Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe generatie glasvezelversterkte roosters vinden weg naar infra- en railsector

Nieuwe generatie glasvezelversterkte roosters vinden weg naar infra- en railsector

De railsector ontdekt de voordelen van GVK roosters tegenover de verouderde traditionele materialen. Zo leverde AveTum – een nieuwe reeks van producten voor de infra-, rail-, industrie- en bouwsector – glasvezelversterkte kunststoffen looproosters voor het project Spoorbypass in Mechelen. “Dankzij de vele mogelijkheden en het modulaire karakter van dit product is deze nieuwe generatie van glasvezelversterkte kunststoffen roosters de oplossing voor iedere toepassing”, vertelt Renzo De Bondt, zaakvoerder bij AveTum / A-Veco.

De toepassingsgebieden voor het product zijn ruim zoals trappen, bordessen, kooiladders, lekroosters en loopbruggen. Maar ook voor fiets- en wandelbruggen is GVK uitermate geschikt. Niet onlogisch als je weet dat de levensduur kan oplopen tot 100 jaar.  Maar dat is lang niet het enige voordeel. “GVK roosters van AveTum zijn licht in gewicht, waardoor ze zeer eenvoudig te plaatsen en te transporteren zijn. Ze hebben antislipkwaliteiten en zijn erg sterk in functie van gewicht, alsook hebben ze een minimaal onderhoud nodig in vergelijking met de traditionele producten”, aldus Renzo De Bondt. “Zo kunnen de roosters maar liefst 2 ton dragen bij een overspanning van 1 m. Een uitsparing is zeer eenvoudig te maken in de GVK roosters met een minimum aan materieel en personeel. Wat de oppervlakteafwerking betreft, zijn er verschillende mogelijkheden: veel of weinig antislip, een open of gesloten toplaag en grote of kleine mazen. Een leuke troef is dat er naast de basiskleuren zwart, grijs en groen ook andere kleuren op aanvraag leverbaar zijn.”

Een uitsparing is zeer eenvoudig te maken in de GVK roosters met een minimum aan materieel en personeel.

 

Spoorbypass Mechelen

De GVK roosters worden in heel wat sectoren al veel gebruikt. Zo ook in de railsector. Renzo De Bondt: “Voor de werken aan de Spoorbypass in Mechelen kwam de opdrachtgever bij ons terecht. AveTum moest een oplossing voorstellen om bepaalde bruggen van de Spoorbypass in Mechelen te voorzien van looproosters die aan verschillende voorwaarden dienden te voldoen zoals de brandbaarheid en de uitzetting. Een GVK rooster brandt nagenoeg niet en werkt zelfs dovend. Bovendien is het roestvrij en zet GVK niet uit, in tegenstelling tot gewone kunststof. Ook de montage, demontage en het onderhoud van het looprooster waren belangrijke factoren waar we rekening mee moesten houden.”

Revolutionaire producten

“Het project in Mechelen zal deuren openen richting de spoorbouw, niet alleen voor deze roosters maar ook voor onze andere producten van AveTum”, gelooft Renzo De Bondt. “Dankzij onze nieuwe revolutionaire producten die ontworpen zijn met oog op verbetering, vereenvoudiging en duurzaamheid lost het de vaak voorkomende problematiek op van de traditionele producten. AveTum profileert zich als nieuwe speler op de markt op gebied van modulaire toezichtputten, deksels en nog veel meer. Ze bieden de mogelijkheid om zeer efficiënt, snel en budgetvriendelijk te werken. Onze eigen ontworpen deksels (van C250 tot D400) zijn licht in gewicht en makkelijk te verwijderen voor toegang. Omwille van de modulaire constructie van onze toezichtputten kan vrijwel elke afmeting gebouwd worden en dit zowel in hoogte, breedte als lengte.”

Het plaatsingsgemak is dankzij het lichte gewicht een grote troef.

 

Toezichtsputten en deksels

Het door AveTum ontworpen Speed Modulair Construct system (SMC) zorgt voor een snelle plaatsing, minimaal onderhoud, moduleerbaarheid, gemakkelijk transport, licht in gewicht, hoge kwaliteit en lange duurzaamheid. In het segment toezichtsputten biedt Avetum drie types aan: Titan, Ecolite en Atlas, alle drie modulaire putten vervaardigd uit 100 % gerecycleerd polypropyleen. De putten kunnen na gebruik eenvoudig worden gerecycleerd. De Titan-D400 en de Ecolite-F900, en de Atlas-B125 kunnen dankzij hun draagvermogen gebruikt worden voor verschillende doeleinden zoals snelweg-, rail-, ventiel- en meterkamers of als toezichtkamer voor onder andere kabels en leidingen.

Iedere zijde van de Titan en de Atlas is uitgerust met voorgevormde en uitklopbare ingangen, er zijn maar liefst 110 uitsparingen die kunnen benut worden bij een standaardtoezichtput van 1200x600x750 mm. Bij een standaardtoezichtput van 1200x450x750 mm zijn er nog 100 uitsparingen die benut kunnen worden en per hoogte van 150 mm is er een ingang met een diameter van 110 mm (grotere ingangen zijn mogelijk op aanvraag). Het binnenbrengen van leidingen en kabels in een AveTum toezichtsput kan dus heel eenvoudig en snel.

De Ecolite is licht in gewicht en bestand tegen hoge lasten (F900) zodat er geen betonnen vulling rondom nodig is. De buitenzijde van de wand is glad. Standaard is de AveTum Ecolite toezichtsput modulair opgebouwd uit secties van elk 150 mm hoogte en ook de hoogtes 25 mm en 50 mm zijn beschikbaar. Alle onderdelen voor bovenstaande types zijn resistent tegen de meeste zuren, alkaliën en andere vormen van chemische corrosie. “Onze LW-deksels – een lichtgewicht kunststof deksel voor draagvermogens tot 25T (C250) – zijn eigen ontwerp. Vaak ontwerpen we in samenspraak met grote spelers binnen de sector. Hun feedback is zeer waardevol, AveTum kan zich hierin zeer flexibel opstellen en een gepaste oplossing bieden”, besluit Renzo De Bondt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details