Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe revolutionaire goot is oplossing voor Gents Woodrow Wilsonplein
Door zijn V-vorm heeft deze nieuwe afwateringsgoot ook zelfreinigende eigenschappen.

Nieuwe revolutionaire goot is oplossing voor Gents Woodrow Wilsonplein

De bestaande afwatering van het Gentse Woodrow Wilsonplein was al een tijdje beschadigd. Omdat plaatselijke herstellingen weinig zoden aan de dijk brachten, drong een volledige vernieuwing over een lengte van bijna 70 m zich op. Dat gebeurde met de PowerDrain Seal in van ACO.

De riolering aan het Woodrow Wilsonplein – ’t Zuid in de volksmond – zag al een tijdje af van het verkeer. Leveringen met vrachtwagens en transport met transpaletten bij het nabije winkelcentrum zorgden voor lekken, losse bouten en kapotte roosters. Na enkele noodherstellingen zocht rioolbeheerder FARYS een permanente oplossing. Die moest wel aan enkele voorwaarden voldoen. “De nieuwe afvoergoot moest zelfdragend zijn,” zegt Gianni Vancauwenberghe, senior projectcoördinator bij FARYS. “We zochten naar een oplossing zonder betonomhulling, omdat de opbouwhoogte minimaal was door de ondergrondse parking met dakplaat, roofing en betonscherm. Daarnaast was de esthetiek belangrijk: het oorspronkelijke uitzicht moest helemaal behouden blijven. De verharding moest mooi aansluiten tegen het kanaal.”

Op het vlak van afdekking is een uitgebreid gamma aan roosters beschikbaar.

Zware belasting

Samen met aannemer RENOTEC kwam FARYS na wat opzoekwerk bij de PowerDrain Seal in van ACO uit, een afvoergoot die speciaal ontwikkeld is voor gebieden met zware en intensieve verkeersbelasting. Hij heeft een extra sterke 12 mm gietijzeren rand en een versterkt gootlichaam met grotere wanddikte, wat de afwateringsgoot extra robuust maakt. Hierdoor kan de asfalt- of klinkerverharding direct tegen de PowerDrain Seal in worden aangewerkt en is betonomhulling niet noodzakelijk. Vancauwenberghe: “Hier kozen we voor de PowerDrain Seal in met belastingsklasse D 400. Door zijn V-vorm heeft deze nieuwe afwateringsgoot ook zelfreinigende eigenschappen en op het vlak van afdekking is een uitgebreid gamma aan roosters beschikbaar.”

In combinatie met de geïntegreerde Seal in-afdichting en de eigenschappen van het polyesterbeton is de PowerDrain Seal in een betrouwbaar en duurzaam systeem met respect voor het milieu.

Eenvoudige plaatsing en onderhoud

De dienst netexploitatie van FARYS staat ook zelf in voor het onderhoud van de rioleringen in Gent. Vancauwenberghe was daarom ook gecharmeerd door het kliksysteem van de PowerDrain Seal in. “Wanneer je met bouten werkt, is dat onderhoud erg intensief. Als onze arbeiders de roosters gewoon in- en uit- kunnen klikken, is dat veel ergonomischer en besparen ze veel tijd.” Die tijdsbesparing geldt trouwens ook voor de plaatsing zelf. De standaard EPDM-dichting zorgt ervoor dat de stukken niet meer verbonden moesten worden met een speciale lijm. De plaatsing vond plaats in maart en april van dit jaar. Alles verliep erg vlot in de samenwerking tussen FARYS, RENOTEC en ACO. Vancauwenberghe: “We moesten enkel de bestaande tegels eruit halen en vijf millimeter afslijpen door de breedte van de goot. Maar aangezien we alles aan één kant toch al moesten opbreken, was het een minimaal meerwerk.”

FARYS koos ook voor een lage vuilvanger van ACO. Vancauwenberghe: “Het is een erg groot plein, er vloeit dus ook veel zand en ander vuil van de voetpaden richting de afwatering. Zo’n vuilvanger is dan ook nodig. ACO heeft er een aantal in zijn assortiment die aansluiten bij de gekozen PowerDrain Seal in, even laag dus om niet met de opbouwhoogte in de problemen te komen. Van die vuilvangers hebben we er vier geplaatst.”

Omdat plaatselijke herstellingen weinig zoden aan de dijk brachten, drong een volledige vernieuwing over een lengte van bijna 70 m zich op.

Betrouwbaar en duurzaam systeem

Samengevat: in combinatie met de geïntegreerde Seal in-afdichting en de eigenschappen van het polyesterbeton is de PowerDrain Seal in een betrouwbaar en duurzaam systeem met respect voor het milieu. Regenwater wordt er snel en veilig opgevangen en afgevoerd zodat de ondergrond en het grondwater een maximale bescherming genieten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details