Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Niet-alledaagse rioolrenovatie in Anderlecht
Op de Bergensesteenweg in Anderlecht was Renotec recent aan zet voor een unieke rioolrenovatie.

Niet-alledaagse rioolrenovatie in Anderlecht

Op de Bergensesteenweg in Anderlecht was Renotec recent aan zet voor een unieke rioolrenovatie. Het riool was verzakt en had een nieuwe fundering nodig, waarbij de stabiliseringswerken van binnenuit moesten gebeuren. Dit alles met minimale hinder voor de omgeving, en een riool dat tijdens de werken in functie is gebleven.

Renotec ontfermde zich samen met Sole­tanche Bachy en in opdracht van Vivaqua over de rioolrenovatie. Het traject werd gefundeerd, het riool geïnjecteerd, er werd wapening geplaatst en met spuitbeton kwam een nieuwe structurele riool tot stand. Klinkt als een rechtlijnig traject, maar zo eenvoudig was het niet. Daar zat de champignonachtige vorm van het riool voor iets tussen, alsook het weer en nog enkele andere uitdagingen.

Het riool was verzakt en had een nieuwe fundering nodig, waarbij de stabiliseringswerken van binnenuit moesten gebeuren.

Verzakt & onstabiel

Bij de aanvang van zo’n project is het eerst zaak om een werkbare zone te creëren. “Renotec is goed in de minder-hinder-techniek”, vertelt manager Robin Vanvyve. “We hadden de drukke straat kunnen openleggen, maar dat hebben we niet gedaan. We renoveerden een groot stuk van het riool vanuit één centrale put, waarbij we slechts 2 kleine delen van een nabijgelegen park als werfzone ingericht hadden en enkele parkeerstroken hebben gebruikt. Het is altijd ons duurzame streefdoel om de leefbaarheid van de omwonenden niet in het gedrang te brengen.”

En dat is gelukt. In totaal moest 340 m riool gerenoveerd worden. Voor dat mogelijk was, had het riool wegens verzakking een nieuwe fundering nodig. Oorzaak was allicht een meander van de Zenne die er vroeger passeerde – af te leiden uit historische foto’s van de site. Dat kan verklaren waarom het riool zo onstabiel was. Dan stabiliseren maar, en dat gebeurde ondergronds. Het riool werd rondom ook geïnjecteerd om zo het contact tussen de rioolwand en de omliggende grond te herstellen. De speciale rioolvorm met een ‘hoedje’ van om en bij de 2 m hoog en een geul met een diameter van 2 m vroeg de nodige creativiteit om materiaal naar beneden te krijgen.   

Het traject werd gefundeerd, het riool geïnjecteerd, er werd wapening geplaatst en met spuitbeton kwam een nieuwe structurele riool tot stand.

Jetgrouting: een unicum

Assistent-projectleider Seppe Glorie: “Initieel stond beschreven om de fundering aan te leggen met behulp van micropalen. Renotec stelde echter in samenspraak met Soletanche Bachy bij aanbesteding een efficiënter alternatief voor, namelijk jetgrouting of funderingsversterking met zogenaamde groutpalen en dat van binnenuit. In tegenstelling tot micropalen moesten er daardoor geen heuse structurele aanpassingen gebeuren aan de vloerplaat van het riool om de belasting op te vangen. Door het grotere contactoppervlak van de groutpalen kan het riool grotendeels steunen op de groutmassa. Het is een unicum in de bouw en Soletanche Bachy heeft een bestaande machine aangepast om in de riool te kunnen werken. De positionering van de machine was een doordenker. Zo moesten bijvoorbeeld de rupsbanden gedemonteerd worden en creëerden we een bouwput om het materieel te laten afdalen.”

Na de funderingswerken op het traject kon het riool hersteld en opnieuw waterdicht gemaakt worden, voordat het riool vervolgens van binnenuit structureel werd gerenoveerd. “We plaatsten daarvoor een prefabelement en hebben de geul met spuitbeton verstevigd”, aldus projectleider Patrick Van Hooydonck. “Gezien de grootte van het riool zou een volledige prefabrenovatie te kostelijk zijn en volgens de natte methode met spuitbeton kan je perfect langs links en rechts 200 m renoveren met slechts 1 installatie. Dit volgens een beproefde methode waarbij een nieuw structureel geheel tot stand komt. Het wapenen van het spuitbeton kon worden gerealiseerd via toevoeging van gietijzeren vezels, kunststofvezels of door het aanbrengen van wapeningsnetten. Huisaansluitingen worden op waterdicht overgekoppeld op het gespoten oppervlak met de garantie op een correcte afvloeiing.”

In totaal moest 340 m riool gerenoveerd worden.

Out of the box

Het blijft natuurlijk wel werken in een ondergrondse zone, met een riool die continu ‘van dienst’ is en de regen die roet in het eten kan gooien. Feit is dat we bij Renotec technische kennis combineren met out of the box denken. Een rioolrenovatie is nooit helemaal afgelijnd, er kunnen altijd verrassingen opduiken en dat was hier niet anders. Door de complexiteit en de toegepaste technieken moest er geregeld bijgestuurd en overlegd worden. Seppe Glorie: “Het was bijvoorbeeld niet evident om de geul droog te krijgen. Heel wat aansluitingen van huizen en andere riolen komen in dit grote riool toe en het reinigen leek soms meer op baggeren. Op 10 minuten tijd zat de koker soms vol water. Bij de minste twijfel gingen we evacueren, we namen geen enkel risico. Klanten kunnen op ons rekenen voor creatieve oplossingen en wij schakelen flexibel mee. Voor mij was de rioolrenovatie op de Bergensesteenweg het eerste grote project binnen de afdeling leidingtechnieken. Het was allesbehalve gewoon, we zijn serieus uit onze pijp moeten komen. Ik heb enorm veel bijgeleerd, met Patrick en Robin aan mijn zijde.” Die zijn zeer tevreden over het resultaat.

“De kracht zat ‘m ook in de wisselwerking tussen onze ervaren projectleider Patrick en onze jonge assistent-projectleider Seppe. Samen hebben ze dingen doen bewegen binnen deze rioolrenovatie. Het was top teamwork en gezamenlijke kennis stuwt ons vooruit. Meer van dat graag”, besluit Robin Vanvyve.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details