Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuw type prefab MS-cabine op Brussels Airport

Nieuw type prefab MS-cabine op Brussels Airport

Brussels Airport heeft zich geëngageerd om de CO2 -uitstoot van de luchthavenactiviteiten tegen 2030 te verminderen met 40 % ten opzichte van 2010.  Daarom besliste de luchthavenuitbater haar bestaande buspark te vergroenen en werden recent 30 elektrische bussen aangekocht, goed voor een investering van 13 miljoen euro.

Deze ‘groene’ bussen rijden volledig elektrisch en zorgen ervoor dat er jaarlijks 400 ton minder CO2 zal worden uitgestoten. De passagiers worden met alle comfort vervoerd: gratis wifi, digitale on-board communicatie (waaronder vluchtinformatie) en de bussen rijden nagenoeg geluidloos. De uitbouw van de middenspanningsinstallatie voor het opladen van de E-bussen werd verzorgd  door de firma VMA Nizet (Louvain-La-Neuve) en de laagspanningsinstallatie werd door ENGIE Fabricom uitgevoerd.

TAURUS en LIBRA

De elektrische installaties werden geplaatst in 2 MS-cabines in prefabbeton die door Lithobeton werden geleverd. Het betreft een courant type TAURUS met een lengte van 3,25 m en het nieuwe grote type LIBRA met een lengte van 8,25 m en een hoogte van 3 m.  De stelplaats met 30 laadpalen bevindt zich aan de start- en landingsbaan naast de connector. Ieder laadpunt gebruikt 88 A waardoor één elektrische bus in ongeveer 3 uur volledig wordt opgeladen en een autonomie van 80 km heeft.

In de grote LIBRA-cabine bevinden zich 2 transformatoren van telkens 1600 kVA alsook 2 LS-borden die de 30 laadpalen voeden en beveiligen. De TAURUS-cabine werd gekozen voor het onderbrengen van de MS-schakelcellen en meetcellen. Beide betonnen cabines zijn afgewerkt met een structuurverf in hetzelfde RAL-kleur waardoor er een mooi esthetisch geheel wordt bekomen.

De elektrische installaties werden geplaatst in 2 MS-cabines in prefabbeton
die door Lithobeton werden geleverd: types TAURUS en LIBRA.

 

Hofleverancier

In de sector van de cabines is Lithobeton marktleider in België. Zo is Lithobeton hofleverancier van de distributiecabines voor netbeheerders als Fluvius, Ores, Sibelga en Resa. Tevens is Lithobeton een bevoorrechte partner voor vele elektro-installateurs in België. Vorig jaar werden er meer dan 1.200 cabines geleverd. Alle cabines van Lithobeton zijn conform Synergrid C2/112.

Om tegemoet te komen aan de vraag naar grote technische ruimtes van meer dan 6 m lang, investeerde Lithobeton vorig jaar in de nieuwe LIBRA-cabine. Deze betoncabine is beschikbaar in 4 verschillende lengtes- 6,50 m, 7,25 m, 8,25 m, 9 m – waarbij de bovenbouw en kelder kunnen worden geproduceerd in verschillende hoogtes.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details