België en Noord-Frankrijk. Deze kasseien worden al dan niet in originele vorm hergebruikt in nieuwe projecten. Allemaal prachtige, kwalitatief hoogstaande, materialen die niet meer moeten ontgonnen worden. Alle impact op mens, natuur en milieu door ontginning is hier niet meer aan de orde.”

Portugese graniet Roriz is genoemd naar het dorpje waar het ontgonnen wordt.

Brandstofefficiënt vervoer

“Naast de gerecupereerde kasseien realiseren wij eveneens legio projecten met nieuwe natuursteen”, gaat Peter verder. “Uiteraard wordt deze ontgonnen op het moment dat hij nodig is, maar ook hier tracht Maris Natuursteen de impact om mens, natuur en milieu te reduceren. Met een dépot aan het zeekanaal in Grimbergen is het mogelijk om de materialen aan te leveren met zeeschepen. Want die zijn over het algemeen zeer brandstofefficiënt, vooral in vergelijking met vrachtwagens of vliegtuigen. Ze kunnen grote hoeveelheden goederen over lange afstanden vervoeren met relatief lage brandstofverbruik per eenheid vracht.” 

Fijnkorrelig en waterdoorlaatbaar

Het is vooral de Portugese graniet Roriz – genoemd naar het dorpje waar het ontgonnen wordt – die met zeeschepen wordt aangevoerd. Het materiaal is uitermate geschikt in de wegenbouw – voor onder andere bestrating – omwille van z’n duurzaamheid en slijtvastheid.

Peter: “Het is een fijnkorrelige graniet. Dit biedt heel wat voordelen bij de productie van kasseien (keien). De fijnkorreligheid zorgt ervoor dat dit materiaal zeer recht en strak kan gekloven worden wat de maatvastheid ten goede komt. De kasseien zijn weinig conisch wat tot gevolg heeft  dat ze zowel in een starre als in een flexibele bedding kunnen geplaatst worden.  Ze kunnen zelfs geplaatst worden met een bredere voeg gevuld met split zodat de verharding perfect waterdoorlaatbaar is.”

De zilver-blauw-grijze graniet kan in diverse afwerkingen geleverd worden. (Beeld: Vlammen Roriz)

Historische uitstraling

De zilver-blauw-grijze graniet kan bovendien in diverse afwerkingen geleverd worden. Gekloven, gezaagd, gevlamd, gekogelstraald … Allemaal afwerkingen met verschillende texturen die telkens voor een ander esthetisch resultaat zorgen.

Peter Maris: “Portugese graniet Roriz is van hoogwaardige kwaliteit, is duurzaam en heeft quasi geen onderhoud nodig. Dit draagt ertoe bij dat het een populair materiaal is voor inrichting van openbare ruimten die bestand moeten zijn tegen intensief gebruik en diverse weersinvloeden. We hebben ondertussen projecten gerealiseerd in alle delen van België. Brugge, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Brussel, Mons, … Allemaal steden met een rijke historie waar natuursteen in het straatbeeld de historische uitstraling enkel maar vergroot.”

Het fijnkorrelige graniet kan geplaatst worden met een bredere voeg gevuld met split zodat de verharding perfect waterdoorlaatbaar is.

Prestigieus project in Mons

Met z’n ultramoderne fabriek heeft onze Portugese partner de mogelijkheid om niet alleen kasseien, maar ook boordstenen en tegels in grote volumes aan te bieden. Ook onverslijtbare zitbanken met een robuust karakter kunnen deel uitmaken van een totaalproject. 

“Recent hebben we met dit materiaal een prestigieus project gerealiseerd in Mons. Er werd meer dan 30.000 m² Portugese graniet Roriz gebruik voor de inrichting van de stationsbuurt. Het nieuwe station dat oogt als een groot ruimteschip is langs alle zijden omringt met deze hoogwaardige robuuste graniet. Dit graniet zorgt ervoor dat de wensen van creatieve ontwerpers omgezet worden in reële projecten”, concludeert Peter Maris.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details