BE-CERT
02:19
16-03-2018

Nieuwe directeur zet krachtlijnen uit voor de toekomst

BE-CERT vzw heeft een nieuwe directeur. Met haar jarenlange ervaring in de betonsector wil Caroline Ladang de competentie en de dienstverlening van het expertisecentrum verder uitbouwen. De certificatie van het transport van beton en de uitwerking van een platform rond duurzaamheid en het hergebruik van materialen staan alvast hoog op haar agenda het komende jaar. 

Caroline Ladang is allesbehalve een leek als het op kennis van de betonsector aankomt. Deze burgerlijk bouwkundig ingenieur van opleiding verdiende haar sporen onder meer als hoofd van de R&D-afdeling voor cementtoepassingen bij CBR en als coördinator van de inspectie­dienst voor beton en haar grondstoffen bij SECO. In september vorig jaar volgde Caroline Ladang Jean Wustenberghs op als directeur van BE-CERT. In haar halve jaar als directeur heeft ze al enkele nieuwe projecten op de rails gezet, al blijven de kerntaken van BE-CERT ongewijzigd.

Referentie voor BENOR-merk
“BE-CERT is en blijft een certificatie-instelling”, steekt Caroline Ladang van wal. “Wij zijn dé referentie voor alles wat met het BENOR-merk van stortklaar beton en zijn bestanddelen te maken heeft. Dat is onze kracht en die willen we behouden. Naast een certificatie-instelling voor het BENOR-merk en de
CE-markering zijn we ook een inspectie-instelling en voeren we audits en technische controles uit op het terrein. Verder legt BE-CERT zich toe op metrologie. Deze hoofdactiviteiten zullen we blijven uitoefenen. Wel is het mijn missie om de competentie van onze mensen nog te verbeteren zodat zij – nog meer dan vandaag – echte referentiepunten zijn in de sector. BE-CERT wordt aangestuurd door diverse stakeholders uit de bouwsector: producenten via hun beroepsverenigingen, publieke en private bouwheren en experten. Op die manier houden we de vinger aan de pols bij alle partijen en weten we heel goed wat er moet gebeuren.”

BE-CERT
BE-CERT wil de certificatie van het transport van beton invoeren. (Beeld: Adobe Stock)

Certificatie van transport
Toch zal er onder de nieuwe directeur een nieuwe wind door de organisatie waaien. Een project dat bij de aanvang van het nieuwe jaar een start heeft genomen, is de certificatie van het transport van beton. “Er zijn opgeleide chauffeurs nodig met kennis ter zake om beton op een correcte wijze te transporteren en dat is bij verhuurbedrijven vandaag niet altijd gegarandeerd”, meent Caroline Ladang. “Daar willen we verandering in brengen door ook certificatie van transport in te voeren.”

Hergebruik van materiaal
Verder wil BE-CERT sterker inzetten op duurzaamheid. Caroline Ladang: “We richten ons op het hergebruik van materialen en recyclage. Iedereen kan materiaal hergebruiken, maar wij willen een platform bieden zodat dit op een kwaliteitsvolle manier kan gebeuren met alle garanties naar de bouwheer toe. Deze evolutie naar het groene gedachtegoed staat nog in zijn kinderschoenen maar we zijn stappen in de goede richting aan het zetten. Zo wordt bijvoorbeeld recyclage van beton opgenomen in ons nieuw reglement dat over enkele maanden verschijnt.”

Communicatie
Ook intern zijn er veranderingen op til. Zo wil BE-CERT gaan werken met een extranet om de communicatie met zijn stakeholders en producenten te verbeteren. Ook de website mag zich verwachten aan een nieuw kleedje.

BE-CERT
BE-CERT is nu ook BELAC-geaccrediteerd voor de kalibratie van zeven met behulp van microscopische analyse.

Kwaliteit voorop
De missie van BE-CERT bestaat erin de kwaliteit van bouwproducten te waarborgen en te bevorderen. Het belang van die missie staat volgens Caroline Ladang buiten kijf: “De bouwmarkt is zeer economisch gedreven. Er is zeker niets mis met een bouwheer die gaat voor de laagste prijs, op voorwaarde dat hij op kwaliteitsgaranties kan rekenen. Voor beton hebben we het BENOR-merk en dat kwaliteitslabel moet zijn waarde behouden. Daarom vinden we het belangrijk dat wij vanuit BE-CERT competente auditeurs en dossierbeheerders in dienst hebben die weten wat er op het terrein gebeurt, de gepaste acties kunnen nemen waar nodig en die samen met de stakeholders de reglementen op een juiste manier kunnen vormgeven en in stand houden zodanig dat de gebruiker de toegevoegde waarde daarvan blijft inzien. Misschien moet een bouwheer iets meer betalen omdat hij een product koopt met een kwaliteitsmerk maar dit zal het eindresultaat zeker ten goede komen.” Wie meer wil weten over de werking van BE-CERT: in april verschijnt het jaarverslag van 2017 op de website.

Tekst | Liesbeth Verhulst  Beeld | BE-CERT en Adobe Stock

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees meer over: BE-CERT , BENOR , Caroline Ladang , Nieuws

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Acr130030486906241665717Frateur-De Pourcq nv