Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe kleiklinker maakt waterdoorlatende verhardingen mogelijk

Nieuwe kleiklinker maakt waterdoorlatende verhardingen mogelijk

Verhardingen en waterdoorlatendheid gaan meestal niet hand in hand. In het marktsegment van hoogwaardig bestratingsmateriaal is er dan ook al lang vraag naar materialen die het water wel kunnen laten infiltreren. Met de Passaqua komt Wienerberger tegemoet aan die vraag. De kleiklinker biedt bovendien niet alleen ecologische, maar ook esthetische voordelen.

De Passaqua verzekert dankzij zijn afstandshouders voegen van 6 millimeter breed tussen de klinkers. Langs die voegen kan het water eenvoudig infiltreren in de ondergrond. De klinker op zich is niet waterdoorlatend, maar dus ‘waterpasserend’. Is niet iedere verharding met voegen waterdoorlatend als het gecementeerde voegen betreft? Tot op zekere hoogte is dat ook zo, maar om de stempel van waterdoorlatende verharding te krijgen, moet het verhardingsproject een voegaandeel bezitten van 10%. Aangezien traditionele klinkers meestal met voegen van 1 tot 3 millimeter geplaatst worden, wordt dat percentage haast nooit bereikt. De Passaqua van Wienerberger is een kleiklinker van 200 x 63 x 80 millimeter met afstandshouders voor voegen van 6 millimeter breed en haalt dat minimaal vereist percentage wel.

Kleiklinker

De Passaqua is verkrijgbaar in vier kleuren: grijs, rood, zwart en bruin.

Infiltratievoorziening overbodig
In Vlaanderen is vandaag 14,4% van de oppervlakte verhard. Via die verharde oppervlaktes kan het water niet meer doordringen in de bodem, waardoor het rechtstreeks wegstroomt via het rioleringsstelsel, dat niet voorzien is op dat toenemend waterdebiet. Om watertekorten en overstromingen te vermijden, zijn er daarom regionale en ook stedenbouwkundige voorschriften om regenwater op te vangen en te gebruiken of te laten infiltreren in de grond. De Vlaamse regelgeving verplicht bijvoorbeeld de aanleg van een infiltratievoorziening bij percelen groter dan 250 m². De Passaqua is in die context dan ook interessant, want een waterdoorlatende verharding moet niet in rekening gebracht worden bij het begroten van de infiltratievoorziening. Een terras of oprit met de ‘waterpasserende’ Passaqua is dus een eenvoudige manier om aan de regelgeving tegemoet te komen.

Vier kleuren
De Passaqua heeft naast de ecologische voordelen de grondwatervoorraad op peil te houden en het overstromingsrisico te beperken, ook esthetische troeven. Zo is de klinker verkrijgbaar in vier kleuren, Doris (bruin), Lotis (grijs), Eros (zwart) en Magma (rood) en heeft hij net zoals de standaard kleiklinkers een authentieke uitstraling die met de jaren nog mooier wordt. Bovendien zorgt de waterdoorlatende voeg, die moet worden opgevuld met ongebonden steenslag en natuurlijk niet mag worden ingezand of gecementeerd, ervoor dat de kans op de groei van algen, mossen en onkruid enorm slinkt. Door het waterdoorlatend voegmateriaal stroomt het water snel weg uit de voeg, waardoor geen voedingsbodem kan ontstaan voor onkruid Hij is ook heel makkelijk te onderhouden.

Kleiklinker

Om de stempel van waterdoorlatende verharding te krijgen, moet het verhardingsproject een voegaandeel bezitten van 10%. De Passaqua garandeert dat percentage.

Getest in De Duurzame Wijk
De nieuwe kleiklinker in het gamma van Wienerberger is door zijn sterkte en intrinsieke duurzaamheid zowel geschikt voor terrassen en opritten van particuliere woningen, als voor verharde evacuatiewegen voor de brandweer en verhardingen van openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld parkings, pleinen, voet- en fietspaden.

In 2015 doorstond de Passaqua haar eerste test met bravoure. In De Duurzame Wijk, een pilootproject van Wienerberger vlakbij het centrum van Waregem, dat is opgetrokken uit traditionele bouwmaterialen met beproefde bouwmethodes en voldoet aan een indrukwekkende reeks duurzaamheidscriteria, werden de terrassen en opritten uitgevoerd met de voorloper van de huidige Passaqua. De monitoringresultaten van het project waren indrukwekkend, met een BREEAM-certificaat tot gevolg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details