Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe Diepenbeekse waterkrachtcentrale krijgt steeds meer vorm
In de volgende jaren zullen ook op de sluizencomplexen van Genk en Wijnegem dergelijke installaties worden gebouwd

Nieuwe Diepenbeekse waterkrachtcentrale krijgt steeds meer vorm

De Tijdelijke Maatschap (TM) Eureka, gevormd door HYE en ENGIE Solutions, bouwde al gelijkaardige centrale in Hasselt (2018), Ham (2012) en Olen (2013), en leidt ook de werken in Diepenbeek in goede banen.

Met de bouw van deze waterkrachtcentrales wil De Vlaamse Waterweg het waterniveau in het Albertkanaal op peil houden. De schroeven draaien in twee richtingen: bij droogte recupereren ze water en als er voldoende water is, draaien ze in de omgekeerde richting en fungeren ze als waterkrachtcentrale. In de volgende jaren zullen ook op de sluizencomplexen van Genk en Wijnegem dergelijke installaties worden gebouwd om zo het globale waterverbruik van het Albertkanaal in droge periodes met ongeveer 50 % te beperken. Andere waterbesparende maatregelen kunnen zo meteen uitgesteld of zelfs overbodig worden. 

Net als de installatie in Hasselt wordt ook de centrale in Diepenbeek gebouwd door de TM Eureka (ENGIE Solutions-HYE). De grote archimedesschroeven worden gebouwd door de firma Vandezande uit Diksmuide. “ENGIE Solutions is verantwoordelijk voor de elektromechanische en technische uitrusting van de installatie, waaronder het leveren en plaatsen van de drie archimedesschroeven of vijzelpompen”, aldus Bart Van Pelt, senior project manager bij ENGIE Solutions. HYE staat op zijn beurt in voor de ruwbouwwerken. “Een stevige fundering met hier bovenop een complexe betonnen structuur, een naastgelegen technisch gebouw en de nodige wegenisinfrastructuur”, vertelt Pim van Opstal, projectleider bij HYE.

De Tijdelijke Maatschap (TM) Eureka, gevormd door HYE en ENGIE Solutions, bouwde al gelijkaardige centrale in Hasselt (2018), Ham (2012) en Olen (2013), en leidt ook de werken in Diepenbeek in goede banen.

Ruwbouwwerken

In periodes van watertekort pompen deze waterkrachtcentrales het water van onder aan de sluis terug naar de bovenkant van de sluis, zodat dezelfde hoeveelheid water opnieuw kan worden gebruikt om schepen door de sluis te laten varen. Hierdoor moet De Vlaamse Waterweg geen of minder maatregelen nemen om het waterverbruik van de kanalen te beperken. In Diepenbeek zijn bij het verschijnen van dit magazine de ruwbouwwerken in een laatste fase beland. Pim van Opstal: “Volgens de planning zal het gebouw in maart waterdicht zijn zodat ENGIE Solutions aan de slag kan voor de technieken. Afronden doet HYE met de realisatie van de uitstroom en van de zwevende schuine plaat waarop de zware vijzels zullen steunen. En dat laatste is best een uitdagend werk. Eind mei zullen de meeste/grootste werkzaamheden afgerond zijn.”

Met de bouw van deze waterkrachtcentrales wil De Vlaamse Waterweg het waterniveau in het Albertkanaal op peil houden.

Archimedesschroeven

Sinds februari is dus ook ENGIE Solutions actief op de site, maar achter de schermen was de elektromechanicaspecialist ook de voorbije maanden al erg actief. Bart Van Pelt: “Achter de schermen maakten we onder andere werk van de bouw van de stuurborden en de schroeven en hun basis. Eigenlijk de volledige voorbereiding die nodig is om on site te komen, inclusief een heel gedetailleerd installatieplan. Bijzonder aan dit project zijn ongetwijfeld de gigantische archimedesschroeven. Met een gewicht van 95 ton, een diameter van 4,3 m en een lengte van 22 m zijn het de grootste schroeven ter wereld. En dat is best een uitdaging wat betreft de krachtenbeheersing op de installatie. Een andere uitdaging is de sturing van de installatie en vooral de impact van die sturing op de bestaande waterhuishouding. De effectieve inbedrijfstelling zal dus een cruciaal moment worden.”

ENGIE Solutions is verantwoordelijk voor de elektromechanische en technische uitrusting van de installatie, waaronder het leveren en plaatsen van de drie archimedesschroeven of vijzelpompen

Dubbel nut

Het nut van de waterkrachtcentrales is tweeledig. Dankzij het concept van een gecombineerde pomp- en waterkrachtcentrale kunnen de installaties in periodes dat er voldoende water beschikbaar is, tevens worden gebruikt om stroom te produceren uit waterkracht voor ongeveer 1.500 gezinnen. Bart Van Pelt: “Die gedachtegang past perfect bij de filosofie van ENGIE Solutions. Wij onderscheiden ons in het multidisciplinaire en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Ons team bestaat uit prima techniekers die ook nog eens onderlegd zijn in mechanica en hydraulica. Kortom, uitstekende profielen voor dit soort werken. En verder mag ik zeker ook de goeie samenwerking met HYE in dit project niet vergeten te onderstrepen.”

Pim van Opstal bevestigt: “De samenwerking verloopt prima en dat is ook heel erg belangrijk. We hebben dan wel een aparte opdracht, maar onze werken zijn wel op elkaar afgestemd. Zo moeten wij in de schuine betonplaat de uitsparingen voorzien waar later de vijzels op steunen. Die uitsparingen moeten perfect gepositioneerd zijn. HYE is als specialist vertrouwd met de omvang en de technische aandachtspunten van dergelijke projecten. Waterwerken zijn onze corebusiness en dat tonen we opnieuw in dit mooie project.”     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details