Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
​Nieuwe kaaimuur in Blankenberge krijgt steeds meer vorm
In de Franchommelaan in Blankenberge wordt in opdracht van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust de tweede fase gerealiseerd van de nieuwe kaaimuur in de Jachthaven aan de kant van de Franchommelaan.

​Nieuwe kaaimuur in Blankenberge krijgt steeds meer vorm

In de Franchommelaan in Blankenberge wordt in opdracht van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust de tweede fase gerealiseerd van de nieuwe kaaimuur in de Jachthaven aan de kant van de Franchommelaan. Die tweede fase werd toevertrouwd aan de ervaren hoofdaannemer Braet uit Nieuwpoort. De oude betonnen steiger werd verwijderd, er werd een droge bouwkuip gemaakt met een tijdelijke damwand en intussen is ook de definitieve damwand al geheid en is de nieuwe kaai in opbouw. “Onze interne expertise en ervaring in verschillende waterbouwkundige niches is in dit project zeker een grote troef”, vertelt Olivier Dewulf, werfleider bij Braet.

Ondanks de uitdagingen is Braet mooi binnen schema op weg om het einddoel te bereiken.

Al sinds de oprichting in 1889 specialiseert Braet zich in waterbouwkundige werken en de bouw en het onderhoud van waterbouwkundige constructies, zowel in, op als rond het water. De klimaatverandering is een feit en we worden steeds vaker blootgesteld aan extremere weersomstandigheden. Hevige stormen en overstromingen kunnen heel wat schade veroorzaken en specifieke waterbouwkundige constructies kunnen hiervoor een oplossing vormen. De werken in Blankenberge kaderen dan ook volledig in het verder beveiligen van het centrum tegen stormvloed vanuit de zee. De tweede fase van het project bestaat in hoofdzaak uit het maken van een tijdelijke beschermwand in de jachthaven, het afbreken van de bestaande kaaimuur met inbegrip van het trekken van de bestaande paalfunderingen en de bouw van een nieuwe kaaimuur bestaande uit een verankerde damplankenwand. De nieuwe kaaimuur wordt gebouwd op dezelfde locatie als de oude kaaimuur.

De nieuwe kaaimuur wordt gebouwd op dezelfde locatie als de oude kaaimuur.

Getijdenwerking

Olivier Dewulf: “We zijn gestart met het verwijderen van de oude betonnen steiger. Vervolgens realiseerden we een droge bouwkuip met een tijdelijke damwand. Op die manier kunnen we droog en veilig werken en de invloed van de zee tot een minimum herleiden. En dat laatste is in dit project zeker de grootste uitdading. Door de getijdenwerking krijgen we te maken met waterstandschommelingen van 0.5 m TAW tot zelfs 5 m TAW bij stormweer. Dat betekent dus een enorm groot drukverschil, wat het drooghouden van de kuip niet evident maakt. We werken met een soort bitumen aan de binnenzijde van de damplanken om het water zo goed mogelijk buiten te houden, maar dat bleek op sommige plaatsen niet voldoende, met enkele lekken tot gevolg.”

Dankzij de nodige flexibiliteit en jarenlange ervaring bij dergelijke werken weet Braet ook deze drempel te nemen. “Dergelijke uitdagingen spreken ons net aan als waterbouwexpert. Het is dan een kwestie van niet te panikeren en een oplossing te zoeken”, vertelt Olivier Dewulf. “Dat is soms trial and error, maar daar leer je ook uit. Er zijn ook niet veel producten op de markt die dergelijke zware omstandigheden aankunnen. Vaak zijn de producten niet eindeloos bestand tegen zout of brak water. We hebben de lekken lokaal aangepakt, bijvoorbeeld door niet aan de binnen- maar aan de buitenkant van de damwand bitumen aan te brengen, zodat de druk van buitenaf de wand in het slot duwt.”

De oude betonnen steiger werd verwijderd, er werd een droge bouwkuip gemaakt met een tijdelijke damwand en intussen is ook de definitieve damwand al geheid en is de nieuwe kaai in opbouw.

Kaaimuur in opbouw

Ondanks de uitdagingen is Braet mooi binnen schema op weg om het einddoel te bereiken. “De afbraak- en funderingswerken werden al begin dit jaar afgerond, de definitieve damwand is geheid en intussen zijn we druk bezig met bekisten en de betonwerken aan de nieuwe kaaimuur. De werken van bemalingsspecialist Smeyers, in combinatie met onze eigen inspanningen om de bouwkuip zo droog mogelijk te houden, zorgen ervoor dat we vlot vorderingen kunnen blijven maken. Een sluitende oplossing is er niet, dus we moeten creatief blijven. Onze sterktes in dit project uiten zich ook nadrukkelijk in de samenwerking tussen de projectleiders die binnen hun niche over specifieke expertise beschikken. Die verzamelde kennis is voor onze klant een grote meerwaarde. We werken intern altijd goed en kunnen steeds terugvallen op collega’s, wat voor nieuwe inzichten kan zorgen. Zo kunnen we ook niet-alledaagse en meer complexe problemen oplossen. Communicatie is nu eenmaal een essentieel aspect bij elk bouwproject. Voor een bouwbedrijf is communicatie op de werf van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het project soepel verloopt en op tijd wordt voltooid”, besluit Olivier Dewulf.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details