Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe riolering en gecertificeerde 
wegenbeton voor atypisch gemeenteproject

Nieuwe riolering en gecertificeerde 
wegenbeton voor atypisch gemeenteproject

Willemen Infra leidde de werken, waarbij een gescheiden rioleringsstelsel en een nieuwe weg met TRA 50 gecertificeerd wegenbeton werden aangelegd. “Het aangrenzende militaire domein maakt van deze ‘standaardopdracht’ toch een bijzondere uitdaging”, vertelt Tania Pastyns, assistent-projectleider bij Willemen Infra.

De Koningin Louisa-Marialaan in Leopoldsburg is gerenoveerd. Onder leiding van Willemen Infra werd er een nieuwe gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, werd een veiligere fietsomgeving gecreëerd met bredere fietspaden en werd de weg vernieuwd met het door Willemen Infra zelf geproduceerde TRA 50 gecertificeerd wegenbeton. Het project kan rekenen op subsidies van de Vlaamse Milieumaatschappij. “De herinrichting biedt ruimte voor een kwalitatief openbaar domein met meer ruimte voor fietsers en voetgangers”, vertelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vorig jaar voor aanvang van de werken. “Ook de waterkwaliteit zal erop vooruit gaan door de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en een wachtbekken ter hoogte van de Asbeek.”

Willemen Infra voert als totaalaannemer de werken van a tot z uit. Tania Pastyns: “We zijn vorig jaar gestart na het bouwverlof met de heraanleg van Koningin Louisa-Marialaan, ongeveer 800 m lang. We legden een gescheiden vuilwater- en regenwaterriool aan met poreuze betonbuizen (voor het regenwaterriool, red.) met diameter 800. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk hemelwater ter plaatse te houden en te bufferen, om het vervolgens te laten infiltreren in de ondergrond en zo de grondwaterstand positief te beïnvloeden. Alles gebeurde in een recordtijd want nog voor Kerstmis werden de wegenis- en rioleringswerken afgerond en werd de Koningin Louisa-Marialaan terug opengesteld voor verkeer.” 

Bijzonder aan het project is dat de ene kant van de straat gemeentelijk is, terwijl de andere kant tot het militair domein behoort.

TRA 50 gecertificeerd wegenbeton

Voor de aanleg van de nieuwe en veilige fietspaden in rode betonverharding  werd gebruik gemaakt van TRA 50 gecertificeerd wegenbeton van Willemen Infra. In de zomer van 2018 overhandigde COPRO aan Willemen Infra het allereerste BENOR-certificaat TRA 50 voor wegenbeton. Twee jaar later heeft de gekende infraspeler de productie over heel Vlaanderen uitgerold. Met vier gecertificeerde centrales in Brugge, Gent, Schoten en Lummen kan Willemen heel Vlaanderen voorzien van het kwalitatief zeer hoogstaande TRA 50 gecertificeerde wegenbeton. “Dit is uiteraard een grote meerwaarde voor een project”, vertelt Tania Pastyns. “Vooral het Agentschap Wegen & Verkeer hamert bij projecten op de toepassing van TRA 50 gecertificeerd wegenbeton. En dat is ook logisch, want zo’n gecertificeerd product zorgt voor extra vertrouwen en geeft een project nog meer uitstraling.”

Uitdaging

Bijzonder aan het project is het verschil aan beide straatkanten van de Koningin Louisa-Marialaan. Zo is de ene kant van de straat gemeentelijk, terwijl de andere kant tot het militair domein behoort. Bovendien huist op het militair domein nog een asielcentrum. Tania Pastyns: “De aanwezigheid van het militair domein had zeker een invloed op onze werken. Enerzijds word je geconfronteerd met de klassieke gemeentelijke nutsleidingen en anderzijds met de oudere ondergrondse infrastructuur van het militair domein. Zo lag er in de rijweg nog een heel oude gietijzeren leiding van Defensie, waar nog veel restwater op zat en werden we geconfronteerd met veel water tijdens de rioleringswerken. Maar uiteindelijk zijn we toch netjes binnen de planning kunnen blijven en dat toont dan ook weer de sterkte en flexibiliteit van Willemen Infra. Om de veiligheid van zowel de omwonenden, de mensen van het asielcentrum en onze eigen mensen te garanderen, hadden we een voorlopig wandelpad gerealiseerd, volledig afgescheiden van de werf. Naar bereikbaarheid, veiligheid en hinderbeperking toe hebben we veel inspanningen geleverd.”

Op dit moment werkt Willemen Infra druk verder in de Michellaan, een zijstraat van de Koningin Louisa-Marialaan. Deze bijkomende werken zijn nodig om het afvalwater van kwartier Noord van Defensie te kunnen afvoeren via het vernieuwde rioleringsstelsel. Aangezien de weg hiervoor moet opengebroken worden, is dit de uitgelezen kans om de Michellaan dan maar helemaal te vernieuwen. Ook hier werd de gecertificeerde wegenisbeton van Willemen Infra toegepast om een nieuwe betonweg aan te leggen.   


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details