BASF
02:15
13-07-2018

Nieuwe betonbescherming voor waterzuiveringsinstallaties en rioolsystemen

Over het algemeen wordt aangenomen dat huishoudelijk afvalwater geen aantasting veroorzaakt aan beton waarmee het direct in contact komt. In het bovenste deel van gesloten afvalwater- en rioolsystemen wordt boven het waterpeil vaak aantasting gerapporteerd aan de onderkant van betonnen deksels of plafonds. Er zijn verschillende systemen voor het beschermen van beton. Master Builder Solutions van BASF lanceert MasterSeal 7000 CR: het beschermende membraan met de nieuwe XolutecTM-technologie voor waterzuiveringsinstallaties en andere industriële, chemische omgevingen.

“Dankzij de unieke combinatie van toepassings- en prestatie-eigenschappen is MasterSeal 7000 CR de ideale oplossing voor het waterdicht maken en beschermen van betonnen waterzuiveringsinstallaties en klinkt het bij BASF. 

MasterSeal 7000 CR is uitgerust met de nieuwe XolutecTM-technologie. Deze nieuwe coating is specifiek ontwikkeld om bescherming te bieden tegen de zware omstandigheden in voorbehandelingstanks, beluchtingstanks, gistingstanks en riolen. XolutecTM is een innovatieve en slimme manier om aanvullende chemische eigenschappen te combineren. Wanneer het materiaal op locatie wordt gemengd, ontstaat er een onderling verbonden netwerk (XPN), waardoor de algehele materiaaleigenschappen verbeteren. De keuze van het juiste beschermingssysteem kan een enorm effect hebben op de duurzaamheid, vereiste onderhoudstijd en onderhoudsfrequentie van betonconstructies. Volgens BASF zijn er zes factoren om mee rekening te houden bij het kiezen van de juiste waterdichte coating. 

Bestendigheid tegen chemicaliën en schokken
In stedelijke waterzuiveringsinstallaties, met name gesloten omgevingen, kan het proces dat ontstaat door verschillende typen bacteriën leiden tot corrosie door biogeen zwavelzuur. De vetten in het afvalwater kunnen ook afbreken tot organische zuren. Door de continue schokken op de wanden door grote vaste stoffen die met het rioolwater worden meegevoerd, ontstaan er defecten aan de structuur van het beton. Hierdoor kunnen chemicaliën het beton binnendringen en schade veroorzaken. Tegelijkertijd zinken fijnere vaste stoffen die zich in het rioolwater bevinden naar de bodem en veroorzaken schuring terwijl ze met de stroom worden meegevoerd.

Scheuroverbrugging
Ook scheuroverbrugging is belangrijk voor een membraan, zodat het eventuele bewegingen in de structuur kan opvangen en de integriteit rond haarscheuren behoudt en de prestaties niet worden aangetast. De scheuroverbruggende eigenschappen van MasterSeal 7000 CR zijn getest volgens EN 1504 deel 2 met zowel de statische als de dynamische methode, met positieve resultaten. 

BASF
De resultaten waren positief:  na de tests in het waterzuiveringsbekken was er geen zichtbare schade aan het membraan. 

Vochttolerantie: hechting op ondergrond
Met uitzondering van losse stukken bekleding moeten voor een optimale werking alle beschermende coatings en membranen volledig hechten op de ondergrond. Uit de tests blijkt dat MasterSeal 7000 CR zeer geschikt is voor vochtige ondergronden. Hierdoor kan het materiaal onder zeer uiteenlopende omstandigheden worden aangebracht. “Ook is de kans op falen veel lager, wat vaak gebeurt bij producten op harsbasis die worden aangebracht in vochtige omgevingen”, aldus BASF.

Snel weer operationeel
Doordat MasterSeal 7000 CR direct kan worden aangebracht op de vochtige ondergronden die vaak voorkomen bij waterzuiveringsinstallaties, is de stilstandtijd als gevolg van het behandelen van de ondergrond aanzienlijk lager zonder dat de prestaties afnemen. Doordat MasterSeal 7000 CR snel uithardt, kan het met een spuit of rol snel worden aangebracht op complex gevormde oppervlakken en grote open stukken. Om het proces nog verder te versnellen, zijn de tijden tussen het aanbrengen van de primer en het membraan (5 uur bij 20 °C) en tussen de lagen van het membraan (8 uur bij 20 °C) minimaal. MasterSeal 7000 CR kan al na 24 uur nadat het is aangebracht bij 20 °C veilig in contact komen met water. Hierdoor kan de installatie weer operationeel zijn na een minimale uitvaltijd.

Prestatietests
In het Fraunhofer-instituut in Duitsland is de duurzaamheid van MasterSeal 7000 CR tegen corrosie door biogeen zwavelzuur getest. Na blootstelling aan de wering bleek dat het beton onder het membraan te allen tijde beschermd was gebleven. Zowel de trekkracht als rek bij breuk en de doordringbaarheid bleken ongewijzigd. De prestaties van het systeem werden ook getest onder werkelijke operationele omstandigheden. Ook na deze tests was er geen zichtbare schade aan het membraan. Hechtingsresultaten van > 1, 8 N/mm2 werden bereikt en bij alle niet-geslaagde testen was de oorzaak de betonnen ondergrond.    

Tekst en beeld | BASF
Uitgelichte afbeelding: 
MasterSeal 7000 CR is getest onder werkelijke operationele omstandigheden in een betonnen waterzuiveringsbekken in Poznan, Polen.

GROND/WEG/WATERBOUW partners