Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuw recyclagecentrum op Kluizendok biedt AC Materials tal van voordelen
“Door het puin te breken, zeven en wassen, afhankelijk van het eindproduct dat we wensen, maken we opnieuw grondstoffen voor de bouwsector.”

Nieuw recyclagecentrum op Kluizendok biedt AC Materials tal van voordelen

In oktober ruilde AC Materials zijn Gentse recyclagecentra in Wondelgem en Desteldonk in voor een gloednieuw recyclagecentrum aan het Kluizendok in de Gentse haven. Op de 15 hectare grote site zal de specialist in de recyclage van bouw- en slooppuin zich verder ontwikkelen en wapenen voor de toekomst. “We willen een duurzame site uitbouwen met voldoende opslagplaats en met de ruimte om in de toekomst nieuwe proceslijnen op te starten”, vertelt managing director Johan Baeten.

AC Materials maakt – net als Aclagro, DD Shipping en Oryx Projects – onderdeel uit van de Square Group. Met het recycleren van bouw en slooppuin, het verkopen van granulaten gerecycleerd of van natuurlijke oorsprong, de productie van funderingsproducten (hydraulisch gebonden mengsels), het leveren en pompen van stortklaar beton en het leveren van stapelblokken in beton profileert AC Materials zich als een circulair bouwbedrijf. De recyclagespecialist beschikt ook over een E-TOP voor de aanvaarding van gronden.

Johan Baeten: “Onze corebusiness, het hart van het bedrijf, is het recycleren van bouw- en sloopafval. Wij ontvangen verschillende stromen van bouw- en sloopafval. Door het puin te breken, zeven en wassen, afhankelijk van het eindproduct dat we wensen, maken we opnieuw grondstoffen voor de bouwsector. De materialen worden zowel los verkocht als toegepast als grondstof voor onze eigen mengcentrales. Zo vindt het slooppuin opnieuw de weg naar de klant. Vorig jaar was AC Materials actief op 6 sites: Brugge, Wondelgem, Desteldonk, Vlierzele, Puurs en Heist-op-den-Berg. De Gentse sites Wondelgem/Desteldonk hebben we intussen ingeruild voor één nieuw recyclagecentra op Kluizendok. Door de spreiding van onze sites zijn we in staat om quasi heel Vlaanderen te bedienen. Door deze spreiding kunnen wij zeggen dat we het grootste recyclagebedrijf in Vlaanderen zijn, dit op basis van de volumes die we jaarlijks verwerken op onze sites.

In oktober ruilde AC Materials zijn Gentse recyclagecentra in Wondelgem en Desteldonk in voor een gloednieuw recyclagecentrum aan het Kluizendok in de Gentse haven.

B+ granulaat

Die dekking over Vlaanderen en het zeer actief en bewust investeren en verbeteren van het recyclageproces ziet Johan Baeten als één van de grote troeven van AC Materials. Recycleren van bouw- en sloopafval is één van de kernactiviteiten van AC Materials en hierbij wordt continu gezocht naar nieuwe ontwikkelingen voor hergebruik. Belangrijk in dat verhaal is de nieuwe wasinstallatie in Brugge, die AC Materials in staat stelt om als eerste B+ granulaat op de markt te brengen. Ongeveer een jaar na de certificatie van het hoogwaardig Betongranulaat type A+, met daarop volgend de certificatie van BENOR-beton met hoogwaardig Betongranulaat (Categorie RS), mocht AC Materials als eerste een certificaat voor hoogwaardig Menggranulaat type B+ ontvangen. Het B+ certificaat betekent dat dit granulaat ook kan gebruikt worden in BENOR-beton conform de op dit ogenblik geldende normen.

Verscheidenheid

“Een andere sterkte van AC Materials is onze onafhankelijkheid die we voor een groot stuk behouden hebben”, gaat Johan Baeten verder. “We zijn onderdeel van de sterke Square Group, maar tegelijkertijd staan we ook nog ten dienste van derden. We werken dus zeer klantgericht en niet uitsluitend voor de zusterbedrijven. Onze verscheidenheid is een grote troef. Dat we zowel op het vlak van stortklaar beton, wegenisbeton als funderingsmaterialen iets kunnen betekenen, biedt ons veel mogelijkheden. Op de meeste locaties beschikken we ook over een TOP voor niet vervuilde gronden, wat voor synergie zorgt. Voor bepaalde klanten kunnen we dan ook een totaalpakket aanbieden, van afvoer en opslag tot recyclage en eventueel hergebruik.”

Met het recycleren van bouw en slooppuin, het verkopen van granulaten gerecycleerd of van natuurlijke oorsprong, de productie van funderingsproducten (hydraulisch gebonden mengsels), het leveren en pompen van stortklaar beton en het leveren van stapelblokken in beton profileert AC Materials zich als een circulair bouwbedrijf.

Verder ontwikkelen

Met het nieuwe recyclagecentrum op Kluizendok heeft AC Materials alle troeven in handen om zich verder te ontplooien. In de zoektocht naar een nieuwe locatie wilde AC Materials aan de R4-as blijven en zijn watergebonden activiteiten behouden met het oog op het steeds toenemende multimodaal vervoer. Johan Baeten: “We zien alsmaar meer projecten waarbij vanuit de opdrachtgever wordt aangestuurd op aan- en afvoer via het water. Wat dat betreft zijn we dus prima gesitueerd. Ook de omvang van het terrein, 15 hectare, is een groot voordeel en geeft ons de mogelijkheid om een duurzame recyclagesite voor bouw- en sloopafval uit te bouwen. Dat betekent onvermijdelijk ook investeren in nieuwe technieken en productieprocessen. Zo zoeken we met onze R&D-afdeling zelf actief naar duurzame ontwikkelingen in het kader van circulariteit en CO2 – reductie.

De site aan het Kluizendok krijgt steeds meer vorm. “Ondertussen is de betoncentrale volledig afgewerkt en werd de site in Wondelgem gesloten. Voorlopig werken we nog met een mobiele breekinstallatie, maar in het begin van 2022 zal onze breekinstallatie vanuit Wondelgem naar Gent (Kluizendok) verhuizen. We verwachten tegen het einde van het voorjaar volledig operationeel te zijn op het nieuwe recyclagecentrum”, besluit ­Johan ­Baeten.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details