Vandaag een kilometerslange werf opmeten en daar morgen al gedetailleerde rapporten van opmaken: vroeger zou het haast ondenkbaar zijn, maar intussen zijn bouwprojecten alsmaar sneller op te volgen. Zo snel zelfs dat aannemers heel wat kunnen besparen als ze gebruikmaken van Trimble Stratus. De software zet luchtbeelden van drones niet alleen nauwkeurig om in een gebruiksklare orthofoto, maar kan die nadien ook razendsnel analyseren en delen met aannemers of werfleiders via de cloud.
“Stel: een landmeter moet een dijk van 8 km lang opmeten met aan elke zijde vier breeklijnen. Om één zijde van de dijk op te meten, moet de man al 32 km wandelen. En intussen gaan de werken op de werf gewoon door. Wanneer de landmeter zijn taak eindelijk heeft afgerond, is die opmeting dus volledig achterhaald. Door dronebeelden te maken kan dat proces een stuk sneller plaatsvinden, mits je toegang hebt tot een platform dat de gigantische hoeveelheid data van die beelden aankan”, vertelt Marcel Aertssen van SkySense. Het bedrijf voert dagelijks dronevluchten uit op bouwwerven, en kan de beelden dankzij software als Trimble Stratus in geen tijd analyseren en delen met klanten.
3 belangrijke taken
Trimble Stratus is een volledig web-based platform, wat betekent dat alles in de cloud gebeurt. Wim Van Huele, COO bij Sitech, verdeler van Trimble: “Trimble Stratus voert 3 belangrijke taken uit. Allereerst berekent de software een orthofoto en 3D-beeld op basis van alle individuele dronebeelden die een bedrijf als SkySense maakt voor zijn eindklanten. Vervolgens laat het platform toe om dat resultaat meteen te delen met de aannemer, werfleider of landmeetafdeling door middel van de cloud. Zij kunnen tot slot via datzelfde platform eenvoudig en nauwkeurig volumeberekeningen uitvoeren en rapporten opmaken. Dit is cruciaal voor frequente opvolgmetingen waarbij je snel voortgangsrapporten moet genereren tussen 2 vluchten, of tussen een vlucht en het ontwerpmodel.”
Snel totaaloverzicht
Het vernieuwende aan Trimble Stratus zit hem volgens Van Huele vooral in het delen van de data: “Er is al veel software op de markt die in staat is om orthofoto’s te berekenen, maar dan moet je nog een manier vinden om die grote hoeveelheid data toegankelijk te maken voor je klanten. Omdat Trimble Stratus web-based is, is dat geen enkel probleem: alles wordt meteen ingeladen in de cloud, waardoor er geen tijd verloren gaat en de eindklant snel een totaaloverzicht heeft van de werf. Zowel visueel als via de analysetools.”
Besparing tot 75 %
Aertssen bevestigt dat de software heel wat voordelen biedt: “Voor de komst van Trimble Stratus konden we ook al accurate modellen maken, maar onze klanten konden met die data weinig doen. Zij willen natuurlijk een afgewerkt product, maar dat betekent dat we alles moesten overtekenen naar een format dat AutoCAD aankon. En dat zou in veel gevallen enkele dagen of zelfs weken kunnen duren. Zo was er weinig tot geen voordeel tegenover de conventionele landmeetkunde. Maar sinds onze klanten met Trimble Stratus werken, melden sommigen een besparing van maar liefst 75 %. Daar komt nog eens bij dat ze via SkySense heel voordelig gebruik kunnen maken van het platform: Trimble Stratus werkt via een creditsysteem, waarbij het aantal credits dat je moet betalen per werf afhangt van de hoeveelheid data. Omdat wij redelijk wat werven van verschillende klanten moeten inladen, kunnen we bij Sitech grote bundels credits aankopen tegen een lager tarief.”
Betere communicatie
Volgens Aertssen versterkt Trimble Stratus ook de communicatie tussen verschillende afdelingen van een bouwbedrijf: “In de landmeetkunde is het vaak een uitdaging om opmetingen en berekeningen met verschillende partijen te delen. Maar omdat alles in dit geval gewoon in de cloud staat, kan al wie betrokken is bij een project er meteen toegang tot krijgen. Eén druk op de knop volstaat. Bovendien kan je ook puntenwolken of speciale bestandsformaten inladen op het platform, waardoor de data die de software genereert ook in de workflow van de respectievelijke landmeetafdeling past. Iedereen binnen het bedrijf is er dus bij gebaat.”