Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe 3D-tool voor grootschalige infrastructuurprojecten

Nieuwe 3D-tool voor grootschalige infrastructuurprojecten

Het bouwsoftwarebedrijf Dalux brengt nieuwe technologie uit waarmee kilometers aan ontwerp en documentatie samenkomen in één digitaal platform. Technologie speelt een ‘onschatbare’ rol in het grootschalige Sotra Link-project in Noorwegen.

Bij de constructie van een spoorweg of een onderwatertunnel werken grote teams, zoals landmeters en grondwerkers, samen op bouwplaatsen. Elk team gebruikt zijn eigen beheersystemen terwijl ze kilometers uit elkaar werken. De schaal van infrastructuurprojecten kan daarom een uitdaging vormen voor communicatie op de bouwplaats, wat leidt tot fouten, meningsverschillen en uiteindelijk problemen bij het op koers houden van het project.
Bouwsoftwarebedrijf Dalux adresseert deze uitdagingen met InfraField, een nieuw uitgebrachte digitale tool voor civiele bouwprojecten. InfraField is specifiek ontwikkeld voor het beheren van grootschalige infrastructuurprojecten en kan kilometers aan 2D- en 3D-modellen bevatten in één enkele app.

De software is gebaseerd op BIM (‘Building Information Modelling’) technologie en stelt werknemers in staat om 3D-modellen op hun telefoon op de bouwplaats te bekijken, evenals registraties ter plaatse te doen die zijn gekoppeld aan het model in een 3D-omgeving. InfraField is de eerste gespecialiseerde tool voor het beheren van infrastructuurprojecten die beschikbaar is als onderdeel van een volledig digitaal productaanbod voor op en buiten de bouwplaats.

Grootschalig project verwelkomt gespecialiseerde 3D-tool

  • “We werken al jaren nauw samen met Dalux. Met de voortdurende evolutie van de BIM-wereld en steeds veeleisender wordende projecteisen zijn we blij dat Dalux voortdurend nieuwe functies ontwikkelt om aan onze gespecialiseerde behoeften te voldoen op het Sotra Link-project,” zegt Laura Belarra.

FCC Construction leidt het samenwerkingsverband Sotra Link Construction en beheert het Sotra Link-project (Rv. 555 Sotrasambandet) dat het eiland Sotra verbindt met de stad Bergen. Het project is het grootste enkelvoudige contract ooit toegekend door de Noorse Wegadministratie – een op modelgebaseerd project met uitdagende digitalisatievereisten, volgens de normen van de NPRA (Noorse Openbare Wegadministratie, Statens Vegvesen).

Ruimtelijke informatie ondersteunt samenwerking ter plaatse

Met InfraField kunnen werknemers op de bouwplaats hun exacte locatie zien op kilometers aan 3D-modellen, evenals ruimtelijke informatie zoals diensten en nutsvoorzieningen in de omgeving, direct in de Dalux-app. FCC Construction gelooft dat samenwerking essentieel is voor het mogelijk maken van digitalisering. Het beschikbaar hebben van deze informatie voor alle werknemers bevordert een naadloze communicatie tussen verschillende teams die werken op de Sotra Link-sites:

  • “De BIM-GIS-functie stelt ons in staat om meer dan 1500 3D-modellen (inclusief tunnels, structuren en wegen), meerdere 2D-lagen (milieu, zoneringplannen…), en bijna 300 wegaslijnen samen te voegen. Dit zorgt voor een duidelijk ruimtelijk en visueel begrip van de gedeelde informatie, gemakkelijk te begrijpen voor alle projectgebruikers. Dit gecombineerde model, direct toegankelijk voor onze collega’s ter plaatse, maakt de informatiebron onschatbaar,” verklaart Belarra.

InfraField bevat het grootste digitale model van een hangbrug ter wereld als onderdeel van de 3D-omgeving van het Sotra Link-project.

Kenmerken en voordelen van Dalux InfraField

• Volledige digitale platform voor civiele en infrastructuurprojecten in één contactpunt.
• Bekijk 3D-modellen in de context van Geografische Informatiesystemen (GIS)-gegevens; bijv. bodemlagen, leidingen en bekabeling rondom de bouwplaats.
• GPS en coördinaten tonen de exacte locatie van de gebruiker op het project.
• Werkt offline, bijvoorbeeld in tunnels, en synchroniseert wanneer de dekking is hersteld.

Lees meer over InfraField: www.dalux.com/infrafield

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details