Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe controletoestellen verhogen asfaltkwaliteit van wegenbouwspecialist

Nieuwe controletoestellen verhogen asfaltkwaliteit van wegenbouwspecialist

Om de vele infrastructuur- en wegenwerken vlot uit te voeren, beschikt BAM Contractors – één van de grootste bouwbedrijven in België – over een eigen asfaltcentrale. De kwaliteit van die asfaltproductie garandeert BAM door te investeren in twee nieuwe toestellen van Lasertopo: de Bitumix en PAVELAB50.

Asfalt bestaat uit een mengeling van zand, steen, vulstof en bitumen. Labo’s bepalen het recept van die mix en doen daarvoor bij BAM een beroep op de Bitumix, een labomenger voor asfalt met grote inhoud. Koen Deckers, asfalttechnoloog en kwaliteitsverantwoordelijke bij BAM Contractors: “De Bitumix kan een mooi homogeen mengsel draaien met de verschillende ingrediënten. Dit fungeert dan als basis van alle verdere nodige proeven. Daar eindigt het verhaal niet. Eenmaal de studie is afgerond en de asfaltcentrale draait, moeten we immers ook de kwaliteit controleren. Dit doen we door het gemaakte asfalt in onze nieuwe PAVELAB50 terug te brengen tot zijn originele bestanddelen met behulp van een solvent. Daar voeren we dan de nodige controles op uit.”

Grotere batch, meer gebruiksgemak

De uitwerking van die recepten en de kwaliteitscontrole van het eindproduct vergen heel wat tijd en precisie. Daarom besloot BAM vorig jaar om op zoek te gaan naar toestellen die deze processen konden versnellen en vergemakkelijken. Na gesprekken met de eigen laboranten en sectorgenoten viel de keuze op de twee toestellen van Lasertopo. Koen Deckers: “Tot voor kort werkten we met twee kleine toestellen die batches van 2 en 6 kg produceerden. Met de Bitumix geraken we al snel aan 30 kg. Eén grote batch behoudt zijn temperatuur beter en is homogener dan tien kleinere mengsels. Dit stelt ons in staat om al in de voorstudie mogelijke verschillen weg te werken. Bijkomend en welgekomen voordeel: de Bitumix bezorgt ons minder opkuiswerk. Samen met die grotere batches bespaart dat onze laboranten dus veel tijd, terwijl het gebruiksgemak stijgt.”

De Bitumix is compact en eenvoudig in gebruik..

 

Veiliger en handiger

Een gelijkaardig verhaal vertelt Koen Deckers over de PAVELAB50. BAM verving het oude toestel, een open systeem dat veel handelingen vergde, door het gesloten PAVELAB50-toestel. “Onze grootste prioriteit is dat onze laboranten in een veilige en gezonde omgeving kunnen werken. Als je aan de slag gaat met solventen, moet je de dampen in de lucht zoveel mogelijk beperken. Het gesloten extractiesysteem van de PAVELAB50 biedt op dat vlak een enorme verbetering. Daarnaast beperkt een gesloten systeem het aantal handelingen dat onze laboranten moet uitvoeren. Als ze een korf asfalt in de machine steken, is de inhoud ervan na een uur volledig uit elkaar gehaald en getest. Met de vrijgekomen tijd kunnen ze ondertussen weer andere taken afwerken. De PAVELAB50 geeft ons veel sneller de correcte resultaten, waarmee we dan weer vlot onze recepten kunnen aanpassen.” 

De Bitumix van Controls laat toe om grote mengsels te maken.

 

“Op beide oren slapen”

BAM werkte voor de aankoop samen met Lasertopo, de Oost-Vlaamse specialist in meet- en testapparatuur. “Lasertopo is al geruime tijd onze vaste partner voor meettoestellen voor onze infra- en constructieafdelingen. Via die weg vernamen we dat zij ook labotoestellen aanbieden”, zegt Deckers. “Na een rondvraag en prijsronde bij andere leveranciers bleek de prijs-kwaliteitverhouding bij Lasertopo de juiste te zijn.”

Een belangrijke factor daarbij is het nauwe contact tussen leverancier en klant. Koen Deckers: “Recent nog voerde Lasertopo een kleine herstelling uit. En dat is meteen één van de sterke punten van het bedrijf: wanneer er iets mis is, worden we meteen geholpen. Dat is voor ons cruciaal. De productie draait immers door, en zulke testtoestellen moeten dat ritme volgen. We kunnen ons niet meer dan één dag oponthoud veroorloven. Bij Lasertopo kunnen we wat dat betreft op onze beide oren slapen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details