Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Beton

Nieuwe aandrijfeenheid voor betonpompen

GWW_2021_03_VDS_01
De Liebherr 42 M5 XXT betonpomp is de eerste die is uitgerust met het Powerbloc aandrijfsysteem.

Tekst | Hendrik De Spiegelaere

Beeld | Liebherr

20 augustus 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Naast de bekende kranen van het Duitse merk vinden we bij Van Der Spek ook de betonpompen van Liebherr. Opvallend bij deze betonpompen is de unieke Liebherr Powerbloc aandrijfunit met een halfgesloten oliecircuit.

Liebherr stelde de Liebherr Powerbloc in wereldprimeur voor op de Bauma 2019 in combinatie met de betonpomp 42 M5 XXT. Die combinatie heeft inmiddels zijn kwaliteit en voordelen overtuigend bewezen.

Het sterke punt van de 42 M5 XXT betonpomp is de nieuw ontwikkelde Liebherr Powerbloc aandrijfunit. Wat deze betonpomp echt uniek maakt is de volledige integratie van alle hydraulische schakel- en meetelementen. Dat heeft geleid tot een eenvoudiger en robuuster geheel omdat vele hydraulische slangen en andere componenten door het nieuwe systeem overbodig zijn. Bovendien zorgt het voor een krachtige en stille werking van de pomp. 

De 5-delige mast reikt tot 41,2 meter.

Om de voordelen van de Powerbloc te vervolledigen ontwikkelde Liebherr tevens een zeer efficiënt, halfgesloten oliecircuit. Dit combineert alle voordelen van open en gesloten circuits, zonder de nadelen. Alle elementen van de aandrijving worden immers permanent betrouwbaar en krachtig voorzien van hydraulische energie, wat mede als gevolg heeft dat het olievolume aanzienlijk verminderd kan worden.

Momenteel is de Powerbloc alleen verkrijgbaar in combinatie met de 42 M5 XXT betonpomp. Er staan evenwel andere betonpomptypes met dit innovatieve systeem op stapel. 

De Liebherr 42 M5 XXT

Het eerste product bij Liebherr met Powerbloc aandrijving en het nieuwe oliecircuit is de 42 M5 XXT betonpomp. Door zijn lage eigengewicht kan deze betonpomp op een 4-assig truckchassis met een MTM van 32 ton opgebouwd worden. Deze betonpomp heeft een 5-delige mast voor een hoogtebereik van 41,2 m en een horizontaal bereik van 37,2 m. Het maximum pompdebiet ligt naargelang de uitvoering van de pomp tussen 144 en 167 m per uur bij een betondruk van 80 bar.

Wijzen we er nog op dat alle Liebherr producten voor betontechniek (betonpompen, betoncentrales en betonmixers) sinds 2019 onder één dak gebouwd worden in een nieuwe fabriek in Bad Schussenried. Hierdoor is er nog meer controle op de kwaliteit van de productie en kon de productie tevens opgevoerd worden voor kortere levertijden.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details